??.??.1994 / Ylöjärvi

??.??.1994 Aikavalotuksella ikuistettua tunnelmaa. Sr1 lähdössä kiskomaan tavarajunaa Ylöjärveltä pohjoiseen. Vanhat releasetinlaitteet ja akselinlaskentasuojastus on vielä käytössä. Parkano kauko-ohjaa rataosaa radiolinkkien välityksellä. Uusi turvalaitejärjestelmä Ebilock 850, uusine opastimineen ja raidevirtapiireihin perustuvineen linjasuojastuksineen on kuitenkin jo rakenteilla.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Ylöjärvi (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Niila Heikkilä
Lisätty: 02.07.2002 00:00
Junatyyppi
T:
Muu tunniste
Rautatieinfra: Turvalaite
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

26.05.2003 22:47 eph: Edelleenkin yksi vaunut.orgin parhaista kuvista!
14.02.2004 20:38 mikkom: Todella hienokuva!
12.09.2006 19:06 Oskar Palomäki: kovaa menee
28.01.2008 14:39 Olli Aalto: Niila: Seuraapi tyhmä kysymys, että miksi akselinlaskentasuojastus pitää korvata raidevirtapiiripohjaisella? Eikös akselinlaskija ole paljon luotettavampi kuin raidevirtapiiri, eikä aiheuta ainakaan kiskonkatkeamia. Vai onko akselinlaskentasuojastus eri asia kuin akselinlaskija?
29.01.2008 12:47 Niila Heikkilä: Parkanon radalla oli 1974-1996 käytössä Siemensin akselinlaskentaan perustuva asemavälisuojastus, eli asemilla oli normaalit releasetinlaitteet ja raidevirtapiirit, mutta linjalle menevän junan kokonaisuus katsottiin vain tulotolpilla olevilla akselinlaskijoilla. Tämä luonnollisesti mahdollisti kerrallaan vain yhden junan liikkumisen asemavälillä. Liikenteen määrän kaiken aikaa kasvaessa, ei asemavälisuojastuksen kapasiteetti enää riittänyt, vaan sitä piti kasvattaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä että linjalle on rakennettava suojastus jossa opastimia on myös asemien väleillä. Koska olemassaolevaan järjestelmään olisi JKV:n, uuden opastinjärjestelmän ja linjasuojastuksen lisääminen ollut kannattamatonta, (laitteiston käyttöiän tullessa vastaan) päätettiin pääradan kokonaisremontin yhteydessä purkaa kaikki vanhentuvat laitteet pois, ja rakentaa yhtenäinen järjestelmä koko Riihimäki-Seinäjoki välille. Parkanon radalla tämä tarkoitti sitä että asemien välille rakennettiin linjasuojastus lyhyillä 1200-2400 metrin suojaväleillä. Vanhoille releasetinlaitteille löytyi käyttöä Oulu-Kontiomäki -väliltä, ja rataosalle rakennettiin 1998 samantyyppinen akselinlaskenta-asemavälisuojastus kuin Parkanon radallakin oli. (Hieman kapasiteettiongelmia on havaittavissa nykyään sielläkin, etenkin vikatilanteissa jopa 30km:n asemaväli on tehokas junan myöhästyttäjä) Raidevirtapiireihin perustuva täysin tietokonepohjainen Ruotsalainen Ebilock 850 asetinlaitejärjestelmä valmistui Parkanon radalle 1996, ja Tampereen eteläpuolella pääradan remontin valmistuttua hieman myöhemmin, 2000-luvun alkuun mennessä. Tässä vaiheessa eri asemilla olleet viimeisetkin paikallisohjauspisteet lakkautettiin, ja koko laitteiston kauko-ohjaus keskitettiin Tampereelle.
Vertailtaessa raidevirtapiirin ja akselinlaskijan hyvyyttä, voitaneen todeta että molempi parempi. Raidevirtapiiri huomaa yleensä kiskon katkeaman, mutta on arempi sääolosuhteille. Akselinlaskennan yleistyttyä Suomessa, vikatilastot ja hinta puhuvat kai ennemmin sen puolesta kuin vastaan. Nyt kannattaakin pääradalla nauttia yöjunatunnelmasta jossa tasaisin väliajoin opastinerkka kolahtaa ja tolppa vilahtaa ikkunan takana pimeydessä ohi.
29.01.2008 15:00 Olli Aalto: Kiitos paljon. Nyt sain vastauksen pitkään ihmetyttäneeseen kysymykseen :)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!