18.07.2008 / Päävaara, välillä Vääkiö–Lippo

18.07.2008 Joulupukin vetovoimana käyttämä Petteri on jo käynyt kesällä kuntoilemassa entisellä 'kuoleman radalla', nykyisellä kuolleella radalla ja jättänyt 'puskimensa' radalle lojumaan sinne jonnekin Vääkiön ja Lipon puoliväliin. Sarvi oli saanut ihan kaikessa rauhassa lojua kiskojen välissä ainoankaan junan yliajamatta kunnes rautatieharrastaja sen korjasi talteen. Toivotaan että rata herää eräänä päivänä vielä henkiin. Hyvää joulua ja kiiltävämpiä kiskoja vuodelle 2009 !

Kuvan tiedot
Välillä: Vääkiö–Lippo Kuvauspaikka: Päävaara Ratakm: 760+000
Kuvaaja: Esko Maasalo
Lisätty: 24.12.2008 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Kuva-arvoitus
Sijainti: Linjalla

Kommentit

25.12.2008 00:52 Mikko Heino: Jonkun aikaa meni selvitellessä karttapaikasta, että mistä tuo on otettu. Mutta vissiin kuoleman radalla tarkoitetaan sitten Pesiökylä- Taivalkoski- osuutta.
25.12.2008 17:53 Esko Maasalo: Alunperinhän suomalaisten suunnitelmissa oli rakentaa rata Kontiomäeltä Taivalkoskelle ja haararata Kiantajärvelle, joiden rakentamissuunnitelmat saatiin päätökseen vuonna 1935. Ennen sotia saatiin vain osuus Kontiomäeltä Hyrynsalmelle valmiiksi joulukuuhun 1939 mennessä. Tästä eteenpäin jatkosodan aikana tunnetuin linjauksin ja seurauksin saksalaiset rakensivat ns. kuoleman radan aina Kuusamoon saakka. Työvoimana oli paljon puolalaisia, neuvostoliittolaisia sekä omia rangaistusvankeja, joita huonon ravinto-, vaatetus- ja lääkityshoidon vuoksi kuoli ja haudattiin radan varteen tuhansia. Ratapohjaahan käytettiin huoltotienä siellä missä sitä ei voitu käyttää suoraan uuden radan linjauksena vuodesta 1953 alkaneen seuraavan rakennusvaiheen aikana. Tässä kuvan kohdassa kapearaiteinen rata taisi mennä oikealla eli lännen puolella muutaman kymmenen metrin päässä. Sitä oli tänä kesänä karkean sepelöinnin takia melko epämiellyttävää ja hidasta ajella. Osuipa matkalle jo lähes purkukuntoinen, ilmeisesti 50-luvulla rakennettu silta, jonka yli kuitenkin uskalsimme henkilöautolla ajaa pienen tarkastuksen jälkeen! Alapuolella virran keskellä oli vielä saksalaisen ratasillan tukipaalujen jäänteet näkyvillä.
27.12.2008 14:43 Tapio Muurinen: Kasvillisuus valtaa tämänkin radan muutamassa vuodessa. Kohta ilman vesuria ei resiinan kanssa ajeltaisi pitempiä välejä, harmi. - Noin puolen kilometrin päässä selän takana haarautui 2 km soraraide Matinharjuun ja Ampiaisharjuun.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!