08.04.1894 / Eteläsatama

08.04.1894 Helsingin satamaradan vihkiäisiin 8.4.1894 tultiin tietenkin junalla.
Etualan vaunut näyttävät tuon ajan perusvaunuilta, mutta alkupäässä on muutama erilainen vaunu. Toisena oleva, muita matalampi vaunu saattaa olla Riihimäki-Pietari -rautatielle v. 1870 rakennettuihin kuuluva. Ehkä sitä tyyppiä, josta vuonna 1913 tehtiin työläisvaunuja.

Kuva on rajattu suuremmasta kuvasta: https://www.helsinkikuvia.fi/search/reco​rd/?search=G30082&page=1 Helsingin kaupunginmuseo

Alkuperäinen kuvatekeksti: Satamaradan vihkiäiset 8.4.1894 Eteläsatamassa, valtiopäivien edustajia ja yleisöä. Vasemmalla Saunakatu (=Laivasillankatu, ent. Etelärantatie) ja Ulriikaporinvuori (=Tähtitornin vuori, Tähtitorninmäki).

Kuvan tiedot
Kuvaaja: A. E. Rosenbröijer (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: SVR:n alkuajoilta
Lisätty: 20.12.2018 10:27
Muu tunniste
Sekalaiset: Tapahtuma
Sijainti: Linjalla

Kommentit

21.12.2018 16:32 Erkki Nuutio: B1 oli satamaradan vakiokalustoa ja kuvassakin junan nokassa. Tuntomerkkeinään tenderin puuttuminen ja tutut piirteet, mm. ohjaamon muoto. Yllättävästi vaunujen kyljissä ei näy merkintöjä. Ilmeisesti vaunut on maalattu puhtaaseen,yhtenäiseen ilmeeseen. Ensimmäinen ja toinen vaunu suorastaan kiiltelevät. Helsingin konepajaltahan löytyi varmaan (korjauksesta?) valmistumassa olleita vaunuja.
Onko etualan sivuun heitetty työraide kapearaiteinen?
Helsinki oli kallioinen kaupunki, mutta suuri osa kallioista on syöty pois, kuvankin kalliosta on jo palanen louhittu.
22.12.2018 11:52 Erkki Nuutio: Kyllä nuo kolme samanlaista vaunua ovat valmistumassa olevia uusia vaunuja, joihin ei ole vielä lisätty merkintöjä.
Katotkin ovat putipuhtaita.
Tyyppi on D ja SVR 1862/1912 II-kirjan kuvat ovat 160 ja 161. Yllättäen kuvasta 161 puuttuvat myös merkinnät lukuunottamatta irrallista pääteasemakilpeä ja päissä katonrajassa olevia pieniä kilpiä, joiden merkitys on epäselvä (tupakoiville/tupakoimattomille?).
SVR:n liikkuva kalusto 31.12.1911 -kirjan kuvat ovat 154 ja 155. Niiden perusteella nämä D-vaunut lienevät II luokan vaunuja väliltä 240-297, 303-344. Arvio perustuu puskinväliin 10730 mm. Oletettaisin vaunujen olevan Helsingin konepajan tekemiä.
Mikäli ensimmäiset kaksi vaunua eivät myös ole uusia, ovat ne ainakin täyskorjattuja
(Käyttäjä muokannut 22.12.18 11:53)
23.12.2018 13:03 Jouni Halinen: Olen tästä aikaisemminkin kirjoittanut, kyselin vuosia sitten valokuvataiteen museosta Daniel Nyblinin rautatieaiheisten kuvien sijoituspaikasta, sieltä sanottiin että kaikki kuvakokoelmat ovat sijoitettu aihealuettain pääasiassa eri museoihin ja ko. kuvat ovat Rautatiemuseossa. Netistä kopsattua:

”Daniel Nyplin kokoelma XIV, Rautatiemuseo, Hyvinkää, n. 100 valokuvaa erityisesti asemista, vetureista ja vaunuista”.

Museo ei siis ”omista” kuvia, ne ovat siellä vain säilytyksessä, joten mitään suurempaa rahastusta ei pitäisi tapahtua. Eikö täältä nyt löytyisi joku jolla on suhteita museoon, ja kävisi siellä kopsaamassa ne tänne. Ovat varmaan lasinegatiivejä. Eikö fiksuin tapa olisi kuvata ne digikameralla, ei tule mitään lämpöongelmia, niin kuin skannauksessa voi käydä. Joku osaa varmaan kertoa tästä asiasta tarkemmin.
23.12.2018 16:24 Petri Sallinen: Homma ei missään arkistossa toimi tuolla tavalla. Jos kuva on lahjoitettu/luovutettu jollekin arkistolle, niin arkisto määrittelee itse, miten kuvia käytetään. Yleensä se tarkoittaa sitä, käyttöoikeudesta peritään maksu. Julkaisuoikeusmaksu on korkeampi kuin tutkimuskäyttömaksu. Tämä kaikki huolimatta siitä, kuka kuvat on ottanut tai kenellä niihin on tekijänoikeus. Arkisto hallitsee yleensä vain yksittäiskappaleita, ei välttämättä niiden tekijänoikeuksia. Samasta aiheesta voi olla olemassa lukemattomia kopioista — joku arkisto perii siitä suolaisen maksu, joku ei peri.

Tämä on kuitenkin vain pääsääntö. Kuvakokoelman luovutuskirja voi sisältää ehtoja, joilla kuvien tekijä/tekijänoikeuksien haltija voi rajoittaa kuvien käyttöä tai yhtä hyvin edistää niiden käyttöä. Luovutuskirjassa voi esimerkiksi olla ehtoja tai rajoitteita kuvien käytöstä tai julkaisusta. Ehtona voi periaatteessa olla myös määre, että kuvien lainaamisesta ei saa periä maksua tai että niistä peritään vain muodollinen maksu, jolla katetaan arkiston ylläpidon kustannuksia. Tällä voidaan haluta edistää kuvien käyttöä kansalaisten parissa.

Esimerkiksi SA-kuva ei peri julkaisuoikeusmaksuja lainkaan. Kuvat — myös täysresoluutiokuvat — ovat vapaasti kaikkien käytettävissä, kunhan mainitsee lähteen. Tässä on lähtökohtana se, että TK-kuvaajien ottamat kuvat ovat syntyneet "työajalla" — siis valtion kustantamina. Niitä on myös säilytetty valtion kustannuksella — siis veronamaksajien varoin. Siksi SA-kuva on antanut kuvat korvauksetta kansalaisten käyttöön.

Periaatteessa samaa voitaisiin noudattaa minkä tahansa valtiollisen tai julkishallinnollisen — ehkä myös kunnallisen — arkiston hallitseman materiaalin osalta. Rautatiemuseo on tällainen laitos. Se hallinnoi valtiollisen organisaation arkistomateriaalia. Todennäköisesti suurin osa sen arkiston sisältämästä tavarasta on virastomuotoisen Valtionrautateiden aikana syntynyttä kamaa. VR:llä oli jopa palkkarenkeinä valokuvaajia, joiden tehtävänä oli palkkatyönä kiertää maata ja ottaa rautatieaiheisa propagandakuvia. Tässä mielessä ainakin osa Rautatiemuseon arkiston materiaalista on verrattavissa SA-kuvien kamaan. Ei välttämättä Daniel Nyblinin ottamat kuvat, ellei sitten VR palkannut Nyblinin aikanaan ottamaan kuvia omaan propagandakäyttöön (kuten muistelen tapahtuneen), jollon Nyblin olisi saanut VR:ltä palkan ottamistaan kuvista.

Helsingin kaupungin omistavat kuvat melko uudessa Helsinkikuvia-palvelussa ovat myös ilmaisia. Tästä pisteet ja papukaijamerkit Helsingin kaupungille.

Arkistokäytännöt vaihtelevat. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusarkisto (ELKA) Mikkelissä ottaa kuvien käyttöoikeudesta nimellisen korvauksen, vaikka arkisto on yksityinen ja edustaa yksityistä teollisuutta. Tosin monia yksityisiä arkistoja rahoitetaan osin julkisin varoin, jolla silläkin voi olla merkitystä valittuun tapaan hinnoitella arkistomateriaalin käyttöä.

Paljon arkistokuvia ostaneena voin sanoa, että hintahaitari on lavea. Julkaisuoikeuden voi saada muutamalla eurolla, mutta parhaimmillaan yhden kuvan julkaisuoikeus maksaa peräti 150 euroa — eli lähes mitä vaan muutaman euron ja 150 euron väliltä. Tutkimuskäyttön — ilman julkaisuoikeutta — kuvan voi saada ilmaiseksi, jos sen esille kaivaminen ei aiheuta työtä (=eli se on jo digitalaisessa muodossa). Usein tutkimuskäyttöönkin tarkoitettu kuva voi maksaa 30 euroa.

Rautatieaiheista kamaa on Rautatiemuseon lisäksi Kansallisarkistossa. Siellä materiaali ei maksa mitään — paitsi silloin, jos materiaali kopioidaan tai skannataan laitoksen ulkopuolella. En tiedä, olisiko Nyblinin kuvia myös Kansallisarkistossa. Ehkä kannattaa selvittää asia.

Kovasti odottaisin, että myös Suomen Rautatiemuseo omaksuisi SA-kuva-palvelun tavan antaa materiaalia kansalaistan käyttöön. En tiedä, olisiko siitä apua, jos tässä lähdettäisiin hakemaan viranomaispäätöstä asiaan. Tämä todennäköisesti edistäisi rautatiehistoriallisen aineiston käyttöä ja jopa popularisoisi rautatiehistorialista tutkimusta.
(Käyttäjä muokannut 23.12.18 16:29)
23.12.2018 18:30 Jouni Halinen: Kyllä mulle sanottiin valokuvataiteen museosta että ne kuvat ovat vain sijoitettu R-museoon, ja ne pitäisi olla sieltä helposti saatavissa, no hinnasta ei ollut puhetta. Kyllähän kaikkien loppupeleissä verovaroin elävien laitosten pitäisi jakaa hallussansa olevaa materiaalia vähintäänkin omakustannushinnalla. Siinä on max. puolen päivän duuni, pannaan vaikka hattu kiertämään.

Nyt kun katsoin, niin onhan museo lisännyt noin 7000 R-kuvaa finnaan, pikaisesti silmäilemällä siellä ei ole DN:n kuvia, mutta odotellaan, kyllähän se näinkin käy.
https://rautatiemuseo.finna.fi/Search/Re​sults?filter%5B%5D=~format%3A%220%2FImag​e%2F%22&filter%5B%5D=online_boolean%3A%2​21%22&type=AllFields

Olen lisännyt näköjään kääntöpöydälle linkin kuviin vuonna 2017 http://vaunut.org/keskustelut/index.php/​topic,10054.0.html

Tässä on vielä semmoinen pointti, että kuvat ottanut taho on edelleen olemassa eli Atelje Nyplin on toiminut samalla LY-tunnuksella avoimena yhtiönä vuodesta 1915, DN on varmaan sitä ennen toiminut elinkeinonharjoittajana. Miten se sitten vaikuttaa tähän asiaan, sitä en tiedä.
23.12.2018 19:04 Petri Sallinen: Suomen Rautatiemuseon kuvankäyttöhinnasto löytyy tuolta.

https://rautatiemuseo.fi/sites/rautatiem​useo.fi/files/files/Muut/palveluhinnasto​_2017.pdf
23.12.2018 22:49 Jouni Halinen: Laitoin palaute/viestilomakkeella vienon toiveen museolle josko he ottaisivat DN:n kuvat finnaan työn alle. Sarja on varmaan aika kattava koskien rautateiden veturi ja vaunukalustoa 1800 luvun puolella.
24.12.2018 08:04 Kurt Ristniemi: Toivottavasti niin hyvä, lämmin hellä on mieli museolla nyt joulun kunniaksi.

Muistelen joskus kyselleeni museolta näiden Nyblinin kuvien perään, mutta vastaus oli silloin jotenkin siihen suuntaan, että aineistoa digitoidaan koko ajan eivätkä he osaa sanoa milloin on Nyblinin kuvien vuoro.

Museohan digitoi kuvat tuommosiksi melkeinpä peukalonkynnen kokoisiksi ja yleensä dynamiikkan alapäästä tukkoon. Mutta onhan niillä sellaisinakin se hyöty, että näkee millaisia kuvia on olemassa.
24.12.2018 21:47 Esa J. Rintamäki: No, minä käytin pari iltaa ja katsoin pikasilmäyksellä nuo 7 000 kuvaa. Joitakin Nyblinin kuvia siellä näkyi olevan, mutta aika vähäisessä määrin.

Muutamia aika mielenkiintoisia kuvia siellä oli, mm. motin liite 22401, johon oli väsätty EFi-mäiset kuormausovet, sekä jokunen virkatarvehenkilövaunu myös...

Mitäpä sitä ei harrastuksensa eteen tekisi, vai mitä...?
29.12.2018 11:06 Erkki Nuutio: Uusi Suometar 10.4.1894: "Satamaradalla tekivät waltiopäiwämiehet huwimatkan wiime sunnuntaina [8.4.1894].
Aikomus oli että makasiinilaiturilla junasta noustaisiin Murtajaan, mutta kuten toisessa paikass lehteämme mainitaan, ei Murtaja näillä mailla ollutkaan. Huwimatka supistui siis tällä kertaa rautatiematkaan.
Kello ½12 läksi juna johonka kuului 5 toisen ja 2 kolmannen luokan waunua. Matkaa jatkettiin satamalaiturille saakka, josta toiset waltiopäiwämiehet läksiwät jalan kaupunkiin, toiset taas palasivat juhlajunalla asemalle."

Kyseessä oli siis "huwimatka". Mahdollisesti se oli samalla vihkiäismatka.
30.12.2018 12:42 Jouni Halinen: Tällainen tuli R-museolta, nyt sitten ootellaan. Olenko ymmärtänyt oikein että kuvien ao. lisenssi sallii kopioida ne tänne Finnasta?. saataisiin niistä yhtenäinen setti, tuolta tuhansien kuvien joukosta niitä on aika hankala löytää!.

Hei, kiitos palautteestanne. Finnassa on tällä hetkellä 27 suht. varmaa Daniel Nyblinin ottamaa Suomen Rautatiemuseon kokoelmissa olevaa valokuvaa. Lisäämme eriaiheisia kuvia Finnaan sitä mukaa kun niitä on luetteloitu eli kuvailtu museotietojärjestelmään. Museomme seulotut kuvat on järjestetty aiheen mukaisesti eikä valokuvaajan nimen mukaan, joten Daniel Nyblinin kuvia tulee esiin vähitellen sitä mukaa kun jokin aihe luetteloidaan.
(Käyttäjä muokannut 30.12.18 13:00)
30.12.2018 17:15 Kurt Ristniemi: Finnasta Daniel Nyblinin kuvat löytyvät haulla. Jos hakee pelkällä tekijännimellä, löytyy paljon muutakin kuin rautatiekuvia.
Mutta kun alla olevassa linkissä korvaa tuon 'lookfor=rautatie' haluamallaan hakutekijällä (lookor=veturi tms.), voi hakea eri hakusanoilla.

https://www.finna.fi/Search/Results?filt​er%5B%5D=%7Eauthor_facet%3A%22Nyblin+Dan​iel%22&dfApplied=1&lookfor=rautatie&type​=Subject

'Oikeaoppisesti' tuo käy kun määrittää filtteriksi Daniel Nyblinin. Sen jälkeen voi haulla hakea millä hyvänsä hakusanalla ilman linkkien kanssa kikkailua.

RM:n kuvat Finnassa ovat liian pieniä käyettäviksi oikeastaan missään muualla kuin ehkä nettisivuilla kuvituksena. Joka kuvalle on erikseen merkitty sen käyttöoikeustiedot. Parempilaatuiset näkyvät olevan maksullisia.
(Käyttäjä muokannut 30.12.18 18:45)
03.01.2019 20:53 Jouni Halinen: Olen näemmä lisännyt tämän kuvan tänne jo aiemmin, se on kuitenkin niin huonolaatuinen, että sen voisi poistaa täältä, tämä tiedoksi YP:le. http://vaunut.org/kuva/78052

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!