27.12.2019 / Rautatiemuseo, Hyvinkää asema

27.12.2019 Nyt on museon Otson ajopöydässä kaikki kunnossa... vai onko?

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Hyvinkää asema (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Rautatiemuseo
Kuvaaja: G.Anttalainen (Lisännyt: Jorma Toivonen)
Lisätty: 08.01.2020 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Ohjaamo
Sijainti: Varikolla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

08.01.2020 00:05 Mikko Herpman: Onko vaihteiston lämpömittari vasemmassa alakulmassa?
08.01.2020 03:23 Ari-Pekka Lanne: Tässä ei taida olla varsinaista vaihteiston lämpömittaria, mutta sentään vaihteiston lämmöstä varoittava keltainen merkkilamppu: http://junalauta.net/ratapiha/displayima​ge.php?album=112&pid=1593#top_display_me​dia

Toivos-Jorman kahdessa edellisessä vaunusomekuvassa rassaillaan Otso2:n konehuoneen puolella manaillen reistaillutta kuljettajaventtiilin paineensäätäjää. Mitäs kuvan painemittarit sanovat... Suoriksen jarrusylinterissä näyttää olevan hyvä paine ‒ ehkä peräti 3,8 baaria. »Pääsäiliön paine ‒ jarrujohdon paine» -kaksoispainemittari antaa lukemat 5 baaria ja 6 baaria. Jos valkeampi, kuutosta osoittava viisari todella merkitsee jarrujohdon painetta, on Otso tullut puhaltaneeksi putkeen »pienen» ylilatauksen.
09.01.2020 00:02 Jorma Toivonen: AP:n harjaantunut katse kiinnittyi kaksoispainemittariin, mittarin näyttämät ovat oikein, mutta osoittimet ovat "vaihtaneet paikkaa" - valkea osoittaa pääsäiliön painetta ja punainen vaihteeksi jarrujohdon paineen (paineletkut menneet ristiin jossain vaiheessa). AP:lle pari plussaa tarkkaivuudesta.
09.01.2020 00:49 Ari-Pekka Lanne: Sehän selittää. Kuvittelin jo, että Pikku G on antanut täyttöiskua ja päästänyt loputkin paineet tyfoneilla vihellellen. Ainakin Sv12/Sr12 -vetureiden ajopöydissä oli sen lisäksi pari muutakin ristiinkytkemisen kautta sekaantumiselle altista mittaria: vaihtokytkimillä varustetut pää-/sivukierron vedenlämpömittari sekä vaihteistoöjyn/moottoriöljyn lämpömittari. Osuiko koskaan silmiin niiden virhekytkentöjä?
09.01.2020 23:59 Jorma Toivonen: Varmaan AP:n mainitsemia virhekytkentöjä oli, mutta muistiini ne eivät jääneet. Mikäli ihmetteli mittarin näyttämää, saattoi sen tarkistaa Dv12:ssa toisesta ajopöydästä (voiko ko. lämpö todella nousta noin korkeaksi - maasto/junapaino (kokemus)). Yleensä (tai yleensä ja yleensä...) virhenäyttämä johtui viallisesta lämpöanturista kuin virheellisestä kytkennästä.
10.01.2020 08:33 Topi Lajunen: Hieman vastaavanluonteiseen virhekytkentään törmäsin kerran Seinäjoella, kun vaunustoon oli kytketty ulkoinen pääsäiliösyöttö erikätisistä liittimistä huolimatta jarrujohtoon...
10.01.2020 13:02 Ari-Pekka Lanne: Nykyisissä 2500-sarjalaisissa ei ole sellaista vanhanajan ylellisyyttä, että olisi hienot mustapohjaiset lämpömittarit upotettuina sinertävänharmaisiin, metallisiin kojelautoihin. (http://www.vaunut.org/kuva/93079) ;o) Sen sijaan niitä löytyy vain yhdet kappaleet nostettuina K1-kaapin oveen: http://vaunut.org/kuva/5873 Vuosien 2003-2008 aikana läpiviedyssä saneerausohjelmassa näin yli jääneet lämpömittarit on luultavimmin varastoitu varaosiksi. Ovelaa elintensiirtoa eläviltä luovuttajilta. Vaan mikäs siinä, kyllähän ihminenkin pärjää yhdellä munuaisella. Valko-Deevereissä vastaava kannibalisointi taitaa olla toteutettu siten, että vedenlämpömittari löytyy vain pitkän pään pöydästä ja öljyjen lämpömittari vain lyhyen pään pöydästä.

Mietin vain sitä, että jos vedenlämpömittarin vaihtokytkin sattuisi olemaan kytketty väärinpäin, voisi veturia seisonnasta käyttöön ottava kuljettaja hetken noitua, eikö lämppäri olekaan toiminut, kun osoitin on aivan pohjassa. Mutta kun ‒ mahdollisesti pöhisteltyään tovin jo webastoakin ‒ vaihtaisi mittarin näyttämään sivukierron lämpötilaa, pompahtaisi viisari osoittamaan päälle neljääkymmentä astetta. Ylämäessä tai muussa raskaassa työskentelyssä voisi ‒ mihin Jorma edellä jo viittasikin ‒ aiheuttaa yllätyksiä öljynlämpömittarin vaihtokytkimen ristiinkytkentä, kun vaihteisto vaikuttaisi haaleammalta kuin onkaan. Tosin senkin väärinnäkemiseltä välttyy nykyään usein jo sillä, kun kyseinen mittari on jossain selän takana, poissa näkökentästä. Puhumattakaan, että tänä päivänä Sv12/Sr12 -klassikkovetureita ohjataan yhä useammin etänä työnnettävän vaunuroikan keulalta tai maasta, minne harva RO-kuljettaja tulee kantaneeksi K1-kaapin tai konsoleiden mittaristoja ‒ toki osan tärkeimmistä digitaalisina pienellä nestekidenäytöllä.

Ja Topi: »Jos meloni ja omena pitävät samankokoista lippalakkia, niin kaikki voivat nähdä, että se ei vain sovi kaikille.» ‒Timo Soini, 2011.
(Käyttäjä muokannut 10.01.20 15:29)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!