??.??.1866 / Helsinki asema

??.??.1866 Vuonna 1866 Helsinki - ja Helsingin rautatieasema - oli varsin eri näköinen kuin nyt. Kuva on rajattu laajemmasta kuvasta.

Asemarakennus raidehalleineen oli 5-vuotias, valmistunut vuonna 1861, ja Rautatientori oli vielä kiveämättä.

Rautatientorille ja Kaivokadulle näyttäisi olevan varastoituna halkoja, tai mahdollisesti jotakin muuta. Kaivokadun ja Hakasalmenkadun (myöh. Keskuskatu) risteyksessä on kaivo.

Asemarakennusta vastapäätä Kaivokadun toisella puolella oleva tontti Kaivokadun ja Hakasalmenkadun kulmassa on vielä räätälimestari Albin Palmqvistin hallussa. Vuonna 1874 SVR osti tontin Palmqvistin leskeltä 23 000 markalla ja rakennutti sille rautatieläisten asuintalon, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Skohan talona.
Seuraavilla kahdella tontilla Kaivokadun varrella on Sundgrenin panimo, joka kaksi vuotta kuvan ottamisen jälkeen teki konkurssin. Vuonna 1870 SVR osti taemman tontin 38 000 markalla. Kiinteistöä käytettiin mm. varastona ja asuntoina. Ja ainakin myöhemmin myös rautatielääkärin vastaanottona.
Aseman puolella Kaivokadulla on myös matalia rakennuksia. Lähin tontti kuuluu SVR:lle, ja se on asuin- ja sairaalakäytössä. Seuraavan tontin SVR osti vuonna 1898. Kiinteistö tuli asuin- ja arkistokäyttöön. Vain Heikinkadun (Mannerheimintie) varrella on jo nähtävästi kivitalot. Heikinkadun toisella puolella oleva suuri vaalea rakennus on venäläinen kasarmi. Sen oikealla puolella on Arkadia-teatteri. Niiden edessä Heikinkadun tällä puolen on kaasulaitoksen rakennuksia.

Kaivokadun pohjoispuolen tonttien omistussuhteiden selvittely on haastavaa, sillä en ole löytänyt sellaista karttaa, johon olisi merkitty korttelin 99 kaikkien tonttien tonttinumero. Kun katunumerointi lisäksi on näihin aikoihin muuttunut, katunumeroidenkaan perusteella ei saa varmaa selkoa tonttien omistussuhteista.

Helsingin kaupunginmuseo: https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS0000​05:km003jdc

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Eugen Hoffers (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: SVR:n alkuajoilta
Lisätty: 24.10.2018 18:36
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella

Kommentit

27.10.2018 14:16 Reijo Salminen: Tuo iso pytinki taustalla lienee Turun kasarmi?
27.10.2018 16:12 Kurt Ristniemi: Kyllä vaan, Turun kasarmihan se on. Käytin kuvatekstissä kuvan ajakohdan karttojen mukaista nimeä 'Venäläinen kasarmi', mutta Turun kasarmina se sittemmin on tullut tunnetuksi. Liekö saanut nimensä Läntisen viertotien kutsumanimen, Turuntien mukaan?
28.10.2018 12:44 Teemu Sirkiä: Olisi tavallaan aika jännää tietää, miltä Helsingin keskusta näyttäisi nykyään, jos tuo kasarmi olisi yhä pystyssä. Nythän siitä on jäljellä vain vanha linja-autoaseman rakennus, joka on ollut osa noita kasarmin rakennuksia.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!