??.09.1975 / Riihimäki

??.09.1975 "Tärähtäneessä" kuvassa yrittää nosturi nostella suistuneita vaunuja sähkölankojen seassa. Tpe:lta tulossa olevan junan viisi Vainikkalaan matkalla ollutta vaunua suistui kiskoilta akselin katkeamisen seurauksena Riihimäellä. Tuolloin havaittiin nostureiden käytön hankaluus sähköistetyllä radalla, kolmelta raiteelta jouduttiin johdot irroittamaan, ennenkuin nostotöihin voitiin alkaa - lehtitiedon mukaan suunnittelu vaati paljon pään raapimista ja tupakkaa. Onneksi ei tuolloin vielä sähkö-liikenne ollut kovin vilkasta Riihimäen pohjois-puolella, tässäkin junassa taisi olla vetovoimana Vv15/16-pari, joten dieseleitä oli riittävästi avustamaan ne muutamat sähkö-vetoiset junat Riihimäen ohi.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Riihimäki
Kuvaaja: Jorma Toivonen
Kuvasarja: Ryskettä Riihimäellä
Lisätty: 05.07.2007 00:00

Kommentit

05.07.2007 23:17 Jorma Toivonen: Paikallis-lehden mukaan tämä oli sähköjuna-liikenteen vakavin onnettomuus Riihimäellä siihen mennessä, tosin hieman aiemmin oli sähköveturi suistunut kiskoilta "lasku-mäessä", mutta se oli saatu tunkkien avulla takaisin raiteille. Kuvasta on havaittavissa myös tuon ajan muoti-ilmiö, housujen ylä-osaltaan varsin tiukka kuosi leveni lahkeiden ala-päässä.
05.07.2007 23:34 Antti Busk: Trumpettihousut ja moppitukat. Pulisonkeja ei kuvasta erota, ainakaan kovin hyvin! :) Onko muuten kuvan nosturi venäläisvalmisteinen?
05.07.2007 23:47 Jorma Toivonen: Hatarat epälykseni viittaisivat pikemmin Itä-Saksaan ??? Kuitenkin johonkin silloiseen itä-blokin maahan, ei kuitenkaan N-liitto.
06.07.2007 00:38 Tapio Muurinen: Taitaa olla Pasilan Ardelt. Kaksihan näitä höyrynostureita oli, toinen oli Kouvolassa. Ja DDR:n tuotantoa, tosin Ardelt-Werke GmbH oli vanha saksalainen konserni jo 1900-luvun alkupuolella, mutta sitten kävi, niinkuin kävi.
06.07.2007 14:50 Pirkko Alanen: Ei kait kuitenkaan höyrynosturi? Olisiko dieselkäyttöinen?
Höyrystä puheenollen, onko kenelläkään kuvia Laivajärven (Kemi-Tornio välillä)soramontulla olleesta höyrykäyttöisestä "Hullu-Jussista" tai vastaavista joilla kuormattiin soravaunuja? Arkistojen aarteita kaivataan!
06.07.2007 15:27 Teppo Niemi: Kyllä se on Pia Eemeli höyrynosturi. ja toinen Tapio muurisen mainitsemista nostureista on edellenkin jäljellä Haapamäen höyryveturipuistossa. Toinen (muistaakseni Kouvolan) höyrynosturi oli vielä 1990-luvun alussa jäljellä Malmilla sijaineessa romuliikkeessä.
06.07.2007 17:19 Pirkko Alanen: Täytynee uskoa kun itseäni tietävämmät niin vakuuttavat. :) Ilmeisesti kenelläkään ei siten ole kuvia Hyvinkään knp:llä olleestä ns. Pellisen kukosta? Pellisen kukko eläköityi 60-luvun puolen välin paikkeilla käyttäjänsä Pellisen kanssa yhtäaikaa, joten vorg:ssa olevat kuvat eivät ilmeisesti ole siitä...
07.07.2007 00:33 Tapio Muurinen: Varmaankin ne kuvat Pellisen kukosta ovat harvassa, jos se knp:n alueella touhusi. Jos ei kukaan henkilökuntaan kuulunut olisi kuvannut, niin eipä tainneet harrastajatkaan siihen aikaan vielä vierailla - näin olettaisin. Vielä tuosta Ardeltista, koska muutamia kertoja sen tapasin. Voimanlähde oli öljypolttoinen pystyhöyrykone. Se piti panna jo hyvissä ajoin "tulelle". Sitten kun höyry kunnolla pelmusi ympärillä, alkoi nosturi olla työkunnossa. Linkkikuvassa http://vaunut.org/kuvasivu/24307 Ardelt on menossa nostamaan laivaa kaverinsa kanssa, joka odotteli valmiina sillan toisella puolella. Muuten, tuo pikku koukku painoi 1,5 tonnia.
07.07.2007 07:56 [Tunnus poistettu]: Toki monet kotimaiset harrastajat ovat vierailleet Hy pajalla ainakin 1960 luvun alusta kameroineen mm. Kilpinen, Honkanen, Eonsuu jne ulkomaisista puhumattakaan. Kuvia kyllä on. - Juuri tuossa tarkasteltiin erään harrastajan ottamia Pr2:sen kuvia Hyvinkään konepajalta kesältä 1962, etsittäessä muutamia yksityiskohtia Hitlereistä. - Näin äkkiseltään ei tuu mieleen kuvaa tuosta kyseistä nosturista, mutta kyllä sieltä konepajalta siis löytyy harrastajien(kin) ottamia kuvia nosturin viimeisiltä käyttövuosilta. Olen nähnyt kuvia myös useilta ruotsalaisilta ja englantilaisilta harrastajilta Hyvinkään konepajalta 1960-luvun alkuvuosilta. Ainakin vuosi 1962 näyttää olleen suosittu vuosi kuvata siellä. Engelsmanneja Suomeen tuolloin lienee ajanut VR:n satavuotisjuhlavuosi. Mistä lie löytäneet Hy pajallekin tiensä? - Ehkäpä joistain kuvista kyseinen nosturikin löytyy, kun tietää etsiä:) - Ohjasin kesällä 1967 muutaman ruotsalaisen Hy pajalle vieraileen ja kuvaileen. Erikoisesti Trumaninit ja kyseiset Henkselit tekivät länsinaapurin poikiin vaikutuksen. Hehän monasti ihmettelivät ja ihailivatkin, kun Suomessa poltettiin vetureissa koivuhalkoja. Oli mukava näyttää, että on meillä ollut toisenlaisiakin huippukiinnostavia ja harvinaisenkin pyöräjärjestyksen omaavia vetureita (Pr2 4-6-4)) ajossa kuin vain noita tavan omasia Moguleja, Consolidationeita, Mikadoja jne.
07.07.2007 09:57 Pirkko Alanen: Kiitoksia tiedoista. Ja nyt, arvoisat herrat, penkaiskaapas vielä kerran arkistojanne ja pankaisuttaakaa ulkomaisten ystävienne arkistoja, niin eiköhän ne kaipaamamme kuvat (Pellisen kukko ja "Hullu-Jussi") ilmestyne tälle foorumille! Odotamme innokkaina, P&E
07.07.2007 16:08 Pirkko Alanen: Hmm, kirotusvihreitä taas... pitäisi olla penkaisuttakaa ulkomaisten ystävienne arkistoja...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!