26.05.1962 / Tampere asema

26.05.1962 Kaasuvalaistu pitkä Po-postivaunu 9808 Tampereella toukokuussa 1962. Tässä Pasilan konepajalta vuonna 1945 valmistuneessa postivaunussa on alla A11-telit. Kaasuvalaistusjärjestelmä lienee varustettu kahdella runkoputkella päätellen siitä, että tällä puolella näkyviin lajitteluosaston valaisimiin tulee kaksi putkea. Lieneekö kaksiputkisuus johtunut postinlajittelun normaalia suuremmasta valontarpeesta? Ilmeisesti englantilainen harrastaja on napannut kuvan matkallaan. Alkuperäinen keskikoon negatiivi löytyi verkkohuutokaupasta. Kuvan tarkkuus on sitä luokkaa, että kuvaa pystyisi erinomaisesti hyödyntämään esim. pienoismallin rakentamisessa. Kuvan tarkempi sijainti Tampereella selviäisi varmaankin taustan talon päätymaalauksesta, jossa mainostetaan Rakennusliike Niilo Ahtea.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Simo Toikkanen)
Lisätty: 24.10.2020 17:05
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

24.10.2020 18:31 Erkki Nuutio: Pikatavaratoimisto ja -makasiini, jonka toisella puolella on lastaussilta ja sen takana Rautatienkatu.
Ortodoksikirkko Rautatienkadun toisella puolella on makasiinista vähän viistosti vasemmalla.
Rakennus purettiin joskus 1963 vaiheilla.
Pikatavaratoimistosta lähti pikatavara henkilö- ja pikajunien matkaan. Kenkätehtaat ja muut käyttivät tätä kuljetusreittiä vielä 60-luvun alussa. Normaalin rautatierahdin (kappaletavarakuljetukset) toimisto ja -makasiini oli vastakkaisella puolella ja vastakkaisessa päässä asemaa, Rasti-oppilasasuntolan takana.
25.10.2020 01:57 Esa J. Rintamäki: Tämä Po 9808 m/1945 muutettiin virkatarvevaunuksi, uusi sarja ja numero: BT 01338 vuonna 1976.
25.10.2020 08:51 Erkki Nuutio: Tiilisen rautatieaseman valmistuttua vuonna 1937 tuli sen alakertaan asema-aukiolle matkatavara- ja säilytystoimisto.
Matkatavarat tuotiin ja vietiin sinne/sieltä käytävan ja hissien kautta matkatavaravaunusta/vaunuihin laiturivaunujen kyydissä. 60-luvun alussa oli matkatavaran määrä jo romahtanut ja säilytystavara siirtynyt asemahallin käytävässä olleisiin lokeroihin.

Myös pikatavaran tulo kuvan makasiiniin oli romahtanut entisestä. Niinpä toimisto siirrettiin matkatavaratoimiston tiloihin asemalle. Paikka olikin sopiva niin pikatavaran asiakkaille, kuin pikatavaran siirroille matkustajajunien kyydistä/kyytiin. Tällaisena pikatavaratoimisto toimi kai vielä 80-luvullakin.

Kuvan pikatavaratoimisto ja -makasiini siis purettiin vuoden 1963 vaiheilla. Sen vastakkaisella kyljellä oli siis lastauslaituri asiakkaiden kulkuneuvoja varten ja vierellä kulkuväylä aseman laituritasolle samaan tapaan kuin nykyäänkin - nykyään tosin alueen alla on pysäköintitalo. Rautatienkatu laskeutui alaspäin nykyiseen tapaan, eli nurmikkorinne muodostui sen ja laituritason välille.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!