04.08.2019 / Bo'ness, Skotlanti, Yhdistynyt kuningaskunta

04.08.2019 Yksi brittiläinen erikoisuus on ollut vetureiden etupään lyhdyillä näytettävät opasteet. Muissa maissa vetureiden lyhtyjä käytettiin valaisemaan edessä olevaa rataa, mutta Britanniassa lyhdyillä ilmoitettiin seuraavalle asemalle ja asetinlaitetornille, mikä juna oli saapumassa. Lyhtyjen sijoituksilla ja määrällä voitiin ilmoittaa junatyyppi, esimerkiksi paikallistavarajuna. Kirjoittajalla ei ole tiedossa, että vastaava käytäntö olisi ollut missään muualla käytössä. Kuvassa näkyy myös kello-opasteet eri junatyypeille. Asemalta toiselle ilmoitettiin saapuvasta junasta erityisillä kello-opasteilla ja jokaiselle junatyypille oli oma kellosignaalinsa. Kuva on otettu museossa esillä olleesta taulusta.

Kuvan tiedot
Muu tunniste
Rautatieinfra: Turvalaite
Sekalaiset: Junamatkustaminen
Sijainti: Varikolla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

17.10.2019 16:44 Heikki Jalonen: Lyhdyt oli maalattu valkeiksi, joten päivänvalossa samat käsitteet olivat yhtä lailla havaittavissa vaikka valo ei näkynytkään. Joskus näkee myös kuvia, joissa lyhtyjen tilalla käytetään valkeita levyjä. Kyse on silloin päivävalon aikana liikennöivästä junasta.

Ja yleensähän vanhat kuvat esittävät päivän aikaa, ei ottanut entinen foto pimeässä. Piirretyt julistekuvat ovat sitten oma lukunsa. Niissä meno on joskus todellista öisen vauhdin ekstaasia ja puskimella istuu itse Belzebub...

Hurjaa on tosiaan ollut tuo brittiläinen sokkona ajo - siinä on pitänyt kuljettajalla olla luja luotto siihen, että kulkutie on esteetön. Pikipimeässä (ja sateessa, tietenkin) ja nopeutta sata mailia per tunti, rata mutkainen ja joka mailille ainakin yksi tunneli. Ilman käytännössä minkäänlaisia varsinaisia valoja. Nuo opastelyhdyt kun vielä 1960-luvulla olivat öljytuikkuja tai korkeintaan karbidilyhtyjä, höyrykalustossa varsinkin. Sähkö oli myöhäinen tulokas, vasta sen myötä saattoi puhua jostain valolta vaikuttavasta.

Ei ole ihme, että Briteissä radalla kulku oli ja on vieläkin todella ankarasti sanktioitu - et selviä pikku nuhteilla ja kevyellä sakolla jos siellä linjalla hiiviskelet...

Muualla ei tosiaan näin ollut, valoilla oli tarkoitus tosiaan nähdä edes jotakin. Britanniassa tilanne perustui luultavasti ennen kaikkea ikivanhaan "aidatun maan"-käsitteeseen. Aikaisempina aikoina ratojen rakentajat saivat rakentamisen privilegion suoraan Parlamentilta, Act-päätöksenä. Se oikeutti (ja myös pakotti) ostamaan ja tarvittaessa pakkolunastamaan linjan maat. Sen jälkeen ne olivat yksityismaan statuksella olevaa propertya ja muiden asia oli pysyä poissa tieltä. Aidata toki piti ja kaikki tarvittava oli tehtävä, jotta ihmiset ja kotieläimet pysyisivät poissa tieltä.

Tässä on ilmiselvä yhtymäkohta ikihistorialliseen Kuninkaan metsästysmaahan tai aatelisten yksityisiin jahtipuistoihin. Nekin olivat "aidattua maata" eikä ulkopuolisilla ollut sinne menemistä. Vielä 1700-luvulla rangaistus tunkeutumisesta saattoi olla hamppukravatti, kunnes keksittiin Australia...
(Käyttäjä muokannut 17.10.19 17:01)
17.10.2019 21:20 Hannu Peltola: Tässä kuvassa näkyy hyvin nämä valkoiset lätkät ja niiden alla olevat pienet valot: http://vaunut.org/kuva/135464?a=1
17.10.2019 22:37 Ilkka Hovi: "beats on bell" tarkoittaa asetinlaitteiden välillä tapahtuvaa kommunikointia. Kellon merkkiäänillä kerrottiin millainen juna on tarkoitus lähettää linjalle ja jolle pyydettiin tulolupaa. Kun linjalta erkani toinen linja, veturin piti viheltää eri ohjeen mukaisesti, jotta seuraava asetinlaite tiesi johtaa junan eri linjalle.
17.10.2019 22:48 Hannu Peltola: Ja kahdeksan kellonkilahdusta oli hätä-seis kaikelle toiminnalle!
09.04.2020 11:44 Mikko Herpman: Eipä ole sattunut tämä aiemmin kohdalle, mielenkiintoista asiaa Britannian vetureiden/junien valoista. Ne kun on aina vaikuttaneet olevan enemmänkin kuriositeetti kuin varsinaiseen valaisuun tehty. Ja näinhän onkin ollut, eli kyseessä onkin ollut viestiväline.

Kerrassaan hurjaa on ollut ajaminen, lähes ilman valoja hurjasteltu monessa tilanteessa. No eipä siellä radalla tosiaan saa olla, Suomessakaan..
09.04.2020 12:47 Kurt Ristniemi: Suomessakin on veturinlyhdyillä viestitty junan tyypistä. Joskin hieman eri tarkoitukseen.
Esim. vuoden 1903 Signaali-ohjesäännön kohdassa G. Junasignaalit määrätään seuraavaa:

17 §.
1. Yksiraiteisella radalla tai kaksiraiteisen radan oikeanpuolisella raiteella kulkevan junan etupuolelle on pantawa merkiksi:
päiwällä: ei mitään signaalia.
pimeällä: kolme, walkoista waloa näyttäwää signaalilyhtyä weturin etupuolelle. Niistä on kaksi asetettawa puskimien yläpuolelle ja kolmas sawukammion päälle.
2. Jos junan poikkeutapauksessa täytyy kulkea kaksiraiteisen radan wasemmanpuoleisella raiteella on sen etupuolelle pantawa merkiksi:
päiwällä: punainen lewy tahi punainen signaalilippu oikeanpuolisen puskimen päälle.
pimeällä: oikeanpuoleinen puskinlyhty näyttämään punaista waloa sekä wasemmanpuolinen puskinlyhty ja sawukammionlyhty näyttämään walkoista waloa.

18 §.
1. Yksinäisen weturin, joka kulkee yksiraiteisella radalla tahi kaksiraiteisen radan oikeanpuolisella raiteella, tulee pimeällä näyttää aina kolmea walkoista waloa eteenpäin ja kaksi punaista taaksepäin.
2. Yksinäisen weturin, joka poikkeustapauksessa kulkee kaksiraiteisen radan wasemmapuolisella raiteella, tulee pimeällä aina näyttää yhtä punaista ja kahta walkoista waloa eteenpäin (katso 17 § 2 kohta) sekä yhtä punaista ja yhtä walkoista waloa taaksepäin.
3. Waihtoweturin tulee pimeällä näyttää puskimien yläpuolella kahta walkoista waloa eteenpäin ja kahta walkoista waloa taaksepäin.
4. Yksinäisen weturin, joka muusta syystä on liikkeessä ratapihalla, tulee pimeällä nayttää kolmea walkoista waloa eteenpäin ja yhtä punaista waloa taaksepäin.
09.04.2020 13:19 Kari Haapakangas: 17 §:ään jää tulkinnanvaraisuus, jonka vuoksi näitä oikeanpuolista ja wasemmanpuolista -termiä tulisi käyttää harkiten ja huolellisesti. OLETAN, että oikeanpuolinen tarkoittaa tässä veturista katsottuna.

Signaalin tulkitsijallehan se on wasemmanpuolinen.

(miksi #¤#%&% ennenmuinoin katsottiin tarpeelliseksi käyttää w:tä joka paikassa tavallisen v:n sijasta?)
09.04.2020 13:53 Lasse Reunanen: Kaikessa ajoneuvo- ja vesiliikenteessä vasen ja oikea käsitetään aina ajoneuvon takaa katsotuiksi.
18.01.2021 23:27 John Lindroth: Myös kuninkaallisella junalla (Royal Train)on oma koodinsa :alhaalla 3 valkoista ja ylhäällä keskellä yksi!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!