30.07.2019 / Glenfinnan, Skotlanti, Yhdistynyt kuningaskunta

30.07.2019 Kuvassa näkyy Glenfinnanin aseman museoidut polettikulkulupalaitteet. Brittiläinen Token Block –kulkulupajärjestelmä on suomalaisittain vieras. Kullekin asemavälille oli omat laitteensa, tässä kuvassa näkyy laitteet naapuriasemille Corpachiin ja Arisaigiin. Asemavälin polettilaitteet oli kytketty sähköisesti yhteen: jos toisesta laitteesta poisti poletin, kummankin aseman laitteet lukittuivat eikä lisäpoletteja saanut ennen kuin alkuperäinen poletti oli palautettu jompaankumpaan laitteeseen. Asemaväli varattiin ottamalla poletti ulos laitteesta, mikä piti tehdä yhteistyössä naapuriaseman kanssa. Kulkulupa junalle sisälsi kyseisen asemavälin poletin ja poletti palautettiin naapuriasemalle junan ohittaessa sen. Polettien vaihtoon juniin ja junista pois kehitettiin omat mekaaniset laitteet, jolloin junien ei tarvinnut pysähtyä jokaisella asemalla. West Highland Linella Token Block –järjestelmä oli käytössä linjan avaamisesta aina vuoteen 1987 (!), jolloin siirryttiin radiolla annettuihin kulkulupiin (Radio Electronic Token Block). Tämän RETB-järjestelmän radiolaitteisto oli Banavien asetinlaitetornissa. RETB korvattiin West Highland Linella TPWS-kulunvalvontajärjestelmällä vuonna 2003. Kuvan http://vaunut.org/kuva/128637?s=1 kommenteissa on keskustelua Suomessa Porkkalan alueella käytössä olleesta Token Block –kulkulupajärjestelmästä.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Hannu Peltola
Kuvasarja: Arkiliikennettä Skotlannin Ylämailla kesällä 2019
Lisätty: 19.08.2019 18:51
Muu tunniste
Rautatieinfra: Turvalaite
Sekalaiset: Muistomerkki
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

20.08.2019 20:11 Heikki Jalonen: Tuohon Porkkalaan liittyen nostetaankin uudelleen esille kysymys: olisiko jollakulla jotakin lisätietoja Porkkalan Tunnelin CCCP-lupasuojastuksesta? Sen verran ainutkertaisesta tilanteesta on kuitenkin kyse. Varsinaisia lupalaitteita on venäläisissä alan museoissa esillä (ehkä jopa jossain vielä käytössäkin?) mutta niiden käyttöalueista, käytön laajuudesta ja ajankohdista ainakaan minä en löydä mitään tietoja. Kielitaitoni ei riitä venäjänkielisen lähdeaineiston tutkimiseen; ehkä siitä suunnasta saattaisi jotain löytyä...
20.08.2019 21:02 Heikki Jalonen: Lisätäänpä tähän vielä muutama huomio noista lupakojeista; vaikkapa vain lisätietojen Googlailemiseksi... Termi on Token Block signalling, varsinaista laitetta kutsutaan nimellä Token Block Instrument.

Kaksi lähempänä olevaa apparaattia on Tyer's-firman Tablet-mallia. Niiden lupakapula on pyöreä messinkinen kiekko, seinällä olevassa vitriinissä on näkyvilläkin pari sellaista.

Kapula saadaan junan mukaan luovutettavaksi vetämällä se ulos laitteesta alaosassa olevaa rengasta vetämällä - kiekko tulee luistin päällä tarjolle aivan kuin CD-romppu peeceestä konsanaan, asiaa pitää kylläkin hieman auttaa laitteen kyljessä näkyvää vähäistä vipusta vääntämällä. Mutta vain ja ainostaan jos sähköinen lukitus vapauttaa luistin. Sähköinen lukitus sallii vain yhden lupakapulan luovutuksen laiteparista. Uusi luovutus voidaan tehdä vain kun kaikki kapulat ovat palautuneet sisälle laitteisiin, jompaan kumpaan, summaa lasketaan.

Vasemman puolen laitteessa on sisällä noin tusinan verran kapuloita, siten Corpaighiin voitaisiin lähettää sen verran junia. Mutta vain jos Corpaigh antaa kapulan vapauttavan sähköisen viestin eli antaa luvan. Ja sen se voi antaa vasta kun linjalla liikkeellä ollut kapula on palautunut sen omaan laitteeseen. Tämä estää peräänajon linjalla, mutta myös törmäyksen vastaan tulevaan junaan, jos Corpaigh olisi luovuttanut kapulan (kiire ja myöhästymisen kiinniotto) lennosta.

Keskellä oleva laite taas on tyhjä kiekoista, joten Arisaigiin ei saada junia lähettää, vaan pitää odottaa että siitä suunnasta saapuvia kapuloita palautuisi laitteeseen sieltä saapuvan junan mukana, näin senkin suunnan törmäys on estetty.

Oikeanpuoleinen oranssihtava koje on myös Tyer's mallia, mutta kapula muistuttaa avainta, sellaisikin seinän vitriinissä näkyy. Toiminnan logiikka on samanlainen.

Olipa kyseesä tabletti tai avain, lupakapulat tehtiin muodoltaan mahdollisimman hyvin toisistaan eroaviksi. Siksi avain-mallissa pää on pyöreä, nelikulmainen tai muun muotoinen. Pyöreässä kapulassa keskireikä on aina naapurin muodosta poikkeava. Ja kapulan lupaväli luonnollisesti lukee selkeästi itse kapulassa.

Ja kyllä, tämä Brittiläinen elektroniikka kykenee vuotamaan öljyä...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!