??.??.1950 / Hietamäki

??.??.1950 Päiväys näemmä hieman vaihtelee, sanotaan sitten vaikka näin. Mutta mahtava sinikopio leimoilla! [1950-luku?]

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Hietamäki
Kuvaaja: Antti Korhonen
Lisätty: 18.12.2006 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Ratapihakaavio

Kommentit

18.12.2006 13:46 Kimmo Pyrhönen: Mielenkiintoinen. Ohessa http://vaunut.org/kuvasivu/19584 näkemys liikennepaikalta.
18.12.2006 14:32 Antti Korhonen: Kävin keväällä tuttavapariskunnan kanssa paikalla, kun haaveilivat omasta asemasta. Tku-Uki -radan vanhoista asemista moni on tyhjillään ja omistus siirtyy pian Kapiteelille, eli nyt olisi tämänkin aseman kohdalla vielä hetken tilaisuus tehdä kaupat RHK:n kanssa. Talo on yleisilmeeltään erittäin ryhdikkäässä kunnossa, toki töitä on luvassa tämänkin kanssa. Eikä sijaintikaan ole mahdoton...
12.03.2009 10:10 Erkki Ekholm: Leimat liittynevät vuokraoikeuksiin? Asemapiiroksen pohjakuva ajoittunee ajalle 1.7-52 (jolloin pysäkki alennettiin laiturivaihteeksi) - 1.10-63 (silloin laiturivaihde alennettiin miehittämättömäksi seisakevaihteeksi)?
09.05.2009 10:33 Erkki Ekholm: Pitää hieman tarkentaa. Asemapiirroksen pohjakuva lienee paljon vanmemmilta ajoilta. Sitä on kaiketi käytetty vuokraoikeuksien- ja maksujen seurantaan. Kuvan oikeassa reunassa (Hellsten 986m2) yläpuolella on edelleen maan peittämät vanhat tiiliuunin rauniot. Tiiliuunin raunioiden vasemmalla puolella on nykyisin n40 vanhaa VR-ratapölkkyä varastoituna!!? Hieman vasemmalla on piirroksessa vanhoja savenottopaikkoja. Saunarakennus on rakennettu savenottopaikkojen vasempaan reunaan (on edelleen paikoillaan). Kaivo sijaitsee saunarakennuksen alapuolella, kellarista oikealle. Ulkohuonerakennus on purettu (koska?). Käymälärakennus on "tuhopoltettu" (n 10 v sitten). Kaivo on edelleen toimettomana peltoalueella. Vesitorni purettu v1987. Piirustuksen ulkopuolella vasemmalla sijainneet suodatinkaivo, pumppuhuone ja resiinavaja purettu v1985. Sivuraide on purettu näiden vuokramerkintöjen jälkeen (koska?). Vuokra-alueiden paikoista ei enää ole sanottavasti jäljellä maastossa merkkejä (koskahan ovat loppuneen?). Vasemmassa alakulmassa (Loimaan Hautakiviveistämön leiman kohdalla) sijaitsi Hietamäen sorakuopan raiteen paikka. Raidetta pitkin ajettiin soraa ratapenkereeseen Ravean mäestä. Kaivinkoneena toimi "Hullu-Jussi". Kaivuusta aiheutui valitettavaa vahinkoa paikalliselle historialliselle ympäristölle, koska alueella oli sijainnut Hietamäen puinen kappelikirkko ja 1700-luvulle käytössä ollut hautausmaa. Soraa ajettiin myös hautausmaan alueelta, jossa nykyinen maanpinta on 10-12m alempana silloisesta tasosta.
Kun rata otettiin käyttöön, penkereessä voitiin havaita vainajien jäännöksiä. Muinaistieteellinen toimikunta (Museovirasto) kielsi soranoton koko alueelta, mutta kielto saatettiin tietoon aivan liian myöhään. Vuonna 1952 Mietoisten kotiseutuyhdistys pystytti alueelle muistopatsaan Ravean tien varteen, lähelle kirkon ja hautausmaan sijaintipaikkaa.
Asemarakennus on yksityiskäytössä, edelleen paikoillaan ja korjauksen alla. Pitkä lastauslaituri on aikoinaan purettu (koska?) ja on nykyisin (n4,5mx3,5m) siipirakennuksen päässä. Rakennus on arkkitehti Jarl Ungernin piirustusten mukaan rakennettu. Samaisilla piirustuksilla rakennettiin noin 20 liikennepaikkaa, joista jäljellä alkuperäisillä paikoillaan lienee enää vain viisi. Hietamäki ja Kalanti (Turku-Uusikaupunki rataosalla) ja Aittojärvi, Komu sekä Oksava (Ylivieska-Iisalmi rataosalla). Luovutetulle Suojärven rataosalle jääneet asemat sodan aikana ilmeisesti lähes kaikki poltetiin tai joku lienee muutettu?
(Käyttäjä muokannut 09.05.09 10:37)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!