17.06.2017 / Varkaus

17.06.2017 Pieksämäen Höyryveturiyhdistyksen "Kana" käännettiin Varkauden kolmiossa. Tuona päivänä ajettiin yleisöajo Pieksämäki-Varkaus-Pieksämäki.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Petri Kiviniemi
Lisätty: 31.01.2021 00:10

Kommentit

31.01.2021 00:57 Jimi Lappalainen: Miksei tasoristeys hälytä?
31.01.2021 01:04 John Lindroth: Niin mitä sanotaan? Kuka väistää tässä tapauksessa ketä?
(Käyttäjä muokannut 31.01.21 01:06)
31.01.2021 01:15 Juhani Pirttilahti: Laitos on raidevirtapiirein ohjattu. Kiskot ovat niin paksussa ruosteessa, ettei raidevirtapiiri sulkeudu. Hyvin tyypillinen ongelma vähän käytetyillä raiteilla.
31.01.2021 01:18 Juhani Pirttilahti: Tilanteen tausta on selvä: Kanan paino ei riitä rikkomaan kiskon pintaan kuukausien tai vuosien aikana muodostunutta oksidikerrosta.
31.01.2021 09:47 Juha Vuorinen: Kyllä tuolloin voimassa ollut Tieliikennelaki, niin kuin nykyinekin sen monista puutteista ja tulkinnanvaraisuuksista huolimatta, on tässä asiassa varsin yksiselitteinen. Esimerkiksi nykyistä lakia ei tarvitse lukea kuin 11 §:ään saakka: Tienkäyttäjän on annettava junalle ja muulle rautatiekiskoilla kulkevalle laitteelle esteetön kulku.

Lienee kuitenkin syytä huomauttaa, että tienkäyttäjälle on kuvan ristiriitaista, suorastaan harhaanjohtavaa, informaatiota sisältävässä tilanteessa luotava onnistumisen edellytykset. Siksi varoituslaitoksen toimintahäiriön havaitessaan myös rautatietä käyttävän yksikön on (ainakin valtion rataverkolla) alennettava nopeutta ja annettava Juna tulee -vihellinopasteita. Ammattitaitoinen ja turvallisuusorientoitunut rautatiehenkilöstö toimii toki näin kaikilla rataverkoilla ja sovittaa omat toimensa vallitsevaan tilanteeseen sopiviksi.
31.01.2021 10:25 Petri Kiviniemi: Tarkistin löytyikö kuvia samasta tilanteesta hetkeä aiemmin. Muistikuvani oli oikea. Puomit laskeutuivat ja tasoristeys hälytti, mutta nousivat ylös juuri hetkeä aiemmin. Tämä on ensimmäinen ruutu, jossa puomit ovat ylhäällä.
31.01.2021 10:49 Rasmus Viirre: Mutta täytyy kyllä sanoa että on todella idyllinen ja kesäinen ”kaupunkikuva”! Hyvä sommitelma
31.01.2021 12:11 Juhani Pirttilahti: Petrin kertomuksen perusteella raideosuuksista niin sanottu lähestymisosuus on toiminut, mutta tieosuus ei. Tasoristeys yleensä jakautuu kolmeen raideosuuteen, joista tieosuus on suunnilleen tien leveyden pituinen pätkä.
31.01.2021 12:47 Hannu Peltola: Tämä on kyllä hieno kesäinen kuva, näin tammikuun pakkasissa näitä näkymiä alkaa kaivata!
01.02.2021 13:59 Ari-Pekka Lanne: Jo noina päivinä voimassa ollut Jt ( https://julkaisut.vayla.fi/pdf8/lo_2017-​14_junaliikenteen_vaihtotyon_web.pdf ) oli tullut hieman tarkemmaksi sen suhteen, miten raiteenkäyttäjien tulisi menetellä yliajojen turvallisuuslaitosten vajaatoimitilanteissa. S. 20 muotoiltiin tällä viissiin:

»Kuljettajan on varoituslaitoksen toimintahäiriön havaitessaan annettava Juna tulee -vihellinopasteita tasoristeyksen tieosuudelle saakka ja pyrittävä mahdollisuuksien mukaan noudattamaan 30 km/h nopeusrajoitusta sekä ilmoitettava havaitsemansa tasoristeyksen varoituslaitoksen toimintahäiriö liikenteenohjaukselle. Tällöin rajoitus on voimassa siihen asti, kunnes yksikön veturi on ylittänyt tasoristeyksen.

Liikenteenohjauksen on varoituslaitoksen toimintaan vaikuttavan toimintahäiriön ajaksi määrättävä tilapäinen nopeusrajoitus enintään 30 km/h vähintään 200 metrin matkalle ennen tasoristeystä ja määrättävä kuljettaja antamaan opaste Juna tulee.»

Jt 2017:n edeltäjässä, 1/6-2016 voimaan tulleessa ohjesäännössä »Liikennöinti valtion rataverkolla» ( https://julkaisut.vayla.fi/pdf8/lo_2015-​23_liikennointi_valtion_web.pdf ) käytettiin s. 14 hieman vähemmän kärkästä sanamuotoa:

»Kuljettajan on ilmoitettava havaitsemansa tasoristeyksen varoituslaitoksen toimintahäiriö liikenteenohjaukselle.
Liikenteenohjauksen on varoituslaitoksen toimintahäiriön ajaksi määrättävä tilapäinen nopeusrajoitus enintään 30 km/h vähintään 200 metrin matkalle ennen tasoristeystä ja määrättävä kuljettaja antamaan opaste Juna tulee.»

Sen lisäksi lähinnä toisen luokan liikenteenohjauksen alueilla olevilla sivu- ja teollisuusraiteilla on jo pitkään nähty olevan tasoristeysopastimia, joilla saatetaan antaa käsitteet »Ei opasteita» (kaksi silmää) ja »Lähesty varovasti» (yksi silmä). Ensin mainittu opaste antoi ymmärtää, että ylikäytävän turvallisuuslaitos toimii asianmukaisesti. Opastimen antaessa jälkimmäistä opastetta Jt kehotti vaihtotyöyksikön kuljettajaa toimimaan seuraavaan tyyliin:

»Lähesty varovasti tarkoittaa, että:
- opastimen saa ohittaa ja
- opastimen takana olevaan ensimmäiseen tasoristeykseen saavuttaessa nopeus saa olla enintään 10 km/h.»

Mäpsikuvan perusteella tässä Jäppiläntien tasurissakin vaikuttaisi olevan tasoristeysopastimet: https://tinyurl.com/y5w8v9ey Siispä kuvan Kanalla on ollut tilanteessa Sn 10.

Yllä olevat, Jt:öön kirjatut, ohjeet koskevat liikennöintiä Rautatieharrastuskeskuksen (RHK) eli nykyisen Väylän hallinnoimilla raiteilla. Muiden raiteistojen haltijoilla on omat ohjeensa. Sen lisäksi rautatieliikennöitsijöillä voi olla vielä sisäisissä ohjesäännöissään tiukennuksia näihin turvallisuutta edistäviin sääntöihin. Siltikin asfaltinkuluttajaan pätee Tieliikennelaissa säädetty väistämisvelvollisuus kiskonkuluttajaa kohtaan.
31.01.2022 18:29 Teemu Halttunen: Raidevirtapiirillä toteutetussa varoituslaitoksessa tieosuuden toimintaehto yleisesti on, että laitos varoittaa ja sen takia tieosuuden huono kontakti aiheuttaa kuvassa näkyvän tilanteen. Monesti tuollaisessa tilanteessa laitos alkaa varoittamaan uudestaan yksikön päästyä jommalle kummalle hälytysosuudelle. Tämä tieosuuden toimintaehto, että laitos varoittaa, juontuu varmaa aikaan, jolloin potkukelkat ovat olleet yleisempiä, eikä ole haluttu, että potkukelkan jalakset oikosulkiessaan tieosuuden saa laitoksen tarpeettomasti hälyttämään.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!