??.??.1930 / Töölön tavara-asema, Helsinki asema

??.??.1930 Töölön tavara-asema nähtynä Eduskuntatalon katolta. Vuosi n. 1930. Kuvaaja Foto Roos (Rafael Roos?). Kuvan omistaja Helsingin kaupunginmuseo. Kuva rajattu suuremmasta kuvasta https://www.helsinkikuvia.fi/search/reco​rd/?search=T%C3%B6%C3%B6l%C3%B6n%20tavar​a-asema&page=20

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Foto Roos (Lisännyt: Markku Liira)
Lisätty: 24.03.2019 21:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Makasiini
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

24.03.2019 21:04 Markku Liira: Vertailukohtaa 1927 Kansallismuseon tornista otettuun kuvaan.
25.03.2019 10:34 Erkki Nuutio: Tämä hieno kuva näyttää vaunut sellaisesta suunnasta, että tyyppien tunnistelu on hankalaa. Toisaalta kaikki vaunut ovat päivittäiskäytössä olevia ja siten yleisvaunuja. Umpivaunuissa laakeampikattoiset ovat tietysti Gd-tyyppiä ja useimmat muut Gb-tyyppiä ja vanhempia. Maitolaiturinkin paikka on ilmeinen.

Herkullisin kohta on kuitenkin varhainen ja uutuuttaan kiiltävä Shellin moottoripolttoaineiden jakeluasema. Ainakin korkea pyöreä pömpeli on Mack-merkkinen jakelumittari, jossa yläkaapin kahden oven avaamisen jälkeen tuli esille käsipumppu ja kaksi viiden litran lasista mitta-astiaa. Kun maan alla olevasta säiliöstä pumpattiin bensiiniä toiseen mitta-astiaan, päästettiin toinen astia lorisemaan letkua pitkin auton säiliöön luottaen siihen että maan vetovoima hoitaa homman. Tältä asia näyttää piirustuksessa: http://porvoonliikenne.net/historia/pics​/ShellKT.jpg .
Toinenkin pömpeli saattaa olla jakelumittari.

Lunttaan vielä ansiokkaasta 75 vuotta Shellistä -kirjasta (1986). Pioneerien, eli Suomen Mineraaliöljy Oy:n (SMÖ) ja Masut Oy:n yksinomistajaksi tullut suuryritys muutti vuonna 1929 yhtiönimeksi Suomalainen Shell Oy ja tuotemerkiksi Shell entisen Masutin sijaan. Kuvassa on siis uutuudenkirkas Shell-jakeluasema vudelta 1930. Yllättävää on että vuonna 1929, eli vähän aikaisemmin oli pystytetty Heikinkadulle (Mannerheimintie) myöhemmän Lasipalatsin tontin etelänurkalle jakeluasema, ehkä aluksi Masut-nimisenä, mutta kaiketi 1930 lähtien Shell-nimisenä.
Vuonna 1935 tai 1936 uudelle linja-autoasemalle rakennettu suuri jakelu- ja huoltoasema korvasi nämä kaksi varhaista jakeluasemaa.

Toimitusjohtaja Bensowin määrätietoisuuden ansiosta Masut rakennutti 1924 Laajasalon varaston ja öljysataman. Öljytuotteet sinne tulivat säiliölaivoilla ja paljolta myös lähtivät pienillä säilöaluksilla ja -proomuilla satamakaupunkien varastoihin. Koska Laajasalon varastoon ei aluksi ollut edes tietä, kuljetettiin öljytuotteet sieltä pienillä säiliöautoilla talvella jäätä pitkin Sörnäisten säiliöön. En tiedä kuljetettiinko nesteet esimerkiksi kuvan jakeluasemalle Shellin säiliövaunulla.

Kuvan herkkuja ovat niinikään 20-luvun lopun pikkuiset kuorma-autot ja Hotelli Pissoir ja edelleen Heikinkadulla pissoirin kohdalla oleva katumainos. Oliko vaaleja nähin aikoihin?
(Käyttäjä muokannut 25.03.19 10:38)
25.03.2019 11:26 Tapio Keränen: Maitoasema sijaitsi kuvan oikean reunan ulkopuolella satamaradan ja konepajan välissä. Ilmeisesti tyhjiä lämmin- ja jäähdytysvaunuja säilytettiin tietyillä ratapiharaiteilla.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!