06.06.2019 / Viseu de Sus, Romania

06.06.2019 Kaikki vaunut ovat tyhjennetty ja veturi vie niitä pois.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Viseu de Sus Valtio: Romania
Kuvaaja: Robert Sand
Kuvasarja: Vișeu de Susin metsärautatie
Lisätty: 06.12.2019 18:24
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta, Kapearaiteinen
Ulkomaat

Kommentit

08.12.2019 12:48 Teemu Saukkonen: Samat EU-säädökset voimassa ja kovin on erilaista toiminta...
08.12.2019 15:05 Mikko Herpman: Romania taitaa olla aika "kaukana" Brysselistä... Ehkäpä paikallisesti mennään vielä paikallisilla säännöillä..
08.12.2019 15:58 Robert Sand: Jos viittaat metsärataan niin löytyy sellainen myös Unkarin länsiosasta. Muita metsäratoja ei sitten enää taida olla EUssa. Ukrainassa ja Venäjällä niitä taas on eli kyllä Euroopasta löytyy mielenkiintoisia juttuja vielä.
08.12.2019 21:27 Tuukka Ryyppö: Ei ole samat EU-säädökset. EU:ssa lainsäädäntö kirjoitetaan tarkoituksella niin, että kansallisille viranomaisille jää todella laaja päätäntävalta siihen, miten asiat lopulta sitten hoidetaan. Siksi Suomessa esim. leikkipuistojen keinujen alla pitää olla EU-kumimatot, mutta missään muussa EU-maassa ei. Suomalainen viranomainen on käyttänyt vapauttaan tulkita EU-lainsäädäntöä sillä tavalla, että ne matot on oltava. Se on siis toki EU-lainsäädäntöä, mutta silti suomalaisviranomaisten toteuttamaa sellaista.
Ei tällainen siis ole mitenkään välttämättä EU-sääntöjen vastaista, vaan se voi olla ihan vain Suomen EU-sääntötulkintojen vastaista.
08.12.2019 22:32 Jouni Hytönen: Onko olemassa jotain EU-sääntelyä, joka koskisi tällaista kapearaiteista, 1435 mm:n rataverkosta erillään toimivaa kuljetusjärjestelmää? Traficomia vastaava kansallinen turvallisuusviranomainen valvonee toiminnan turvallisuutta jollain tasolla, mutta mitä muuta?
09.12.2019 09:01 Raimo Harju: Onkohan Traficomia vastaavaa viranomaistahoa monessakin Eu maassa, kallis se ainakin on, sen tuntevat autoilijat kukkaroissaan. Sen jälkeen kun nämä maksut tulivat ja jäivät, en ole kuitenkaan tuntenut autoilemistani sen turvallisemmaksi kuin ennenkään.
09.12.2019 09:06 Teemu Saukkonen: Kovin on valikoivaa täällä miten säädöksiä noudatetaan, helpotukset ja rahansäästöä tuovat jäävät aina väliin... Traficomia ei turvallisuus kiinnosta: Muutaman vuoden olen odottanut vastausta kyselyyni miten kuorma-autoihin saa myydä irtoavia soikioita vanteina... Mukana asentajan lausunto niiden hengenvaarallisuudesta.
09.12.2019 10:21 Erkki Nuutio: Jos ei ole yleistä liikennettä tai liiku yleisen liikenteen raiteilla, on kyse yrityksen sisäisestä toiminnasta. Sitä säätelee lähinnä työturvallisuuslaki ja sen mahdolliset maakohtaiset soveltamissäädökset.

En tunne Teemun mainitsemaa vanneasiaa. Omakohtainenkin kokemukseni kuitenkin on, että Traficom ei viitsi/voi/uskalla puuttua selväänkään puutteellisuuteen tuotteessa, joka on joskus saanut E-hyväksynnän jossain EU-maassa (ja myytävillä teollisuustuotteillahan sellainen hyväksyntä on oltava).
Vaikka kyseessä olisi turvallisuusuhka, ei siltikään puutu, jollei ole tullut ruumiita ja raajarikkoja - paitsi jos asia nousee kiusallisesti joukkoviestimiin.

Kyse on taas "EU:n mallioppilas" -syndroomasta ja nöpönassukoista virkamiehinä.
09.12.2019 19:45 Janne Peltola: Jouni Hytönen: Siitä päätellen, ettei raitioliikennettä koskevaa EU-säätelyä ole, niin ei. Myöskin vuosi sitten, kun kävin LVM:ssä ja silloisessa Trafissa haastattelemassa em. organisaatioiden edustajia diplomityöhöni (Raitioliikenteen nopeusrajoitukset) liittyen, niin annettiin vahvasti ymmärtää, että ajan henki on sellainen, että oleellista on toiminnanharjoittajan turvallisuusjohtamisjärjestelmä ja omavalvonta.

Tässä tapauksessa siis tuon kapsuliikenteen operaattorin pitäisi kuvata asiakirjoissa, että miten varmistavat liikennöinnin turvallisuuden, mutta esim. teknisiin ratkaisuihin viranomaiset eivät ottaisi kantaa.
09.12.2019 20:16 Tauno Hermola: Raitioliikennehän on tieliikennettä, josta säädetään Tieliikennelaissa!

"12) raitiotiellä yksinomaan raitiovaunuliikenteelle tarkoitettua tien osaa tai erillistä tietä;"

Tieliikennelaistahan ne nopeusrajoituksetkin löytyvät.

Lienee siis esim. turvallisuusjohtamisjärjestelmän osalta rinnastettavissa linja-autoliikenteeseen?
Toisaalta raitiovaunu ei ole ajoneuvo, joten esim. Ajoneuvolaista ei sitä koskevia vaatimuksia löydy.
(Käyttäjä muokannut 09.12.19 20:35)
09.12.2019 20:52 Janne Peltola: Tarmo Hermola: Vaan kun eivät löydy. Tämä tuli aika selvästi esille myös em. haastatteluissa (vaikken sitä em. diplomityöhöni ehkä täysin eksplisiittisesti kirjoittanutkaan).

Hieman selvennystä: 1) Jo nykyisen tieliikennelain mukaan on mahdollista säätää ajoradalla kaistakohtaiset nopeusrajoitukset. 2) "Erilliseltä" raitiotieltä vaadittavia kriteerejä ei ole mitenkään määritelty nykyisessä lainsäädännössä. Eikä myöskään nyt ensi vuoden kesäkuussa voimaan tulevassa uudessa tieliikennelaissa.
09.12.2019 20:58 Janne Peltola: Lisäksi: Nykyisessä tieliikennelaissa ei missään sanota suoraan, että raitioliikenteen olisi noudatettava samoja nopeusrajoituksia autoliikenteen kanssa.
09.12.2019 21:32 Tauno Hermola: No ainakin yleiset nopeusrajoitukset ovat ajoneuvoille ja raitiovaunuille samat:

"9 §
Yleiset nopeusrajoitukset

Taajaman ulkopuolella ajoneuvon ja raitiovaunun suurin sallittu nopeus on 80 kilometriä tunnissa, jos liikennemerkillä ei ole osoitettu noudatettavaksi muuta nopeusrajoitusta.

Taajamassa ajoneuvon ja raitiovaunun suurin sallittu nopeus on 50 kilometriä tunnissa, jos liikennemerkillä ei ole osoitettu noudatettavaksi muuta nopeusrajoitusta."

Onko "erillisen" raitiotien määritelmä tarpeen, eikö nopeusrajoituksen voi liikennemerkillä ilmoittaa erilaiseksi ajoneuvoille ja raitiovaunuille, jos tähän joku tarve on?

Mutta tämä menee nyt jo vähän sivuun siitä, missä raitioliikenteen säädökset ylipäätään ovat.
09.12.2019 23:44 Niila Heikkilä: Tuossa varmaankin tarkoitetaan lähinnä sekaliikennekaistoja. Sellainen tilannehan on käytännön elämässä mahdoton, tai ainakin äärivaarallinen että autoliikenteellä olisi samalla kaistalla 50km/h rajoitus ja ratikalla 80. Tai toisinpäin..
10.12.2019 13:43 Tuukka Ryyppö: Raitiovaunusta sanotaan lakikirjassamme myös jotain sen suuntaista, että raitiovaunun on noudatettava liikennemerkkien käskyjä siltä osin kun se on järkevästi mahdollista.
10.12.2019 16:53 Tauno Hermola: En kyllä mitään tuollaista löytänyt. Tieliikennelain 63§ antaa kuitenkin raitiovaunulle tiettyjä vapauksia :)

"63 §
Raitiovaunun paikka tiellä

Raitiovaunua saa kuljettaa kiskoilla niiden sijainnista riippumatta. Muun liikenteen kanssa yhteisellä ajokaistalla raitiovaunua on kuljetettava kaistan mukaiseen ajosuuntaan. Raitiovaunua saa peruuttaa tai kuljettaa muuta liikennettä vastaan vain, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat ja se ei vaaranna turvallisuutta eikä haittaa tarpeettomasti muuta liikennettä."
10.12.2019 18:46 Janne Peltola: Tauno Hermola: Tuo siteeraamasi 9 § on uudesta tieliikennelaista, joka tulee voimaan vasta 01.06.2020.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!