08.08.2009 / Kouvola, Kouvola asema

08.08.2009 Kouvolan 3. ja 4. raiteen välinen katos keskeneräisenä.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Kouvola asema (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Kouvola
Kuvaaja: Aki Leppänen
Kuvasarja: Kouvolan aseman laitureiden peruskorjaus
Lisätty: 22.09.2009 23:12
Muu tunniste
Sekalaiset: Työmaa
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

23.09.2009 09:26 Lari Nylund: Hieno kuvasarja, jonka arvo tulee nousemaan vuosi vuodelta. Laiturikatos ei kyllä ole ollut niitä silmää hiveleviä juttuja vuosiin, mutta tätä kuvaa katsoessa siitä alkoi löytämään jopa hivenen kauneutta. Pelottavaa.
23.09.2009 23:00 Ari Palin: Tulipa mieleeni noista katoksen päälle johtavista portaista: Onkohan missään päin maailmaa kaksikerroksisten vaunujen kanssa käytössä kaksikerroksisia laitureita, eli että sisäänkäynti vaunujen yläkertaan tapahtuisi suoraan ylätason laiturilta?
24.09.2009 00:36 Tuukka Ryyppö: Joskus luin aikoja aikoja sitten ehdotuksen, että Suomessa noin tehtäisiin, "kun" Talgon kaksikerroksiset junat tulevat liikenteeseen. Oliko kyse vakavastan suunnitelmasta vai pelkästä ideasta?
24.09.2009 00:49 Timo Valtonen: Enpä muista nähneeni edes mitään tulevaisuuden visioita sisäänkäynnin järjestämiseksi suoraan molemmille tasoille edes kansallissosialistisen Saksan hurjissa ideoinneissa kolmen metrin raideleveyttä käyttäviä kerrostalojunia varten. Airbus 380:ssä käytetään erillisiä matkustajasiltoja ylä- ja alakertaa varten, joten miksipä ei sitten junissa. Taitaa kuitenkin olla vaikeaa soveltaa junaliikenteeseen, kun matkustajasiltojen sijaan tarvittaisiin todellakin kaksikerroksisia laitureita. Laiturirakenteiden kanssa saattaa tulla vaikeuksia, kun kaksikerrosjunien kerroskorkeus on aika matala ja kerrostenvälinen rakenne on melkoisen ohut. Mistä sen tietää mitä tulevaisuudessa keksitään. Onhan Talgolla ollut kummankin kerroksen läpikäveltävä juna suunnitteilla jo pitkään.
24.09.2009 23:39 Ari Palin: Kaksikerroksisten laiturien rakennusmateriaalin pitäisi tosiaan olla samaa tai samanlaista kuin vaunuissa Timon mainitseman kerrosten välisen rakenteen ohuuden vuoksi. Betoni ei siihen taida soveltua. Laiturien ylätaso vaatisi putoamisen estämiseksi myös ovet kuten metrossa tulee länsimetron myötä olemaan. Kaksitasoratkaisulla voitaisiin nopeuttaa matkustajavaihtoa asemilla, mutta matkustajatilaa ei vaunuihin kuitenkaan saataisi lisää, koska vaunujen kerrosten väliset portaat olisi säilytettävä mahdollisia sellaisia poikkeustilanteita varten, jossa juna jouduttaisiin ajamaan normaalin yksitasoisen laiturin viereen. Myös konduktöörin ja mahdollisen kärrymyyjän pitää päästä liikkumaan junassa joka paikkaan matkan aikana ja tavallisen IC-junan tapauksessa matkustajien ravintolavaunuun ja tupakkakoppiin. Molemmilla tasoilla läpikäveltävät vaunut helpottaisivat asiaa, jos junan molemmissa kerroksissa olisi oma konduktööri ja kärrymyyjä sekä mahdollisesti tupakkakoppi. Mutta sitten jää vielä nuo em. poikkeustilanteet, joissa portaita tarvitaan. Haittapuoli molemmilla tasoilla läpikuljettavissa vaunuissa olisi, että niitä ei voisi laittaa peräkkäin yksikerroksisen kaluston kanssa.
26.09.2009 16:03 Tuukka Ryyppö: Tarvitseeko laiturin sitten todella olla aivan yhtä ohut kuin vaunun lattia? Kunhan toisessa kerroksessa laituri on tasan vaunun lattian tasalla, voi se toisessa olla 10cm ylempänä tai alempana. Tällöin saadaan laiturirakenteeseen se 10cm lisää paksuutta. Alakerran ovien kohdalla tällainen voisi aiheuttaa ongelmia, jos joskus satuttaisiin haluamaan reilusti ulospäin ovensa avaavia junia liikenteeseen. Tällöinkin tietysti ongelma ratkeaisi tekemällä laiturin uloimmista osista ohuempia kuin rakenne pääosin on. Molemmilla tasoilla läpikäytävän vaunun voi varustaa siten, että yläkäynti suljetaan vaunun ollessa kiinni yksikerroksisessa vaunussa. Mahdollisesti tämä vaatisi portaita tai muuta vastaavaa, jos alakerran päätyovi olisi liian matalalla. Ehkä myös mahdollisuuden liikutella yläkerran lattian viimeisiä metrejä ylös-alas -suunnassa, mikä voisi johtaa ehkä neljän istumapaikan - varsin siedettävä määrä - menettämiseen vaunun ollessa kiinni yksikerrosvaunussa. Joka tapauksessa, aivan järjestettävissä olisi.
26.09.2009 23:59 Ari Palin: Hyviä ajatuksia sekä laituriasian että yksi/kaksikerrosvaunujen liitännän ratkaisemiseksi. Tarkoititko, että vain jommankumman tason tarvitsee olla ns. esteetön? Voisihan se niinkin olla. Järkevintä silloin varmaan olisi, että alakerta olisi esteetön. Tosin siinä tapauksessa yläkerrassa laiturin tasanne olisi ylempänä kuin vaunun lattia, jolloin saattaa syntyä päänlyöntivaara pitkillä henkilöillä vaunuun sisään mennessä. Jos vain 10 sentistä on kiinni, voisi vaunun yläkerran eteisten lattiaa hieman kallistaa vaunun keskeltä ovia kohti, jolloin yläkerrastakin saataisiin esteetön.
27.09.2009 03:41 Topi Lajunen: Tai sitten sallii alatason laiturialueen kattokorkeuden olla vaunun sisäkorkeutta matalamman.
27.09.2009 23:55 Tuukka Ryyppö: Tuhrustelin kuvan havainnollistamaan: http://koti.mbnet.fi/tuukkar/juna.png . Ajatuksena siis, että yksikerrosvaunujen lattia on luultavasti liian korkealla. Punainen tarkoittaa saranaa, oranssi betonia, keltainen metallia/lasia/muuta kevyttä rakennetta. Loput värikoodit tajunnette. Päätyovien tulisi olla molempien kerrosten korkuiset. Tällöin yksi- ja kaksikerrosvaunujen rajapinnan kohdalla tulisi jotenkin blokata kaksikerrosvaunun päädyn ylin osa. Mahdollista olisi myös kaksiosaisen oven tekeminen, jolloin ylempi ovi olisi paljon matalampi kuin varsinainen yläkerta. Kaksikerroksisen läpikuljettavuuden kanssa sitten sekä alempi että ylempi ovi avattaisiin, jolloin käytännössä koko pääty olisi avoinna.
28.09.2009 00:20 Tuomas Pätäri: Siinähän olisi RHK:lle valmiit rakennepiirustukset! :) En nyt ota kantaa siihen, olisiko Suomessa tarvetta tällaiselle. Siihen voin kyllä ottaa kantaa, että koko rakenne olisi toteutettavissa myös betonista.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!