??.??.1896 / Pitkälahti

??.??.1896 Kuvan http://vaunut.org/kuva/133394 kommenteissa keskustellaan valkoisen lipun käytöstä eri aikoina.
Tässä kuvassa näytetään valkealla lipulla läpiajavalle junalle vapaata kulkua seuraavalle asemalle.

Sama käytäntö on kuvattu vielä vuoden 1903 signaaliohjesäännössä (16 §):
Merkinanto tapahtuu seuraawalla tawalla:
a) kun juna esteettömästi saa kulkea;
päiwällä walkealla signaalilipulla;
yöllä signaalilyhdyn walkealla walolla;
sellaista signaalia on asemalta aina näytettävä läpikulkewalle junalle, jonka sallitaan mennä ohitse ja jota warten rata on selwä seuraawalle asemalle;

Samaisen ohjesäännön 9 §:n mukaan
Käytäntöön otetut signaaliwärit owat: walkonen, wiheriä ja punanen sekä merkitsewät:
walkonen: kaikki hywin,
wiheriä: warowasti, hiljainen kulku, (korkeintaan 15 km. tunnissa),
punanen: waaraa, seisahtua.

Kuva on I. K. Inhan kirjasta 'Suomi kuvissa', 1896.
http://www.doria.fi/handle/10024/43338 1. tiedosto.

"Pitkälahden asema. Idyllisyytensä vuoksi voisi tuota huoneistoa luulla metsän keskelle rakennetuksi huvilaksi, ellei asemamiehen vormulakki ja lippu ilmoittaisi, mikä sillä on virka. Se on viimeinen asema Kuopioon vievällä rautatiellä, joka v. 1889 avattiin liikkeelle. Korkea metsä reunustaa asemaa ja rautatietä, niin että matkustaja luulee olevansa synkimmällä salolla, eikä lähestyvänsä Savon pääkaupunkia.
Sydänmaita halkoilevat meillä rautatiet ja turhaan hihkasee juna tervehdyksensä monellekin asemalle: niillä odottavat ainoastaan asemapäällikkö ja asemamies antaakseen luvan matkan jatkamiseen. Vaan nämä asemat ovat erämaihin kylvetyitä siemeniä, joista viljelys uurtaa itselleen tien korpiin."

Kuvan tiedot
Kuvaaja: I. K. Inha (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: SVR:n alkuajoilta
Lisätty: 27.06.2019 09:02
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sekalaiset: Henkilökunta, Tapahtuma
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

27.06.2019 12:57 Timo Salo: Warta wasten erikoisen laatuinen (tarkkuus) kuva, näitä jaksaa aina katella pitempäänkin... Pitäs vaan pystyä zoomaamaan nähdäkseen onko noilla kersoilla esim. kengät jalassa? (luxusta kai tuohon aikaan)
Virkailijan asu on moitteeton!
27.06.2019 14:25 Kurt Ristniemi: Kun junan oli tarkoitus ajaa pysähtymättä aseman ohi, veturista annettiin ilmoitus kimeä-äänisellä höyryviheltimellä: pitkä jatkuva vihellys ja lyhyt vihellys. Ja asemalla vastassa oli sitten tämä valkoinen lippu, jos rata seuraavalle asemalle oli selvä.
Samaa signaalia käytettiin myös varoitussignaalina, esim. varoittamaan radalla olevia henkilöitä.
(Signaaliohjesääntö 1903, 27 ja 29 §)
(Käyttäjä muokannut 27.06.19 18:46)
27.06.2019 22:30 Petri P. Pentikäinen: Mielenkiintoinen kuva kaikkiaan. Asemarakennuksen poikkeuksellisen sijainnin lisäksi se on rakennettu oudosti kuin metsän keskelle, kaataen vain rakennuksen alalla olevat puut.
28.06.2019 00:17 Esa J. Rintamäki: Kuulovammaisena olisin halukas suosittelemaan "juna tulee"-opasteeksi pitkä-lyhyt vihellystä kimeällä viheltimellä. Kun kimeä vihellys sellaisenaan kuuluu, sen alku kuuluu hyvin, mutta sitten se tavallaan "sammuu". Siitäkin huolimatta että olisi kuulokoje korvassa. Jälkimmäinen lyhyt vihellys olisi lisävarmistus sille, että kuulinko oikein...

Mitä itse kuvaan tulee, se on loistava! Jäin tutkimaan sitä toviksi.
28.06.2019 20:31 Pasi Utriainen: Mielenkiintoinen kuva tosiaan. Jäin muun muassa miettimään, että mitä ovat nuo verkolla suojatut pensaat?

Kuvatekstin viimeinen lause erämaihin kylvetyistä siemenistä ennakoi hyvin tulevaisuutta, sillä nyt aseman kohdalla kulkee vilkas valtatie 5.
01.07.2019 15:55 Kurt Ristniemi: Vuoden 1938 Junaturvallisuussäännöstä (JT) valkoista opastelippua on turha etsiä. Siinä vapaata kulkua osoitetaan vihreällä lipulla: Paikallaan pidetyllä lipulla (46 §, Ko 3) mm. liikennepaikalla, jolla junanlähetystä ei suoriteta, ja pyörittämällä (47 §, Ko 4) junanlähetysasemalla. - Aikaisemmin vihreä lippu oli merkinnyt hiljaista kulkua.

Valkoinen opastelippu palaa käyttöön vuoden 1952 JT:ssä. Levitettyä lippua ylhäällä kaaressa viemällä (73§, Ko 15) ilmoitettiin junanlähetyspaikalla, että aikataulussa määrätty kohtaus oli siirretty seuraavalle junanlähetyspaikalle. Veturin vastattua kimeällä viheltimellä lyhyt, pitkä (82§, Vho 8, 'Olen ymmärtänyt kohtausilmoituksen') annettiin em. ohikulkuopaste Ko 4, johon veturin vastaus kimeällä viheltimellä pitkä, lyhyt (77§, Vho 3, 'Juna ohittaa liikennepaikan').

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!