13.04.2019 / Narvik, Norja

13.04.2019 Suuria ovat laivat, jotka malmia maailmalle vievät. Ja paljon on malmia viety, yli sadan vuoden ajan. LKAB:n omistaa Ruotsin valtio. Suomi on myynyt lypsävät lehmänsä.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Narvik Valtio: Norja
Kuvaaja: Seppo Rahja
Kuvasarja: Keväinen Kiiruna-Narvik
Lisätty: 19.04.2019 23:25
Muu tunniste
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Ulkomaat
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

23.04.2019 11:18 Seppo Rahja: Norjalainen historioitsija Eirik Veum:
Norjan miehityksen alussa 9.4.1940 Saksan vaatimukset Ruotsille olivat:
”Ruotsin tuli ylläpitää neutraliteettia eikä osallistua sotatoimiin. Siksi Ruotsi ei saisi mobilisoida armeijaansa. Ruotsin laivaston tuli sallia Saksan laivaston operaatiot eivätkä ruotsalaiset alukset saisi tulla kolmea mailia kauemmaksi ulos tukikohdistaan. Ruotsin ei tulisi estää Saksan puhelin- ja sähkötysliikennettä Ruotsin televerkossa. Ruotsin malmitoimitusten tuli jatkua Saksaan niin kuin aikaisemmin. Kaikki brittien yritykset estää tämä tultaisiin ehkäisemään.”

Ruotsi jatkoi tavaratoimituksiaan Saksan aseteollisuudelle kesään 1944 saakka, ja amerikkalaiset kritisoivat tätä kovasti. Yhdysvallat uhkasi Ruotsia miehityksellä 13.4.1944, ellei Ruotsi lopettaisi kuulalaakerien toimittamista Saksalle. Lisäksi amerikkalaiset vaativat Ruotsia lopettamaan sotilaallisen avun Suomelle. Normandian maihinnousun jälkeen Ruotsin vientiä Saksaan alettiin vähentää asteittain. Liittoutuneet ja erityisesti amerikkalaiset olivat sodan jälkeen erittäin kriittisiä Ruotsia kohtaan sen vientitoimituksista Saksaan. He katsoivat, että sotaa oli pitkitetty tämän tosiasian johdosta ja amerikkalaisia kaatunut Ruotsin toiminnan vuoksi.
24.04.2019 17:44 Pentti Köylijärvi: "Suomi on myynyt lypsävät lehmänsä." Tämä on kyllä hieman yliampuva väittämä. Mitään LKAB:n Kiirunan kaivosten tapaista lypsylehmää ei Suomessa ole, poislukien jo 1980 -luvulla loppunut alkuperäinen Outokummun kuparikaivos ja tälläkin hetkellä toiminnassa oleva Elijärven kromikaivos Kemissä. Senkin omistajana on edelleen Outokumpu Oyj, jonka suurin omistaja on Suomen valtio.

Sitten on toki Terrafamen (Talvivaaran) nikkelikaivos, joka ei ehkä niinkään lypsylehmä ole, ainakaan vielä. Mutta valtio on enemmistöomistajana.

Pyhäsalmen sinkkikaivos toki oli alunperin Outokummun, mutta myyty 2001 kanadalaisille, ja lopettaa toimintansa tänä vuonna. Ehkä tämä on ainoa myyty ns. hyvin lypsävä lehmä.

Muut isot aikoinaan valtion omistamat metallikaivokset ovat ehtyneet jo vuosikymmeniäkin sitten. Pisimpään sinnitteli Hitura, mutta oli pitkään loppuvuosinaan aika henkitoreissaan niin Outokummun omistamana kuin sen jälkeenkin . Sitten on koko joukko uusia, aika pieniä, yksityisten, usein ulkomaisten perustamia ja omistamia kaivoksia, jotka pääsääntöisesti eivät kuitenkaan kovin hyviä lypsylehmiä omistajilleen ole.
24.04.2019 18:37 Hannu Peltola: Isoista suomalaisista kaivoksista ei pidä unohtaa Petsamon nikkelikaivoksia, mutta niiden kanssa kävi vähän muuten huonosti.
24.04.2019 18:52 Ari-Pekka Lanne: Entäs Siilinjärven ja Soklin apatiat? Fosfori on epämetalli, mutta siltikin...
30.04.2019 11:26 Seppo Rahja: 'Lypsävillä lehmillä' en tarkoittanut pelkästään kaivosalaa, vaan silloin kävi mielessä Sonera, Kemira, Rautaruukki... Outokumpu on myynyt moninaisia toimintojaan mm. Bolidenille. Suomen valtio omisti Outokumpu Oyj:stä toukokuussa 2017 27,07%.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!