??.??.1931 / Helsinki, Pasila alapiha

??.??.1931 Topografikartassa vuodelta 1931 näkyy Pohjois-Pasilan ratapiha-alueen tilanne ennen suuria hätäaputöitä 1960-luvulla. Paikkalla maasto oli soista ja armeija harrasti siellä ampumista. Huomaa länteen lähtevän radan pohjoispuolella myös armeijan sikala! Onhan tuo konepajankin alue muuttunut melkoisesti ja muuttuu juuri nyt.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Pasila alapiha Kuvauspaikka: Helsinki
Kuvaaja: Joni Lahti
Lisätty: 17.05.2007 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Kartta

Kommentit

17.05.2007 21:30 Petri Soronen: Pasila vasemmalla = Böle, Pasila oikealla = Fredriksberg. Miksin näin?
17.05.2007 21:45 Joni Lahti: Hyvä havainto, en tiedä. Jotenkin vain tuntuu, että kun puhuttiin esim. konepajasta, käytettiin ilmaisua Fredriksberg. Olikohan se kallio Itä-Pasilassa sitä? Toisaalta voi olla, että tämä Böle on otettu yleiskäyttöön myöhemmin ja se on korvannut kokonaan tuon F -version. Tietääkö kukaan?
17.05.2007 21:54 Joni Lahti: Muuten raitiotielinja on Tilkan kohdalla kulkenut vielä vanhaa reittiä Koroistentietä. Onkohan Tilkanmäki Turuntien uudella linjauksella ollut liian jyrkkä kiskokalustolle?
17.05.2007 22:10 Tuukka Ryyppö: Oma ARVAUkSeni tuosta nimihäsmäkästä seuraa: Ennen lie ollut kaksi toisistaan täysin riippuatonta kylää: Fredrigsberg ja Böle. Näistä Böle näkyy olleen itseasiassa lähinnä nykyisen keskuspuiston tietämillä, olisiko siellä ollut jotain asutusta joskus? Sittemmin kehitys on kehittynyt ja liikenneyhteydet parantuneet, jolloin nämä kylät ovat nivoutuneet lähemmin yhteen. Voisiko syynä itseasiassa olla junaradan ilmaantuminen tai sen liikenteen lisääntyminen, joka olisi luonut radanvarteen molemmille puolille tiheää asutusta? Tällöin, kylien painopisteiden päädyttyä aivan lähelle toisiaan ovat suomenkieliset saapuneet ja kääntäneetvääntäneet paikannimen Pasilaksi. Tämän on sitten katsottu tarkoittavan ikäänkuin molempia vanhoja kyliä, joiden nimet oli lainattu niiden perinteisiin keskuksiin nähden laidalla oleville, painopisrteen varastaneille, asutusalueille radanvarteen. Sittemmin toinen ruotsinkielisistä nimistä on heitetty pois, koska on aika pönttöä tuollainen, että yhdellä kielellä kaupunginosaraja on erilainen kuin toisella. Ratapihan F-nimelle taas keksin helposti syyn: Koska Pasilan asemarakennus on aivan selkeästi Fredriksbergissä, eikä toisella puolella rataa laaksossa olevassa Bölessä, on asema nimetty tämän mukaan. Ja ratapiha on sitten päädytty nimeämään samoin kuin sen yhteydessä oleva asema. Se olisi kai saanut saman nimen, vaikka olisi ollut selvästi jossain aivan muussa kaupunginosassa - rataverkkoskeemaa katsottaessa kun tuo ratapiha on aivan selkeästi Fredriksbergin aseman vieressä, oli se maantieteellisellä kartalla sitten missä hyvänsä. Tämän lukijalle nyt vielä loppuun muistutus: Tämä kaikki on vain päättelyä, johon ei ole muita lähteitä kuin tuo ylläoleva kartta. Älä siis viittaa tähän varmana faktana.
17.05.2007 22:41 Joni Lahti: Dakkus. Saatat olla hyvinkin oikeilla jäljillä. Tämän asian voisi ehkä saada tarkistettua paikallishistoriikeistä. Länsi-Pasilassa oli aikoinaan vanhaa asutusta, ja se on saattanut olla se Böle. Ei se ehkä Keskuspuistoon ulottunut tai tiedä häntä. Täytyy tarkistaa lähteistä, jos viitteitä löytyisi.
17.05.2007 22:57 Marko Anttila: Molemmat, Böle ja Fredriksberg, ovat tilojen nimiä, ja jopa nimi Pasila on peräisin Fredriksbergin tilan vuokralaisen nimestä. Tietoja voi tarkistaa Helsingin kadunnimet teoksesta tai sitten http://tinyurl.com/3dsgze täältä.
17.05.2007 23:01 Joni Lahti: MarkoA. Oikein hyvä tieto! Tämän täytyy pitää paikkansa, oli vakuuttava selostus asiasta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!