05.08.1995 / Koskenkorva

05.08.1995 Kyllä valtio väestään huolta pitää. Varoituskyltti Koskenkorvan aseman pöpelikössä. Joskus ammoin on ratapihan Kaskisten suunnassa ollut sahan lautatarha. Siitä nootti.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Pentti Yli-Karjanmaa
Lisätty: 18.04.2005 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

18.04.2005 21:43 [Tunnus poistettu]: Heh, kuvasin ton kyltin muistaakseni viime vuonna. Teksti on haalistunut loputkin ja pelkkä peltilätkä jököttää puskassa yksikseen. Kuvaa kyltistä en "arkistostani" löytänyt. Muistakos koska sahan plassilta purettiin se nosturi poies? Samoihin aikoihin tais siirtyä Piki-Anttikin paremmille sahausmarkkinoille!
18.04.2005 22:01 Pentti Yli-Karjanmaa: Yritin hahmotella nosturin purkuajankohtaa, en muista.
Kuvia nosturista on "arkistossani", jonain kauniina iltana löydän sen :)
18.04.2005 22:09 [Tunnus poistettu]: Nosturi oli olemassa vielä vuonna -87, koska kun kävin friiois Kossulas jöpötti se vielä innokkaasti pusikosta.
Ja kun joutoaikaa silloon riitti, innostuin minäkin fotamaan sahan vanhaa nostokurkea ja ym roinaa. Et sitten tustustunut Piki-Anttiin, mielenkiintoinen persoona? Hänestäkin tuli rapattua muutama jerittäin mielenkiintoinen kuva. Toimipa sahan markki syvän etelän kulissinakin kun aiheena oli Mr Jari Mäki poliisivetimiin sonnustautuneena. Pitääs olla aina sen verran ylimääräästä hintaa mukana, jotta vois ostella tuollaaset mukavat miljööt pois purkkuerkkien hampahista!
18.04.2005 22:19 Pentti Yli-Karjanmaa: Piki-Antti on meikämanelle aivat tuntematon käsite. Piitääskähän yrittää rikastua, jotta vois ruveta teollisen kulttuurihistorian Teräsmieheksi. Ei Staliniksi, niitähän riittää.
18.04.2005 22:39 [Tunnus poistettu]: Piki-Antti oli sahan entisessä konttorirakennuksessa kortteeriaan pitänyt piintynyt poikamies. Tais olla homissa sahan rakennuksissa toimineessa romufirmassa. Kun olin kuvailemassa sahanplassilla tuli Piki-Antti vihaasena utelemaan, että mitäs täällä puuhataan. No mä selitin, että tässä vähän fotataan ja jne.Antti poistui selitykseen tyytyväisenä paikalta, mutta kotvan kuluttua palasi takaisin, nyt jo pikkusen hönössä. Kolomannella kerralla Piki-Antilla oli päässään sodanaikuunen saksalaismallinen kypärä, kotka tosin oli korvattu tyylikkäästi Cocnag-pullon etiketillä. Mullon muistaakseni ruutukin missä Antti nojailee siihen nosturinmuumion roikkuvaan koukkuun kypärä päässään. No lopuksi Antti päätti tarjota konttuurissaan kaffit. No eihän siinä mitään kyllä kaffi aina maistuu, sanoon vaan tulevani hetken päästä. Kun menin tupahan oli sumpit kuumana, mutta Antti oli jo onnellisena nukahtanut vuotelleen. Vuode vaan oli ikimuistettava. Kun öljyysillä haalareilla makailee tarpeeksi samois vaaleis lakanois, muttuu nekin pikkuhiljaa öljyysiksi. Ja Antin tuvassa ne oli TODELLA öljyyset, ja aivan pikimustat! Kun sitten kerroon ilinajokisille kaverille, että oli tavannut sahalla originellin haalarihemmon, vastus tuli kun osuuskaupan hyllyltä " Jaa soot tavannu Piki-Antin". Ja oli se Antin kaffikuppikin musta ja keitin, itse asjassa koko tupa oli sellaaseen mukavan piintyneen öljykuorruteen mustaama.
(Ylläpito muokannut 10.09.10 16:51)
18.04.2005 22:50 [Tunnus poistettu]: Mukavaa, kun edellisestä selvisi mullekin se vuonna 1984 jossain Koskenkorvalla pusikoissa kuvaamani erikoisen nosturin taustoja. - Aikoinaanhan tuli paljon seurattua Koskenkorvan sorakuopalta soran ajoa Parkanon uudelle oikoradalle. (Sinne ajettiin soraa myös mm Alavuuden sorakuopalta.)Ollessani tällaisella muistelumatkalla Koskenkorvalla löysin tuon em. nosturin.
18.04.2005 22:53 [Tunnus poistettu]: Missäspäin Kossulaa tuo mainitsemasi soramonttu on ollut?
Olis kiva jos vielä löytääs sinne vieneen radan penkan tai tms.
18.04.2005 23:15 [Tunnus poistettu]: Kun en oo aivan hiljan liikkunut siellä päin. (Aikoinaan kyllä tosi paljon (mm.Ilmajoki-Koskenkorva-Kurikka) niin en oikein osaa kertoa nykyisyyteen yhteytettynä tarkalleen, missä se oli. Mutta yritän kaivaa kuvia, jossa näkyy missä soraraide erkani Kaskisten radasta, jos vaikka tunnistat paikan. Viimeiset Jumbon (ja siis ylipäätään höyryn) vetämät sorajunat ajettiin Koskenkorvan kuopalta 1968. Konehan oli tuo Riksusta syksyllä 1967 siirretty 741. Vielä kesällä 1967 Koskenkorvan kuopalta oli täys Jumbo- vetoinen soraralli päällä Parkanon oikoradalle. Silloin tuli nähtyä tuossa työssä mm koneet 699, 926, 928 ja 1209. 1960-luvun alkupuolella seurasin Koskenkorvalta, kun ajettiin Pikku-Jumboilla soraa, mutta nyt en jaksa kaivaa niitä numeroita esiin. Oli se aikaa se! Useilla paikkakunnillahan kunta on sittemmin kieltänyt soran oton näiltä vanhoilta sora montuilta niin kuin mm Lapinlahdella.
18.04.2005 23:31 Markku-Tapani Hakala: Koskenkorvan viinatehtaan vieressä oli kaunis mäntyharju, nyt siinä on ollut kymmeniä vuosia todella suuri ja syvä monttu, ilmeisesti puhumme samasta kuopasta. Ajo-ohje: rautatieasemalta viinatehtaan ohi joen itäpuolista tietä, viinatehtaan kohdasta etenet noin kymmenen metriä, siinä se monttu on.
18.04.2005 23:50 [Tunnus poistettu]: Sen ison montun mä kyllä tierän, mutta aattelin sen ollen Alkon bisneksiä. Siitä montustahan Altia pumpannee nykyisinkin vetensä kossuprosesiin, ainakin aidoissa on kovat ukaasit!
19.04.2005 08:18 Pentti Yli-Karjanmaa: Se Isoo monttu viinatehtahan takana on oikia paikka.
Sieltä Jumbot kiskoivat hietaa paanoolle.
Oli kuulemma kuskien testipaikka, oli taitolaji saada raskas hietajuna ylös syvästä montusta.
Käsittääkseni viinatehdas käyttää nykyään Kauhajoen pohjavettä. Monttua käytetään lähinnä vara ja prosessivesiottamona?
19.04.2005 10:55 [Tunnus poistettu]: Taitaa kossutehtaan verenkulutus olla aikka niukkaa. Eihän vodaa ole tehtaalta lähtevis tankkivaunuus kuin joitain napollisia, tarkemmin lienee n 4%. Tosin en tierä onko kyse tilavuus- vai painorosenteista ;^D
19.04.2005 12:36 [Tunnus poistettu]: Sorajunien nousut kuopilta oli aina mielenkiintoista seurattavaa. Haastatellessani vek Osmo Rossia Iisalmesta video elokuvaan Lapinlahden soraralli, hän korosti, että onnistnut nousu kuopalta oli kuljettajalle aina kunnia kysymys. Useilla maamme sorakuopilla sorajunia kuvanneena ( Hakkila, Laikko, Lapinlahti, Vuokatti, Laivajärvi jne. mitä nyt niitä olikaan), oli mielestäni jyrkin nousu Porokylän kuopalta. Siellä Jumbokin joutui tuomaan lastatun sorajuna runkonsa kahdessa osassa ylös. Pikku-Jumbot jäivät raskaassa lastissa näkemistäni vetureista herkimmin mäkeen kuormalla, jonka Jumbo olisi heti ensi yrittämäälä nostanut ylös. Olen useasti nähnyt, kun Pikku-Jumbo on jäänyt mäkeen ja sitten useita kertoja kaukaa vauhtia ottaneena vihdoin voittanut ähisten ja puhisten mäen vastuksen.
19.04.2005 12:58 Perttu Karttunen: Sysmäjärven soraraiteeen ( http://vaunut.org/kuvasivu.php/12359.htm​l ) Vaihteen paikka ja itse radan pohja on muuten vielä selkeästi näkyvillä, pitä käydä pari kuvaa nappaamassa, Itse soramonttu on muuten jälleen käytössä, oli suljettuna useamman vuoden tässä välillä
19.04.2005 14:36 Pentti Yli-Karjanmaa: Kyllä viinatehdas kohtalaisesti vettä käyttää.
Mäskäykseen, höyryvoimalaitos, pesut, jäähdytys ja muut prosessivedet.
Lekkerissä joka kiskoilla lähtee Rajamäelle, ei todellakaan paljoa vettä ole, onneksi ;}
19.04.2005 19:51 Pentti Yli-Karjanmaa: Asintuntevat tahot kertoivat: Piki-Antti elää ja vaikuttaa.
Viimeksi nähty autotarvikkeella paappatunturin sarvis :)))
19.04.2005 19:55 [Tunnus poistettu]: Harmi, että Piki-Antti joutui muuttamaan kontikonttuuristaan sahalta. Niin korikasta miljöötä on vaikia väsätä uudestaan!
14.10.2019 15:07 Marko Koivuniemi: Piki-Antti on poistunut keskuudestamme kesällä 2019 n. 86 ja puolen vuoden kunnioitettavassa iässä. Jos sattumoisin henkilö, jonka tunnus on jo poistettu näkisi tämän niin kiinnostaisi kovasti kuva Piki-Antista. Koskenkorvan kylän persoonasta on suunnitteilla jotain joka säilyttäisi muistot ja tarinat. Minut tavoittaa osoitteesta joka muodostuu sanasta koimark ja @-merkistä ja .fi kuuluu perään. Myös Piki-Antti -niminen fb-ryhmä löytyy.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!