??.??.1967 / Pieksämäki lajittelu

??.??.1967 Laskumäen ohjaustornin laitteistoa. Sikäli, kun oikein tulkitsen, niin tästä pöydästä on voinut ainakin kääntää vaihteita, asettaa raidejarruja joko vapaa- tai jarrutusasentoon sekä tehdä kovaäänisjärjestelmällä kuulutuksia ratapihalla. Laskumäen ohjauslaitteisto oli varustettu automatiikalla joka sille syötetyn luettelon pohjalta automaattisesti käänsi vaihteet oikeaan asentoon sitä mukaa, kun vaunuja pudotettiin mäestä.

Sen jälkeen, kun laskumäki tasoitettiin vuonna 2005 ja raidejarrut purettiin, on vanhaa laskumäen laitteistoa yhä käytetty vaihteiden kääntämiseen. Nykyisin, kun entisen laskumäen alueella tehdään vaihtotöitä on laskumäen ohjaustornissa asetinlaitemies joka kääntää alueen vaihteet.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Pieksämäki lajittelu
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Panu Breilin)
Kuvasarja: Pieksämäen uuden laskumäen toiminnan testaamista vuonna 1967
Lisätty: 30.12.2019 13:04
Muu tunniste
Rautatieinfra: Laskumäki, Turvalaite
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

30.12.2019 13:28 Teemu Sirkiä: Onpa tyylikäs laite, Nixie-putket ja kaikki!
30.12.2019 19:34 Tapio Nikula: Vaunuluettelot tulivat etukäteen ennen junaa kaukokirjoittimella. Kaukokirjoittimen tiedot syötettiin automatiikkaan. Kaukokirjoitintulosteen avulla ratapihamiehet katkoivat saapuneen roikan oikeista kohdista. Jarrut pantiin jarrutusasentoon hydraulisesti. Tornin kellarissa oli kompura (hydraulipumppu), joka tuotti tarvittavan paineen. Hyvin usein jarrutus oli liian tehokas ja operaattori joutui purkamaan jarrutusasennon ja luomaan sen uudelleen jarrutettavien vaunujen mentyä. Tämä aiheutti sen, että kellarin hydraulipumppu huusi jatkuvaa huutoa
30.12.2019 21:16 Niklas Savinsaari: Laitteiston toimittaja oli LM Ericsson (Signalbolaget).
31.12.2019 19:42 Pekka V. Puhakka: Mitähän noilla taulussa olevilla Nixie-putkilla näytettiin? Muistan 2000-luvulta ainoastaan katon rajassa olleen neliön muotoisen Nixie-putkinäytön, joka näytti syötetyn jäljelläolevan lajittelusekvenssin, muistaakseni raidenumeroin.
13.03.2020 16:04 Panu Breilin: Nuo taulun ylälaidassa olevat nixie-putket ilmaisevat kunkin lajitteluraiteen vapaana olevan raidepituuden sadoissa metreissä. Niiden alapuolella olevat pienet lamput puolestaan ovat vapaana olevan raiteen ilmaisimia, jotka siis kertovat raiteen olevan täysin tyhjä.

Molempien toiminta pohjautui kunkin lajitteluraiteen päissä oleviin akselinlaskijoihin. Aina kun raiteelle oli saapunut 16 akselin verran kalustoa katsoi laitteisto raiteen vapaana olevan raidepituuden vähentyneen 100 metrillä. Vastaavasti vapaana olevan raiteen ilmaisin syttyi silloin, kun akselinlaskijoiden mukaan raiteella ei ollut lainkaan kalustoa.

Se katon rajassa ollut putkinäyttö (näkyy osittain kuvassa http://vaunut.org/kuva/137010) tosiaan näytti jäljellä olleen lajittelusekvenssin. Siinä oli muistipaikat 1:stä 40:een joista jokainen kuvasi yhtä pudotusta (mäestä pudotettava vaunuryhmä tai vaunu). Muistipaikan kohdalla näkyi sen raiteen numero jolle vaihteidenkääntöautomatiikka ohjasi pudotuksen, ja muistipaikkojen numerot sammuivat sitä mukaa, kun vaunuja pudotettiin mäestä.
(Käyttäjä muokannut 13.03.20 16:15)
13.03.2020 18:38 Pekka V. Puhakka: Kiitos!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!