08.07.1972 / Jokioinen, Jokioinen (vanha) (JR)

08.07.1972 ÄSR:n kalusto säilytyksessä Jokioisten tehdasraiteella. Mummo, Pullo, Porter ja Ville.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Jokioinen (vanha) (JR) (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Jokioinen
Kuvaaja: Pekka Viitamäki
Lisätty: 31.08.2009 16:32
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

01.09.2009 14:43 Marko Laine: Pekan kapsukuvat jaksavat aina yllättää ja piristävät mukavasti päivää! :) Olisiko Pekka sun kapsukuva-arkistoja joskus mahdollista saada digimuodossa MRY:n arkistoon? Saataisiin lisää hyviä kuvia arkistoitua jälkipolville ja osaa kuvamateriaalista voisi ehkä hyödyntää myös tulevassa kirjassakin.
01.09.2009 16:07 Pekka Viitamäki: Vastaus s-postissa.
31.05.2010 10:01 [Tunnus poistettu]: Tästä kalustostahan Mummo ajoi omalla koneellaan Forssaan mutta ei jaksanut vetää muuta letkaa, joten se haettiin Sohvilla hiukan myöhemmin. Veturimiehistönä oli - ellen väärin muista - kuljettajana Taisto Honkasalo, lämmittäjänä P T J Koskinen ja junamiehinä Koiviston veljekset.
31.05.2010 18:32 Pekka Viitamäki: Olihan siellä enemmänkin porukkaa. Hinausletka katkesikin vauhdissa välillä. Poliisipartio vahti ainakin vt 10:n tasoristeyksessä, kun illan pimeydessä ajettiin valottomalla junalla. :)
31.05.2010 21:25 [Tunnus poistettu]: Joo, mutta nämä muistin varmaksi, kuulin PTJ:ltä. Se katkeaminen sattui kun pari kaveria pelkäsi kiskoilta menoa kun Honkasalo revitti Sohvia oikein kunnolla ja pojat yrittivät jarrutella heittovipujarrulla - mutta yllätys yllätys, se menikin lukkojarrutukselle eikä ketjukytkentä kestänytkään... no, lämmittäjä huomasi heti katkon ja pikku hämmingin jälkeen se oli korjattu.
07.06.2010 09:04 [Tunnus poistettu]: Tässä kuvassa muut veturit ja vaunu ovat yhä niin päin kuin tulivat, vain Termospullo heitettiin 1989 nosturilla ympäri kun se sattumoisin tuli Humppilaan näin päin; oli ollut jo Äänekoskella keula etelään ja meni siinä asennossa vaunuun. PTJ kertoi irrottaneensa luistikoneistot ja ristikappaleet ennen nostoa ja rasvasi laakerit että hinaus sujuisi eivätkä voitelemattomat männät leikkaisi kiinni liikkuessaan. Samoin hän muisti että pari isoa kaveria jäi junamatkan ajaksi vahtiin Willeen ja hyvä olikin: väliasemilla muutama asemamies yritti rosvota valmistajanlaattoja koska "Nuo veturithan ovat menossa romuksi, pelastetaan edes laatat!" ja oli työtä selittää että museoonhan ne ovat menossa eivätkä romuksi. Kauan se kesti mutta onnistui lopulta - Mummohan teki varsinaisen työaikansa vasta Minkiöllä koska Äänekoskella se oli aina rikki. Sehän siirrettiin sivuun odottamaan tulevaa museointia jo vuonna 1951 eli viisitoista vuotta ennen Porteria. Onneksi muutama metallimies sentään piti siitä huolta sinä aikana ja veturi sai olla katon alla liikenteen loppuun kuten pääosa muustakin vetokalustosta. Tallit tarvittiin muuhun käyttöön vasta kun kiskotuskin purettiin ja vaunukalustoa romutettiin sillä vanhalla isolla propsilaanilla. Minulla on aika paljon pikakirjoitusmuistiinpanoja tallessa haastatteluista jotka tein eri tarkoituksiin; hyvin antoisa lähde oli äidinpuoleinen sukulainen, ex-jätevedenpuhdistamonhoitaja Kalle Saaristo, joka työskenteli tehtaalla koko ikänsä ja näki ÄSR:n liikenteen kukoistuksen ja lopulta alasajon.
07.06.2010 22:34 Eljas Pölhö: Lähtöjärjestys Äänekoskella on kuvassa http://vaunut.org/kuva/63352
07.06.2010 23:12 [Tunnus poistettu]: Joo, niinpä näkyy! Hiukan eri järjestykseen ne siis tulivat, mutta olennaistahan on että Porterin ja Pullon keulat tulivat eri suuntiin ja Pullo seilasi Forssaan ja sittemmin Minkiölle takaperin normaaliin nähden. J-P:n mukaan veturi käännettiin vasta noin vuonna 1989 koska samana vuonna otetussa kuvassa - siinä joka julkaistiin termospulloartikkelissani Resiinassa 3/2001 - se on Minkiön ratapihalla perät vastakkain Movekolmosen kanssa, joka taas on ollut koko ajanjakson keula Humppilaan päin.
11.05.2016 16:50 Paul T. J. Koskinen: Edelliseen korjauksena. En ole koskaan sanonut että veturimestari Honkasalo ajoi. Kuljettaja oli joku VR'n höyrykuski Riihimäeltä tai Pasilasta. Honkasalo oli varovainen ja maltillinen neuvoissaan ja ajamisessaan. ptj.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!