28.12.2006 / Kiljava, välillä Rajamäki–Röykkä (uusi)

28.12.2006 Etelä-Suomen lumeton talvi. Tavarajuna Lappohjasta lähestyy seuraavaksi Rajamäkeä. Dv12 2566.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Marko Tuominen
Lisätty: 28.12.2006 00:00
Junatyyppi
T:
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

29.12.2006 00:05 Ville Virtanen: Tämän kuvan tarkennuksesta tuli mieleen sellainen juttu, että mitenkä te kuvaajat onnistutte junan mennessä ohitse aivan hetkessä - valitsemaan kamerasta tarkennuksen juuri siihen junaan, vai onko näissä nykyisissä digijärkkäreissä kaiken maailman huippuälykkäät tarkentimet, jotka osaavat automaagisesti tarkentaa vaikkapa juuri junaan (esim. sen ollessa ainut liikkuva kohde)? Monesti mietityttänyt, niin ajattelin sitten kysyä. Välillä, kun esim Pendolino menee ohi, niin kyllä se vauhti on sen verran huima, ettei oikein meinaa edes kissaa ehtiä sanomaan.
29.12.2006 00:21 Olli Keski-Rahkonen: Objektiivista riippuen kaukana olevia kohteita on yleensä helpointa kuvata sillä tarkennuspiste on lähellä äärentöntä. Kun juna tulee lähemmäs, sen suhteellinen nopeus kameraan nähden kasvaa ja näinpä tarkennuksenkin pitää tapahtua nopeammin ja tarkemmin :) Digijärkkäreissä yleensä on kaikenlaisia älykkäitä toimintoja, ainakin omastani löytyy mm. AI FOCUS ja AI SERVO -toiminnot jotka (ainakin periaatteessa) osaavat pitää tarkennuksen koko ajan liikkuvassa kohteessa. Enemmän onkin kuvaajan taidoista, tarpeista ja tietenkin tilanteesta kiinni, haluaako käyttää automatiikkaa vaiko tehdä tarkennuksen perinteiseen tyyliin hakemalla automaattitarkennukselle tarkennuspisteen ennalta esimerkiksi ratapenkasta tai tarkentaa kokonaan käsin :)
29.12.2006 08:01 Miika Rissanen: Helpoin tapa tarkentaa ainakin omalla kameralla on juurikin käyttää tarkennuspisteinä maaston kohteita. Tämän hetken automaattitarkennusjärjestelmät eivät vielä selviydy kovin hyvin liikkuvista kohteista. Niillä on tapana pettää nopeissa tilanteissa, mikä on tietysti ymmärrettävääkin. Etsimien koot ovat onneksi uusissa järjestelmäkameroissa kasvamaan päin. Valoisalla säällä saa tarkentamiseen helpotusta käyttämällä pientä aukkoa.
29.12.2006 08:27 Olavi Huotari: Minä ainakin käytän juurikin tuota ennalta valittua tarkennuskohtaa eli tarkennan kameran automatiikalla ratapenkkaan tai muuhun sopivaan kohteeseen. Lukitsen tarkennuksen painamalla laukaisimen puoleen väliin. Kun juna on valitussa kohdassa niin sitten laukaisin pohjaan. Tässä vaiheessa ei laukaisussa enää ole tarkennuksen aiheuttamaa viivettä. Lisäksi kamerani on säädetty pistetarkennukselle.
28.02.2010 15:02 [Tunnus poistettu]: Tätä nimenomaista kohtaa oli aikoinaan hauska seurata Rajamäen yhteiskoulun pihasta, kun Riston vetämä tavarajuna painui kohti Hankoa; hyvin näkyi kuinka tuo ratalinjan aukko täyttyi savusta joka tuntui suorastaan tulvivan yli kun juna katosi käänteeseen.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!