??.07.1976 / Kotka, Kotka Hovinsaari

??.07.1976 Kuvassa junamiehen kohdalla näkyy kotelo, johon jarrukenkä on luiskahtanut pyörän alta ohjauskiskon ohjaamana. Nyt on junamiehen vuoro ottaa vaunut haltuunsa. Hän juoksee rinnalla, tarttuu otetangosta ja hyppää astimelle. Samalla hän jo irrottamassa jarruvipua pidikkeestään ja polkee vipua sopivan reiän kohdalle lukiten sen rautatapilla. Liikkeet olivat ripeitä. Vipujarrun teho on aika heikko; jos yhden vaunun jarrutus ei riitä, niin on hypättävä vauhdissa alas ja tehtävä sama toiselle vaunulle. - Nämä työvaiheet olivat vaarallisia, vaikka ammattimiehet olivatkin asialla. Varsinkin talvella sattui liukastumisia, kaatumisia, revähtymiä ja tuli erilaisia ruhjeita.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Kotka Hovinsaari Kuvauspaikka: Kotka
Kuvaaja: Tapio Muurinen
Lisätty: 29.04.2007 00:00
Junatyyppi
Vaihtotyö:
Muu tunniste
Rautatieinfra: Laskumäki
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

29.04.2007 18:13 Veijo Koskivirta: Pitäisi olla reilusti yli satakiloinen junamies, että saisi
voimaa polkea vipujarru melkein pohjaan asti.
29.04.2007 18:57 Juhana Konttinen: Aina oppii uutta, kuten nyt tuon jarrukengän keruukotelon ohjauskiskoineen. Vaikka nykyäänkin jarrukenkiä käytetään vaunujen pysäyttämiseen, niin tällaista käyttöä ei missään (Suomessa) taida olla?
29.04.2007 20:39 Tuomas Pätäri: Erittäin hyvä nimenomaan kuvasarjana tämä. Maailma on muuttunut, tällaisia työvaiheita ei nykyään enää voitaisi sallia.
29.04.2007 22:42 Tapio Muurinen: Kyllähän näihin työvaiheisiin liittyi ymmärrettävästi paljon vaaratekijöitä. Vaunuilla oli joskus kovakin vauhti, ja ne piti ottaa juosten kiinni. Jarrukengällä otettiin pois kovinta vauhtia, mutta kokonaan vauhtia ei pysäytetty. Sen takia se piti ohjata pyörän alta pois. Edessä oli lisäksi vaihteita, jota ennen se piti myös poistaa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!