??.??.1933 / ?

??.??.1933 Shellin tankkivaunu satamassa. Taustalla panssarilaiva Väinämöinen. Alkuperäinen kuva saatavilla Finnasta Museoviraston kokoelmasta. CC BY 4.0

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: ?
Kuvaaja: Pietinen / Museovirasto (Lisännyt: Olli Keski-Rahkonen)
Kuvasarja: Museoviraston vanhoja kuvia
Lisätty: 16.12.2020 22:52

Kommentit

17.12.2020 07:12 Tapio Keränen: Arvelen vaunun olevan venäläistä alkuperää 1900-luvun alkuvuosilta.
17.12.2020 20:50 Heikki Jalonen: Onkohan kuvan tilanteessa juuri alkamassa/päättymässä laivan polttoaineen bunkraus? Siis dieselöljyn, Psl Väinämöisessä (ja Ilmarisessa) oli dieselsähköiset koneistot. Siihen sopisi se, että miehet ovat järjestäytyneet kuten tehtävien jakoa varten oli tapa. Laivan miehistöllä on osalla päällään haalarit, kuten työpalveluksessa normaalia oli.

Vaunun luukku on auki. Luukusta tarkastetaan aluksi, että pinta on viisarilla (=litrat tallella). Lopussa puolestaan todetaan, että vaunu tuli tyhjäksi.

Vaunussa on alatyhjennysliittimet, tämän puoleinen liitin näkyy Gmz-litteran alapuolella. Mitään letkua kuvassa ei näy, joko sitä ei vielä ole vedetty paikalleen tai se on jo koottu pois. Ilmeisesti purku hoitui painovoimaisesti, ilman pumppua, korkeuseroa kun on; bunkkeritankit ovat alhaalla pilssin tasoilla.

En huomaa tuossa vaunussa loppuopastekoukkuja. Oliko näillä vaunuilla suojavaunujen käyttöpakko, myös takapään puolella?
17.12.2020 21:41 Heikki Jalonen: Psl Väinämöinen ja Ilmarinen olivat sijoitettuina Katajanokan laivastoasemalle. Niille laitureille ei mennyt normaaliradan raiteita.

Kun katsoo kuvan laajempana tuolta Finnasta, niin näkee että tuossa kohdassa on ainakin kaksi rinnakkaista raidetta.

Valistunut arvaukseni on, että kuva on Katajanokalta, mutta Eteläsataman puolelta. Vuoden 1932 ilmakuvassa siellä oli merenpuoleisessa päässä juuri sopivasti samanoloinen raidepari laiturin vierellä. Lisävinkkinä on tuo noppakiveys, kuvan ottopaikka on tärkeämmillä seuduilla.
17.12.2020 23:48 Jorma Toivonen: Ehkä tuo luukku kannatti pitää avonaisena, vaikka tyhjennys tapahtui "painovoimaisena"...
18.12.2020 00:31 Heikki Jalonen: Ei sinänsä pakollista, luukussa on hengitysventtiili. Sen pieni kupu näkyy selvästi luukussa. Ellei olisi, niin säiliön lommahdus olisi varmasti vaarana sitä alayhteestä tyhjäksi laskettaessa. Ja kuten jo aiemmasta ilmi kävikin: armeijan ikiaikainen tapa on tarkastaa, että vastaan otettava kuorma on täysissä litroissa (pinta merkkiviisarilla) ja ulos lähtee tyhjä pytty. Tarkasta-Varmista-Kirjaa...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!