26.05.2008 / Sörnäinen, Kalasatama (metro)

26.05.2008 Helsingin metron tiheä asemaverkosto tiheni entisestään, kun kuvassa taustalla oleva Kalasataman asema otettiin käyttöön vuoden 2007 alussa. Seuraavat uudet asemat rakennetaan varmaan jo uudelle, Espoon pätkälle. Yksikkö 153 on juuri lähtenyt Ruoholahden suuntaan.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Kalasatama (metro) (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Sörnäinen
Kuvaaja: Tuomas Pätäri
Lisätty: 28.05.2008 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sekalaiset: Metro
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

29.05.2008 10:11 Tuomas Leisti: Mistäs tuo "tiheä asemaverkosto" tulee? Keskimääräinen asemaväli Helsingissä taitaa olla suurempi kuin maailman metroissa keskimäärin, ja yli kaksinkertainen vaikkapa Pariisiin verrattuna. Vai oliko tässä vertailukohtana suomen rautatiet...
29.05.2008 15:19 Tuomas Pätäri: Pistitpä pahan, nyt täytyy oikein miettiä vastausta :) Vertailukohtaa ei ole, koska en maailman metroista mitään tiedä. Ehkä olen vain käyttänyt sanaa tiheä absoluuttisessa enkä relatiivisessa merkityksessä. Ts. keskimääräistä harvempikin metroasemaverkosto on kuitenkin tiheä.
29.05.2008 16:52 Juhana Nordlund: Kaikki on suhteellista, myös se onko asemaväli tiheä vai harva. Helsingissä asia on vielä sillä tavalla, että kantakaupungin puolella (Ruoholahti - Kalasatama) asemavälit ovat selvästi lyhyemmät kuin Kulosaaren sillan itäpuolella. Esikaupunkien puolella metrorata muistuttaa aika paljon lähijunien kaupunkiratojen standardia. Monien kaupunkien metrot, esim. Tukholman Tunnelbanan, edustavat enemmänkin Stadtbahn-ajattelua noin puolen kilometrin keskipituisilla asemaväleillään. Harva-asemavälisiä metrohaaroja voi rakentaa vähän pidemmiksi matka-aikojen siltikään pahemmin kärsimättä. Ja nythän taitaa pidemmällä tähtäimellä olla tulossa heilurilinja Landbo - Kivenlahti. Saas nyt nähdä.
29.05.2008 18:51 Jyrki Majanmaa: Landbo? Jossain nykyisen Sipoon tienoilla?
29.05.2008 19:35 Tuomas Pätäri: No näinhän se on. Kommentistani paistanee läpi vain epätoivoinen puolustautumisreaktio :) Mutta ennen kuvatekstin pientä säätämistä kokeillaan pelata vielä yhdellä kortilla, kun tässähän saa mielenkiintoisia tietoja samalla: Voidaanko Helsingin metron asemeväliä pitää tiheänä muiden kaupunkien metroihin verrattuna, jos tiheyden mittarina ei käytetä etäisyyttä, vaan asemien vaikutusalueella asuvien tai toimivien potentiaalisten asiakkaiden määrää?
29.05.2008 22:40 Juhana Nordlund: Jyrki: Metron itäjatkeen pääteasemaksi on joissakin suunnitelmissa mainittu juurikin Landbo. Se siis sijaitsee tällä hetkellä Sipoon kunnan puolella. Tuomas: Käytin edellä tiheyden mittarina vain etäisyyttä. Muut kriteerit ovat nähdäkseni vähemmän yksiselitteisiä (ts. niiden käyttäminen edellyttänee kai jo aikamoista asiantuntemusta vähän muustakin kuin liikenneasioista).
30.05.2008 01:09 Jussi Mäkinen: Tuo olikin Tuomakselta aika ovela kysymys! Hiukan koulutuksen ja työnkin puolesta asiaa sivunneena uskallan arvella jotain: En usko että Hgin kantakaupunki pärjää tyypillisille eurooppalaisille metrokaupungeille asukastiheydellään, ne kun ovat usein selvästi isompia kaupunkeja ja siten yleensä tiheämmin rakennettuja. Viimetalvisen Frankfurtin-keikan jäljiltä taas tulee mieleen, että esikaupungit ovat siellä päin usein kaupunkimaisia umpikortteleita kenties 3-4 kerroksen taloineen, kun taas täällä on enemmän varsinaisia lähiöitä, joissa talot ovat isompia mutta jokaisessa välissä kasvaa kymmeniä metrejä männikköä. Yksi olennainen kysymys on, oletetaanko aseman vaikutusalueen automaattisesti kasvavan niiden harventuessa? Tiettyyn rajaan asti toki, mutta epäilen sen rajan kulkevan jossain Hgin ja Keski-Euroopan tyypillisten asemanvälien välillä. Kun raja ylitetään, ei väki enää jaksa kävellä asemalle, vaan alkaa kaivata liityntäliikennettä.
30.05.2008 10:48 Tuomas Leisti: Helsingin seudun harva asutus näkyy välimatkoissa, ja tuo väli Kivenlahti-Landbo tulee ilmeisesti olemaan yksi pisimmistä vaihdottomista metromatkoista, joita Euroopassa voi tehdä; nopeasti arvioituna n. 45 km. Jos asemat olisivat puolen kilometrin välein, niin matkustus olisi aika tuskallisen hidasta...
30.05.2008 13:09 Jouni Hytönen: Pietarista löytyy pitkiä asemavälejä. Huippu taitaa olla vihreän linjan Elizarovskaja-Aleksanteri Nevskin aukio, noin 5 km.
30.05.2008 13:14 Jouni Hytönen: Moskovassa pisimmät linjat ovat jo nyt lähes 40 km:n mittaisia ja jatkeita on tekeillä: http://www.urbanrail.net/eu/mos/moskva.h​tm Pietarin pisin linja on "vain" 30 km.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!