??.??.1927 / Saksa, Saksa

??.??.1927 Breuer-lokomoottori, tyyppi I.
Valmistaja Maschinen- und Armaturenfabrik vorm. H. BREUER & C:o, Hochst am Main.

Breuerin Suomen edustaja Hartkopp & Krüger mainosti vuonna 1927 Breuerin järjestelytyökoneita "lokomoottoreita". Saatavilla olivat mallit I, II ja III, joden vetovoima ilmoitettiin mainoksessa lastattujen 20 t vaunujen lukumääränä.
Tekniska föreningens i Finland förhandlingar, 01.01.1927, nro 1, s. 26
https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikaka​usi/binding/1127781?page=26

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Saksa Valtio: Saksa
Kuvaaja: Breuer (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: Lokomoottorit
Lisätty: 09.02.2021 08:08
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat

Kommentit

09.02.2021 08:38 Reijo Salminen: Tuossa lukee "rangeringsmaskin", olisiko se suomeksi "vaihtotyölaite" tai "vaihtotyökone"?

EDIT: Nythän mä vasta hokasin että sehän oli tuolla mainittu varsin pitkälle: "Järjestelytyökone"!
(Käyttäjä muokannut 09.02.21 08:40)
09.02.2021 16:11 Heikki Jalonen: Breuer-Werke valmisti myös palontorjuntakalustoa kuten moottoriruiskuja. Epäilemättä myös muuta palo- ja vesikalustoa, kuten "Armaturenfabrik" antaa ymmärtää.

Tuo kuvan moottori on jokseenkin varmasti 2-sylinterinen, imusarja ei voisi 4-sylinterisessä mennä kansissa tuohon kohtaan. Kuva on kyllä kovasti retusoitu, mutta ei tuota kohtaa ole voitu muutella.

Oulaisissa (Wanha Woima) on säilyneenä kannettava moottoriruisku, jonka moottori on hyvin samannäköinen kuin tuo kuvan moottori. Kaksisylinterinen boxer, vesijäähdytys, kansiventtiilit, avoin venttiilikoneisto, magneettosytytys, kampikäynnistys. Valmistajan lätkän perusteella moottori on Breuer-tehtaan omaa valmistetta.

Yksikkö on valmistettu 1920-luvulla. Sen ajan "kannettavuus" tarkoittaa hieman muuta kuin nykyajan mobiliteetti, lähinnä siirtely on neljän miehen urakka.

Olen jossain nähnyt myös valokuvan Breuer-moottoriruiskusta, jossa on kaksisylinterinen, nestejäähdytteinen pystymallinen rivimoottori. Sen valmistajasta ei ole varmuutta, eikä myöskään siiitä, olisiko sellaista ehkä käytetty jossain raidetraktorissa tms. Olisiko ehkä niin, että tuo reklaamissa mainittu 4-sylinterinen moottori olisi rivirakenetta, siis kaksi kaksipyttyistä lohkoa peräkkäin? Se olisi hyvä selitys eri kokoluokan koneiden melkoiselle korkeuserolle joka on kuvista nähtävissä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!