09.08.2008 / Iisalmi, Iisalmi

09.08.2008 Dv12 2661 Iisalmen veturitalleilla.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Iisalmi (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Iisalmi
Kuvaaja: Karri Pietikäinen
Lisätty: 30.01.2009 12:43
Muu tunniste
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

30.01.2009 22:53 [Tunnus poistettu]: Oletteko koskaan tutkineet vesiviskuria tarkemmin? Viskurin alaosassa näkyvä paksumpi osa on kamiina. Puolessavälissä olevat reiät ovat savun poistulo aukot. Aukkojen ympärillä on (tuosta näyttää puuttuvan) reijitetty panta jota käätämällä säädettiin aukkojen kokoa ja kamiinan vetoa. Myös avausventtiilin alla on samanlainen panta. Viskurin vieressä on yleensä puuluukulla peitetty kolo jonka kautta tulenhoito suoritettiin. Näin viskuri saatiin pysymään pakkasella sulana. Lämmityksen hoiti tallihenkilökunta.
31.01.2009 00:43 Jorma Toivonen: Riihimäen jäljellä olevan viskurin lämmitys-kamina oli alla olevassa "huoneessa". Valitettavasti jäätynyt vesi oli tehnyt tehtävänsä valurautaisissa osissa ja tallin raiteiston uusinnan yhteydessä viskurin paikkaa muutettiin - vain tuo yläosa säilytettiin (sekin varsin voimakkaiden sanailujen jälkeen). Vielä 1970-luvun alussa henkilökuntaa oli riittämiin - mm. Riihimäellä molemmille kääntöpöydille omat "ajajansa" 24h/7vrk, polttoaineen jakajaa, huoltomiehiä, "sutaria" ym. vuorokauden ympäri. "Yöpymiseen" oli varattu juuri pesusta tullut liitevaunu - tosin parin huoltolämmittäjän aika meni rattoisasti lähtevien vetureiden lähtökuntoon saattamisilla.
31.01.2009 11:07 Tapio Muurinen: Kyllän on tutkittu ja nähty, mutta ei koskaan toiminnassa. Niin, puutako niissä yleensä poltettiin, vai hiiliä, vai sekä että? Myös toisessa päässä, eli tenderissä saattoi kovien pakkasjaksojen aikaan tulla jäätymisiä. Eikös silloin laskettu kuumaa vettä, vai höyryä, kattilasta "väärään" suuntaan? Kyllähän sitä ennen riitti erilaisia askarereita, toisin kuin nykyään.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!