??.??.1958 / Kuopio, Pohjolankatu

??.??.1958 Mika T. Polamon Kuopiologiaa kuvasarjan innoittama kaivoin esille minulle mysteerioksi jääneen kuvan Kuopiosta. Se on esitetty vuonna 1958 Eino Mäkisen toimittamassa kirjassa. Kuvaajan nimeä ei ole tiedossa. - Kuva on otettu rinteestä Pohjolankadun yli kaupunkiin. Bussi ja pyöräilijä kiipeävät mäkeä kohti Itkonniemeä tai Männistöä. - Mutta mikä on tuo sekajuna, siitä en saa selvää. Ja milloin kuva on otettu? Ennen vuotta 1958 tietenkin. Rakennusten perusteella siinä vähän ennen kirjan ulostuloa. Vasemmalla ylhäällä näkyy mielestäni Myllymäen tornitaloja, jotka ajoittajat kuvaa. Mutta tuo juna, jossa veturi vetää ja työntää hyvin sekavaa kokoonpanoa. Mistähän on kysymys? - Kuvan lähde: Eino Mäkinen (toim.) Kuopio - Kallaveden kaupunki, 1958. [1950-luku?]

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Kuopio, Pohjolankatu
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Joni Lahti)
Kuvasarja: Vanhaa Kuopiota
Lisätty: 12.08.2008 00:00
Junatyyppi
Vaihtotyö:
Muu tunniste
Sekalaiset: Muu ajoneuvo
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

12.08.2008 21:29 Kimmo Pyrhönen: Vaihtotyön tiimellyksessä tuo taitaa olla.
25.03.2015 10:26 Heikki Jalonen: Ooh. Tässäpä oikea kuvaherkku. Linja-auto on "hieman" vaikea pala tunnistettavaksi: taitaa olla jotain niinkin harvinaista kuin Varkauden koritehtaan korittama vaunu, vuosikertaa noin 1956...57.

Tehdas oli Kuopion Liikenteen kotipaja eikä se ilmeisesti oikeastaan koskaan toimittanut muille liikennöitsijöille mitään. Nykyisen ja nyt myös entisen KABUS'in edeltäjä. Ja KABUSin kautta Linkkerin edeltäjä. Ajankohtainen merkki HSL-seudulla juuri nyt.

Maskin yläpuolella mainitaan luultavasti alustan merkki, kilven pituuden ja tumman asun perusteella siinä voisi olettaa lukevan "Scania-Vabis". "Mercedes-Benz"-kilpi oli ilmiasultaan yleensä vaalea - ja Mersu oli harvinaisempi alustavalinta, varsinkin Kuopiolaisille. Jotka kyllä yleensä suosivat Volvoa. Mutta, olisiko Volvon merkkilätkä noin pitkä?
25.03.2015 12:47 Juhana Nordlund: Bussidatan kalustolistan mukaan Kuopion Liikenteelle ei ollut tuona ajankohtana hankittu Scania-Vabis-alustaisia linja-autoja lainkaan. Volvo oli yleisin, etenkin kaupunkiautoissa. Muuhun käyttöön oli hankittu meillä melko harvinaisia (harvinaisia bussiksi, ei kuorma-autoksi) Bedfordeja.

KL:n koritehdas on Linkkerille korkeintaan mutkan kautta sukua. Kabus-linja-autotuotanto oli Lahdessa alkanut jo ennen Koiviston Auto - Kuopion Liikenne -fuusiota. KA:n aikana toki Varkaudessa alettiin rakentaa koreja Kabuseihin (ja tehtiin siellä perinteisiä KL-korejakin johonkin saakka - ja niitä on mennyt Lahdenkin katuriin). Myöhemmin Kabusit rakennettiin jälleen kokonaan Lahdessa.

Kaksi ensimmäistä HSL:lle menevää Linkkeriä ovat entisiä Jyväskylän Liikenteen Kabuseja, jotka siis muutetaan sähkökäytölle. Itse asiassa ensimmäinen on muutettu jo tovi sitten ja sillä on ajettu VTT:n testejä PK-seudulla jonkin aikaa. Nyt se päivitetään kaupalliseen henkilöliikenteeseen. Linkker-konseptin pohjana on ilman muuta Kabus-kaupunkiauto, mutta 2000-luvun kevytbussi, jolla ei ainakaan teknisessä mielessä ole mitään sidosta Varkaudessa tehtyihin malleihin.
25.03.2015 20:06 Heikki Jalonen: Juhana: kiitos täsmennyksestä. Lahden KABUS oli todellakin Koiviston Auton peruja ja Varkauden koritehdas tuli mukaan vasta fuusiossa juuri Kuopion Liikenteen kautta. Serkuksia siis paremminkin, semmoisesta uusioperheestä...

Entäpäs jos tuo auto olisikin tosiaan tehty Petterin alustalle? Merkkilätkä sopisi oikein hyvin Bedford-logon muotoon ja tyyliin. Ja toisekseen, Scania-Vabis-lätkähän kiinnitettiin useimmiten puskuriin. Ja maskin yläpuolella vain aarnikotka tai aarnikotkalla koristeltu syylärin tulppa. Mikään jättiläinenhän tuo vaunu ei ole, ja sittenkin etupyörät piilottelevat aika syvällä korin kätköissä - niin englantilaisen pidättyvästi...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!