03.08.2008 / Oulu

03.08.2008 Tämän pitäisi olla kaikkille tuttu puhelin. Lätästä otettiin yhteys suorittajaan tällä puhelimella. Linjaradio.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Oulu
Kuvaaja: Jari Saarenpää
Lisätty: 07.08.2008 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Ohjaamo

Kommentit

07.08.2008 22:19 Topi Lajunen: Tokihan näitä radioiksi useammin kutsutaan. Puhelimesta tulee mieleen aivan eri tekniikan tuotteet :)
08.08.2008 15:46 Teemu Sirkiä: No eihän tämä pelkkä radiokaan ole, kyseessä on tietenkin radiopuhelin. :)
08.08.2008 15:50 Topi Lajunen: Näin juuri :)
01.02.2009 10:50 Tunnus poistettu: Hieno kännykkä. Taitaa vaan tarvita molemmat kännyt.
13.09.2015 01:20 Timo Järvi: Wanhaa hyvää ja varsin luotettavaa Salora/Nokia-Mobira analogiaradiotekniikkaa. Käytännössä samoihin kuoriin hieman eri käyttölaitteilla (taustavalaistu näyttö + kiertokytkimet/painikkeet; hehkulanka- tai LED-näyttö + kiertokytkimet/painikkeet; LED-näyttö + näppäinkäyttölaite) rakennettiin lukuisia suljettujen erillisverkkojen radiopuhelimia, sekä myös ensimmäisen koko valtakunnan kattaneen käsivälitteisen ARP-matkapuhelinverkon päätelaitteita eli tuttavallisemmin "Arppeja".

Radion kotelo oli yleensä hyvin pitkälle sama ja sisällä valmiit paikat erilaisille toiminnallisille lohkoille (lähetin, vastaanotin, oskillaattori, kertoja, modulaattori, kanavalogiikka, audiovahvistin, selektiivikutsukortti, jne, ...). Radion kokoonpano ja sisältö vaihteli käyttötarkoituksen mukaan. Oli käsivälitteistä ARP-puhelinta, VR:n linja-/veturiradiota, VSS-vastaanottimia, pelastustoimen ja palokunnan PALO/PETO-radioita, poliisin "Reinikaisia" eli POVI-radioita, sekä lukuisille eri firmoille ja muuhun käyttöön "kustomoituja" VHF- tai UHF-radioita - niin kiinteään kuin ajoneuvokäyttöön.

Tuohon aikaan myös mobiililaitteet olivat hieman erilaisia. Itseltä löytyy vieläkin samalla kotelolla varustettu (ensimmäinen radioamatöörikäyttöön 90-luvulla muuttamani) ARP-puhelin, joka on varustettu "kantosarjalla". Tämä kantosarja eli kelkka sisältää kantokahvan ja telineen, johon on integroitu D/R20-kennoista integroitu akkupaketti. Radio-osa voitiin työntää kelkan uriin ja lukita siihen jousikuormitteisilla salvoilla. Kantotelineessä on liitäntä mm. autokäyttöä varten, jolloin telineen akkuja voitiin myös ladata. Tuohon aikaan ei vielä hifistelty eri värisillä kuorilla :)

Kyseessä oli oman aikakautensa matkapuhelinteollisuuden tuotokset, jotka olivat osaltaan Nokian tulevan.... ja sittemmin ohi menneen menestystarinan takana - aikana ennen NMT-450:n, NMT-900:n ja GSM:n tuloa markkinoille.

http://www.radiomuseum.org/images/radio/​salora_salo/srp25_1372284.jpg

http://oh3ne.ham.fi/wiki/index.php/Moppe​luurit

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!