28.01.2008 / Hillonlahti, välillä Hamina (uusi)–Summa

28.01.2008 Hiljenevää paperitehtaan rataa. Radan alku. Dr14 on töissään satamassa ja kulki useasti tuosta ohi. Ei kuitenkaan tänne enää eksynyt. Puiden takana oleva suuri rakennus on sataman portilla.

Kuvan tiedot
Välillä: Hamina (uusi)–Summa Kuvauspaikka: Hillonlahti
Kuvaaja: Tuomas Pätäri
Lisätty: 05.02.2008 00:00
Junatyyppi
Vaihtotyö:
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

05.02.2008 20:14 Tapio Muurinen: Ennen kuin suora Ensontie rakennettiin Summasta suoraan satamaan ja työkansa alkoi autoistua, tämä rata oli aivan yleinen työmatkareitti sataman puolelle, postiin, kauppaan, linja-autolle... Seisot muuten meidän entisellä laiturillamme, joka yhdessä naapurin kanssa tähän uuteen paikkaan rakennettiin :)
05.02.2008 20:35 Tapio Muurinen: Tässä rata ylittää Hillonlahden pohjoiskärjen. Tuolla toisella rannalla on pieni levypalkkisilta, tai nyt se on betonielementtisilta. Ylämaista laskee ojia vasemmalla olevaan pohjukkaan, ja vesien pitää päästä mereen. Muistan tämän radan rakentamisestä jotain. Maansiirtoautoilla ajettiin ensin louhetta penkaksi, putkiräjäytyksillä räjäytettiin savimassoja syrjään ja nopeutettiin louheen vajoamista. Ne savipenkat levisivät aika laajalle. Sanoivat, että savea olisi ollut toistakymmentä metriä. Kauempaa katsottuna rata on tässä selvästi notkolla. Räjäytysputkia törrötti kauan siellä täällä penkan vierellä. Kuivakuoren muodostuttua vuosien jälkeen savipenkoilla voi kävelläkin.
06.02.2008 17:59 Tuomas Pätäri: Tässä ollaan lohkareen päällä, laituriakin tuli kyllä kokeiltua! Eilen Ajankohtaisessa Kakkosessa haastateltiin sataman työntekijää, se oli kuvattu tuolla rakennuksessa ja haastateltavan takaa ikkunasta aukesi näkymä juuri tänne.
06.02.2008 20:35 Tapio Muurinen: Rautavaltio ei tietenkään tykännyt, että kyläläiset käyttivät rataa yleisenä kulkuväylänä, vaikka ylikäytävillä oli ne tutut kieltotaulut:"Radalla liikkuminen sakon ..." Pölkkyjen päihin sorastukselle tuli niin hyvä polku, että tämä ajettiin polkupyörällä, sora hieman valui alemmas pölkkyjen päistä. Vain sillan kohta talutettiin. Kerran vuodessa ratapenkka autattiin muotoonsa penkka-auralla, ja hyvä polku piti tehdä uudestaan. Yleensä tehtiin myös keväisin radalla myrkkyruiskutus, kunnes se kiellettiin. Joinain vuosina kun tehdas pantiin juhannusseisokkiin, VR jätti tähän vaunuroikan, ettei ihmiset päässeet kulkemaan. Sehän taas lapsista oli hauskaa, kun irrotettiin päästä yksi vaunu ja työnnettiin se porukalla tehtaalle päin. Sitten myötätuuleen Hk-vaunulle vauhtia ja kaikki kyytiin (tätähän minun ei olisi saanut kertoa).

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!