??.??.1961 / Välillä Helsinki–Kirkkonummi

??.??.1961 Syysturisti vuodelta 1961 yhteysväli Helsinki-Kirkkonummi. Aikataulu.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Jyrki Längman
Kuvasarja: Matkalippuja ja ym
Lisätty: 08.08.2006 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Turvalaite
Sekalaiset: Tapahtuma

Kommentit

08.08.2006 12:00 Ian Oliver: Kiitos ja erittäin mielenkintoista! Arvasin että Haaga on nyt Ilmalaksi ja Strömberg Valimoksi? Tiesin että Pelton on poistanyt (1990:ssa?) mutta en tienyt Nokasta. Mitä tarkoittaa iso-X aikataulussa - pysähtyä tarvitaessa?
08.08.2006 12:04 Johannes Erra: Haaga tuskin on ollut nykyinen Ilmala, varsinkin kun Hakamäentie on vain noin 30 vuotta ollut olemassa. Väittäisin, että Haaga on ollut jossain samoilla paikoilla, missä rata nyt ylittää valtatien 3 (Hämeenlinnanväylän).
08.08.2006 12:45 Teppo Niemi: Oan: Haagan seisake on sijainnut nykyisn Nurmijärventien sillan kohdalla, kuten Erra toteaa. Ja Valimo ei ole samoikka paikoilla kuin Stömberg vaan noin 200 m siitä itään päin. Kuvasta http://vaunut.org/kuvasivu/156 vieman läteen oli aikoinaan Stömbergin seisakelaiturin itäpää ja kuvasta http://vaunut.org/kuvasivu/13830 hieman itään taas sen länsipää. Käytännössä nykyinen Luoma sijaisee entisen Nokan seisakkeen paikalla. Vanha Luoma taas sijaitsi KEHÄ III sillan kohdalla. X on merkinnyt tarvittaessa pysähdystä (Graffisissa ja kuljettaja-aikatauluissa (aikatauluklirjassa) sen sijaan S on merkinnyt tarvittaessa pysähtymistä.)
08.08.2006 19:28 [Tunnus poistettu]: Haagan seisake sijaitsi tästä nykyisestä leveästä Hämeenlinnanväylän (silloisesta kapeasta Nuijamiestentien holvatusta) rautatiesillasta hieman itään korkealla ratapenkereellä. (Ei siis sillan kohdalla). Pysäkille johti polut molemmin puolin ratavallia alhaalta. Sinne ei siis pääsyt esim autolla. Meillä oli Haagan seisakkeen alapuolella pellolla oma moottoripyörien kilparata Helsingin kaupungin nuorisolle tarkoitettuine puusta rakennettuine huoltohalleineen. Haagan seisake sijaitsi ratapenkalla puolessa välissä tätä nykyistä siltaa http://vaunut.org/kuvasivu/27800 nmrk monet monet kerrat Haagan seisakkeella ollut. Myöhemmin ratapenkka purettiin radanoikaisun yhteydessä ja korvattiin tällä nykyisellä sillalla. Ilmalan seisakehan on suhteellisen uusi ja tullut Haagan seisakkeen lakkautuksen jälkeen.
08.08.2006 19:49 [Tunnus poistettu]: Muuten Haagan seisake näkyy, joissain brittien ottamissa raitiovaunujen kuvissa 1950-luvun aamunkoitosta, jossa H-linjan vaunu seisoo Haagan seisakkeen alapuolella lähdössä paluuvuorolle kaupunkiin, Pr1-vetoisen paikallisjunan viillettäessä Ek-vaunuineen ylhäällä ratapenkalla. - Jorma muistaa kuvan varmaan paremmin kuin minä.
08.08.2006 19:58 [Tunnus poistettu]: Jos moisen kuvan Juhani jostain saisit kaivettua esiin, niin sellainen kyllä kiinnostaisi! Kaikista muista pk-seudun seisakkeista lienen nähneen otoksen, paitsi että Haagan seisake on jäänyt ikuiseksi mysteeriksi tarkkoine paikkoine sun muineen. Sekään ei ole minulle Haagan suhteen koskaan hahmottunut, että ketä tai mitä kyseinen seisake ylipäätään palveli? Oliko nykyisen Hämeenlinnantien kohdalla asutusta, oliko siirtolapuutarhan kohdalla taloja? Valottakaa viisaammat, ennakkoon tack.
08.08.2006 20:45 Jorma Rauhala: On eräs osoite, josta löytyy helpotusta moneen asiaan - eli SRS:n sivusto! Siellä on esimerkiksi jotain tietoa Helsingin ja ympäristön raitioteistä http://www.nettilinja.fi/~ahellman/ratik​at/helsinki/hki1.htm ja tarkemmin sieltä löytyy mm. muisteltu kuva Haagan raitiotien ja rautatieseisakkeen luota. Paikkaa ei kyllä tottumaton osaa hahmottaa nykymaantieteeseen, mutta Pr1-juna on jokatapauksessa seisakkeen luona. Mainitaan vielä, että seisakkeen laituri oli pohjoisella eli kuvassa toisella puolella ja siellä olivat ne hiekkapolutkin alhaalta maasta seisakkeelle. http://www.nettilinja.fi/~ahellman/ratik​at/kuvitus/haaga.jpg elokuussa 1952. Tuona kesänä (Olympian kisat) Suomessa kävi moni ulkomainen harrastaja kuvaamassa junia ja ratikoita.
08.08.2006 21:31 [Tunnus poistettu]: Hassua, mutta en tarkoittanut tuota Jorman viimeistä vinkkissä näkyvää kuvaa. Paikalta on otettu ilmeisesti useita kuvia eri ulkomaisten kuvaajien toimesta. Juuri tällä puolella vinkissä näkyvää penkkaa meidän mp kilparata kulki vuonna 1963. Eri vuosina tämä paikka on kokenut useita muutoksia. Tuon vikan vinkin aikoihin kuljimme tästä en tiedä virallista nimeä, mutta ampumaradalle joka sijaitsi tästä n 1 km päässä Maunulan suuntaan kapean hiekkatien varressa ja muistan hyvin tänne johtaneen raitiolinjan. - Niin ja nuo isot punatähtiset venäläiset höyryt pitkine junineen olivat tuolloin 1950-luvulla tuttu näky tälläkin penkalla matkatessaan Porkkalaan.
08.08.2006 21:40 [Tunnus poistettu]: Mikäs "jekku" tuossa vinkin kuvassa on, kun siinä kääntyy 4s. H kilvitetyt vaunut ovat paremmin muistissä tällä paikalla. No ehkä sitä on vaikea enää selvittää ellei Jormalta löydy siihenkin eksaxtimpaa tietoa tai sitten tuosta ekasta vinkistä?.
08.08.2006 23:57 Jorma Toivonen: "Pika-lättä" H325 jättä VLV:n Kauklahteen ja jatkoi Karjaan kautta; oletettavasti edelleen Hankoon.
09.08.2006 00:20 [Tunnus poistettu]: Olisikohan tuo Haagan seisake Suomen ensimmäinen "liityntäasema" kaikkine hiekkapolkuineen ylös laiturille? Ks. tuo JR:n laittama linkki kuvasta http://www.nettilinja.fi/~ahellman/ratik​at/kuvitus/haaga.jpg
09.08.2006 00:27 Jyrki Längman: Tässä http://vaunut.org/kuvasivu/28165 on ote Helsingin kartasta Haaga-Pitäjänmäki alueelta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!