03.08.2018 / Vinkkilä

03.08.2018 Karhulan lasitehtaan suunnittelija Väinö Paasonen (1926-2008) loihti vuonna 1953 käyttöesineen, joka on piirtynyt itsestäänselvyytenä jo useiden sukupolvien kokemusmuistiin. Tietyn aikakauden ihmiset tietävät välittömästi, miltä kuulostaa, kun "kaljapullo" kilisee Valintatalon muovikassissa, kalkattaa junan vitriinissä 24-yksikköisessä muovikorissa, tai mikä ääni kuuluu, kun pulloon puhalletaan, tai millä keinoilla yksikkö avataan ilman apuvälineitä. Kansainvälisestikin tämä yleispullojärjestelmä on ollut poikkeuksellinen: kaikki tehtaat käyttivät ristiin samoja pulloja, ja pullot täytettiin uudelleen ja uudelleen. Oluetkin maistuivat merkistä riippumatta jokseenkin samalta - Suomea suomalaisimmillaan. Kaljapullo ja sen läpinäkyvämpi sisarus "limpsapullo" ovat kiertäneet 65 vuotta liikkuen tehtaalta kansan käsiin "kaljakoreissa". Nyt tämä loputtomalta tuntunut matka on päättymässä, ja koko legendaarinen pulloperhe katoaa lopullisesti markkinoilta lähikuukausina. Rautateillä on viimeisenä myyntipisteenä toiminut museoravintolavaunu Rkt, jonka valikoimissa klassikkopullo pysyy loppuun saakka.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Vinkkilä
Kuvaaja: Petri P. Pentikäinen
Lisätty: 28.10.2018 19:40
Muu tunniste
Sekalaiset: Vaunun sisätila

Kommentit

28.10.2018 20:02 Esa J. Rintamäki: Tuo Olvihan on tietääkseni savolaista kaljaa, Raninin Gust.

Knoppi: - mitä lukee Olvin korkissa? Vast.: katso avausohje toisesta päästä. Ja pullon pohjassa lukee: avataan toisesta päästä. Heko heko...!

Korj. kijr.vihre.
(Käyttäjä muokannut 28.10.18 20:03)
28.10.2018 23:29 Tapio Nikula: Kyllä se oli Kuopion panimo, jonka pullon etiketissä luki Valmist. Gust. Ranin. Olvi on iisalmelaista, savolaista kuitenkin. Vanha mainos Ävyssä Matkaravinnolle kuului: Juo olut Matkaravinnossa Turussa, tunnin päästä Kustavissa.
28.10.2018 23:59 Jari Kuusinen: Hieno kuva! Viikon kuva! Hieno kuva! Viikon hieno kuva!

Ps. Kierrätettävät kaljapullot onneksi korvataan (ainakin osittain valmistajasta ja tuotteesta riippuen) kertakäyttöisillä pantillisilla lasipulloilla, joten kaljaa pystyy hörppimään tulevillakin museoajoilla yhtä näyttävästi kuin kuvassa http://vaunut.org/kuva/105150 tehdään!
29.10.2018 17:17 Petri P. Pentikäinen: Ravintolavaunut tarjosivat vuoteen 1967 asti myös eräänlaista kotimaan eksotiikkaa, sillä siihen asti oli voimassa sota-aikana perustettu myyntialuejärjestelmä, joka rajasi kunkin panimon tuotteet vain tiettyyn osaan maata. Valtakunnan laidasta toiseen kulkeneissa ravintolavaunuissa saattoi siten törmätä vieraan maakunnan juomiin, joista ei matkustajan oman rautatiepiirin kaupoissa ollut mitään tietoa.

Niin oluet kuin limpsat olivat 1970-luvulle asti paikallisia. Maantieverkon modernisoituessa 1960-1970-luvulla alkoi kehittyä nykymallin rekkalogistiikka, joka toi kaikenmerkkiset (joskin kovin samanlaiset) virvoikkeet, kuten muutkin elintarvikkeet maan joka kolkkaan.
29.10.2018 17:52 Markku Knuutti: Mun inttiaikana v -80 ravintolavaunut myi Lahden sinistä.
29.10.2018 20:33 Rainer Silfverberg: Muistan kanssa Lahden Sinisen, se oli varsinkin Porkkanoiden tarjoilukärryjen ainoa olutmerkki!
"Oikeassa" ravintolavaunussa juotiin tietenkin Lahden Erikoista joskin se vaati lakisääteisen lihapiirakan aina vuoteen 198X? asti,
18.06.2019 00:43 Antti Havukainen: Pari viikkoa sitten paikallisesta halpakaupasta löytyi vielä Hartwallin aitoa lonkeroa kuvanmukaisiin lasipulloihin pakattuna. Kuuden pullon monipakkaus kyseistä eliksiiriä tarttui kaupasta mukaani ja yllätyksekseni kotona huomasin yhden pulloista edustavan Karhulan lasitehtaan tuotantoa vuodelta 1986. Kyseinen reilusti kolhiintunut pullo lienee vuosikymmenten varrella kiertänyt melkoisen monessa paikassa ja tilanteessa. Pullosta on siis hörpitty ynseää keskiolutvaahtoa jo silloin, kun Berliinin muuri vielä stondasi vahvasti pydessä, Mikko Alatalo juonsi tv:ssä Hittimittaria ja talviaikaan ainoa suora yhteys Helsingistä Tallinnaan oli M/S Georg Otsilla kahdesti viikossa. Sangen huikeaa siis, että samasta pullosta voi edelleen nauttia harmaata kansallisjuomaa, jonka parasta ennen -päiväys on vasta joulukuussa 2019.

Mutta kuten kuvatekstissäkin jo todetaan, niin nyt pala suomalaista juomakulttuuria siis lopullisesti vetelemässä viimeisiään ja tuo Hartwallin lonkero jäänee viimeiseksi myyntiartikkeliksi, jota kyseisiin pulloihin on pakattu. Niitäkään kauppojen hyllyiltä tuskin enää kovin montaa kuukautta on löydettävissä tämän viestin kirjoittamishetkestä lukien. Sinebrychoff ja Olvi ovat lopettaneet uudelleentäytettävien lasipullojen käytön jo aiemmin.
18.06.2019 20:17 Tommi K Hakala: Niin ne ajat muuttuu...kakarana 70-luvun alussa lajittelin Savosenmäen myymäläautovarastolla lasipulloja oikeisiin koreihin. Koffin kolmonen, kokakola, keltainen jaffa ja sittispullo olivat yleisimmät, satunnaisesti sitten pepsipullo tai punainen jaffa. Tölkeistä ei ollut hajuakaan...
19.06.2019 06:07 Markku Knuutti: Oliha jo 70-luvun alusa kaliaa 0,45 vetosis tölkeis , vaaku noli pantittomia ja viäpä kalliita ostaa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!