08.12.1955 / Kauklahti asema

08.12.1955 Yhdysliikennevirkailija työhuoneessaan Kauklahden aseman yhdysliikennevirkailija Nikolai Scharin työpöytänsä äärellä. Kauklahti toimi raja-asemana, kun Suomen kaukoliikenteen junat saivat kulkea Porkkalan vuokra-alueen halki vuosina 1947 - 1956. Vaunujen ikkunat peitettiin luukuin ja junaan vaihdettiin neuvostoliittolainen veturi Kauklahdessa. Suomen Rautatiemuseon kuvakokoelma VR:n kuvakokoelma

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Olavi Karasjoki (?) (Lisännyt: Hannu Peltola)
Kuvasarja: Historiallinen Kauklahti
Lisätty: 17.09.2018 22:46
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus, Turvalaite
Sekalaiset: Henkilökunta

Kommentit

17.09.2018 23:40 Hannu Peltola: Tunnistettavia aparaatteja ovat lennätinkone vasemmalla ja puhelin oikealla. Mitä muut laitteet ovat?
18.09.2018 07:39 Teppo Niemi: Ainakin keskellä oleva suurikokoinen laite on Kauklahti - Masala kapulasuojastukseen kuuluva koje, josta sai lupakapulan, jos liikennepaikkaväli oli vapaa.
18.09.2018 18:20 Heikki Jalonen: Kyllä, näkyvissä oleva (Suomalaisittain outo) koje on Token Block-periaatteella toimiva linjasuojastuslaite, venäläinen koje mutta pohjimmiltaan brittiläinen järjestelmä. Kojeen etureunassa on selvästi nähtävissä lupakapuloita ja niiden vapauttamiseen ja palautukseen liittyvä lukkoura.

Kojeen sivutaulussa on hyvin näkyvissä Tähti ja sen sakaroiden erottamat kirjaimet "CCCP". Laitteen positiotunnuskin näkyy, "A".

Laitteen vieressä oikealla puolella on mitä luultavimmin em. laitteeseen kuuluva signaalikoje, jonka käyttöjännite kehitetään kammella veivaten. Kapuloiden sähköinen ristiinlukitus toimii näiden kojeiden antamilla virtasignaaleilla.

Nyt kysymys: oliko tämä Porkkalan Tunneli ainoa paikka Suomessa, jossa Token Block-järjestelmä on koskaan ollut käytössä?

Siis lupaväleillä Kauklahti-Kirkkonummi ja Kirkkonummi-Masala. Koska parenteesin aikana sitä väliä liikennöivät vain venäläiset veturit ja venäläinen veturimiehistö; siten myös noudatettiin venäläisiä liikennöintimenetelmiä ja määräyksiä. Ymmärtääkseni varsinainen rajaliikenne SNTL-Suomi hoidettiin lennätinluvilla eikä millään rajapaikoilla käytetty kapulasuojastusta. Osaako joku vahvistaa?

Joka tapauksessa, Suomalaisittain ainutlaatuista tilannetta. Venäläinen järjestelmä tietenkin purettiin viimeistään vuonn 1956 Porkkalan palautuksen jälkeen ja sen kaikki laitteet varmasti palautettiin Venäjälle, viimeistä johdonpätkää myöten.
(Käyttäjä muokannut 18.09.18 18:26)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!