??.??.1930 / Rajajoki, Rajajoki

??.??.1930 Skannasinpa tällaisen postikortin jossa on raja varustettu pramealla CCCP-portilla. Kuvanottohetki ei luonnollisestikaan ole tiedossa mutta kortti on lähetetty Rajajoelta elokuussa 1939

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Rajajoki (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Rajajoki
Kuvaaja: Ari Lindroos
Lisätty: 01.11.2007 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus, Silta
Sijainti: Linjalla

Kommentit

01.11.2007 18:44 Petri Soronen: Tuo vesitorni (?) taitaa vieläkin olla olemassa. Tasan rajan kohdalla näkyy kiskojen kiinikkeet, ja kiskojen omistaja vaihtuu. On muuten ollut varsin erikoinen tämä naapurin puoli heti alkuun, olisi kiva nähdä millainen oli suomen puoli, varmaan varsin matalaa profiilia.
01.11.2007 22:17 Jorma Rauhala: Tässä 1930-luvun kortissa todentuu kyllä SNTL:n tuonaikainen Stalin-dynaamisuus. On kuin jonkin nykyaikaisen mainostoimiston suunnittelema rakennelma tuo Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoon peremmälle houkutteleva tervetuloportti. Eivät ole loikkaukset olleet teknisesti todellakaan vaikeita. Hru¨t¨ovin aikana siirryttiin taaksepäin näissä markkinointijipoissa, verrataanpa vaikka tuttua Kirkkonummen aseman maantieporttia Porkkalan palautuksen yhteydessä 50-luvulta. Sitten asiasta toiseen: Rajajoki-kuvien paikannimeämisessä suosittelisin lisäksi mainittavaksi asemanimen Valkeasaari. Sehän on oikeasti tuo rautatieasema jota tässä kuvataan. Suurin osa "Rajajoki" nimisistä postikorteista on oikeasti "Valkeasaarta", joka sijaitsee, ja on aina sijainnutkin, ihan eri valtiossa kuin meillä. Tosin Valkeasaaren aseman on rakentanut VR, mutta lukekaa ne asiat historioista... Valkeasaari on muuten risteysasema. Sieltä lähti ensimmäinen SVR:n kanssa yhdysliikennesopimuksen tehnyt yksityinen rautatie Siestarjoelle. Tuo tapahtui jo ennen Hangö-Hyvinge Jernvägiä, joka oli vasta toinen yksityisrata, joka teki SVR:n kanssa yhdysliikennesopimuksen.
02.11.2007 02:18 Timo Valtonen: Rajajoki ja Valkeasaari (Beloostrov) ovat kaksi erillistä liikennepaikkaa, välimatkaa n. 1 km. Näiden välissä lähempänä Rajajokea virtaa itse Rajajoki (ruots. Systerbäck, ven. Sestra). Rajajoen mahtipontinen asema valmistui vuonna 1917 ja tuhoutui vasta jatkosodassa. Kivijalkaa näkyy vieläkin junan ikkunasta. Sodan jälkeen liikennepaikkaa ei enää ole ollut. Valkeasaari toimii yhä edelleen ja on edelleenkin risteysasema, josta pääsee Siestarjoen kaupungin kautta rantaa myöten Pietariin. Sotien välisenä aikana sielläkin oli mahtipontinen asemarakennus, joka vaurioitui sodassa ja purettiin. Nyt paikalla on vaatimattomampi rakennus.
02.11.2007 02:26 Timo Valtonen: Venäläisellä sivustolla http://terijoki.spb.ru/railway/rw_beloos​trov.php on kuvia sekä Valkeasaaren että Rajajoen rautatieasemista eri kausilta. Rajajoen kuvat alkavat sivun puolivälistä. Mainittakoon, että tässä oli raja sekä autonomian että itsenäisyyden aikana toiseen maailmansotaan asti. Itsenäisyyteen asti Suomen VR hoiti liikenteen Pietariin asti.
02.11.2007 15:28 Petri Soronen: Timo, siksiköhän Suomen höyryvetureiden luettelossa on maininta joistakin vetureista, jotka jäivät rajan väärälle puolelle itsenäisyyden alussa. http://koti.mbnet.fi/kasii/hoyryveturit/​vr1t.htm Mm. tuossa on Vr1 veturista kerrottu että niitä on jäänyt toiselle puolelle. Oliko siis niin että Suomen aseman nimi Pietarissa periytyy tästä ja se oli kokonaan suomalaisten hallinoima liikennepaikka aikanaan.
02.11.2007 20:49 Timo Valtonen: Nimenomaan tästä syystä Suomen asema (Finljandski vokzal eli sananmukaisesti suomalainen asema) on saanut nimensä. Suomalaiset hoitivat Pietarista käsin myös varsin vilkasta paikallisliikennettä 32:n kilometrin matkalla Pietarista Valkeasaareen (kts aikatauluesimerkki http://jpl.yi.org/taulut/index.php?id=34 ), joten Pietarissa tarvittiin paljon kalustoa myös paikallisliikenteeseen. Suomalaiset poistuivat Pietarista vuoden 1918 alussa. Kauppaa käytiin Suomen ja nuoren neuvostovaltion kanssa sekä kiinteästä että liikkuvasta omaisuudesta. Tässä kaupankäynnissä mm. Aleksanterin teatteri Helsingissä siirtyi suomalaisomistukseen ja Suomen asema Pietarissa venäläisille.
05.11.2007 00:47 Sakari Kestinen: No on kyllä varsinainen mainos tuo CCCP-hässäkkä.
17.02.2011 12:33 Eljas Pölhö: Kuva Siestarjoen junasta http://vaunut.org/kuva/68051

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!