18.11.2009 / Leppävaara, Leppävaara

18.11.2009 Sm5 01:n ohjaamo ensimmäisen kaupallisen matkan jälkeen Leppävaaran asemalla kuvattuna.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Leppävaara (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Leppävaara
Kuvaaja: Aku Mustonen
Lisätty: 18.11.2009 18:16
Muu tunniste
Sekalaiset: Ohjaamo

Kommentit

20.11.2009 02:27 Tuomas Pätäri: Modernista raidekalustosta löytyy vielä analookisia mittareita ja painikkeita, toisin kuin Suomen suurimmasta vientituotteesta, Oasis of the Seasista.
20.11.2009 13:38 Olli Keski-Rahkonen: Olen antanut itseni ymmärtää että mittareiden osalta kyseessä on joku viranomaismääräys. Tietysti digitaalisetkin mittarit voitaisiin tehdä selkeiksi jos niin halutaan. "Analogisia" painikkeita kyllä varmasti löytyy Oasiksenkin komentosillalta ;)
20.11.2009 14:57 Tuomas Pätäri: Voihan se olla, että niitä todellisuudessa löytyy - muutamissa laivasta kertovissa artikkeleissa on tosin hehkutettu kaiken tapahtuvan hiirillä, näppäimistöillä ja lcd-näytöillä, mutta liika hehkutus johtaa usein liioitteluun ja asioiden kertomatta jättämiseen :)
20.11.2009 16:57 Topi Lajunen: Hihii: niitä analogisia painikkeita löytyy mm. siitä näppäimistöstä ja siitä hiirestä :P
28.01.2011 19:28 Petri Soronen: Alapa laivaa ohjaamaan laiturista pois hiirellä :D voi olla aika hankalata ennen tottumista.
24.12.2012 00:55 Kimmo T. Lumirae: Arvontakuva. Kaikesta huolimatta analogiset mittarit ovat katoavaa kansanperinnettä, kuten kuvasta näkyy: http://www.fernbahnergalerie.de/album-fs​t/185-073-fst.jpg.html on Bombardierin TRAXXin ajopöytä (ehkä Sr3, ehkä ei). Kaksi paineilmamittaria, ja nekään tuskin ihan pakollisia.

Muistelen, että SJ:n Rc:ssä, jossa on ajopöytä todella pelkistetty, oli paineilmapuolelta vain pelkkä jarrujohdon painemittari. Muukin mittaristo oli minimissään, ajojohdon jännitemittari ja yhden ajomoottorin virtamittari. Muistaakseni se oli siinä kaikki. Mutta tietenkin analogisia kaikki, tämä muistelo ei liittynyt sikäli kuvan asiaan.
24.12.2012 18:35 Jorma Toivonen: Rc-vetureissa on oma virtamittarinsa jokaiselle akselille http://vaunut.org/kuva/65211
25.12.2012 01:05 Tuukka Ryyppö: Ihmetyttää kyllä vähän tuo mittarikammoisuus. Erään DB:llä työskentelevän kanssa juttelin, joka on turvallisuusasioiden kanssa tekemisissä ja siten myös ollut mukana järkkäämässä saksalaisvetureiden hankintaan Ranskaan. Oli kuulemma ollut aivan hirveä vaiva saada vakuutettua ranskalaiset siitä, että sillä pärjää ihan hyvin, että nopeusmittarin informaatio tulee vain näytölle, eikä tuollaista analogisempaa nopeusmittaria ole. Kummat olivat väen vängällä halunneet pitää kiinni säännöistään. Lopulta saksalainen teknokratia kuitenkin voitti väännön ja ranskalaiset saivat vetureita, joiden nopeustieto näytetään vain tietokoneruudulla. Hyödyllistä.
25.12.2012 11:20 Kimmo T. Lumirae: Näin näkyy, Jorma, Rc 6:ssa olevan. Matkustin joskus Rc:n päällä Bodenista etelään, mutta veturin numero on ehkä jossain kuvassani enkä muista sitä enkä tyyppiä ulkoa, olisiko ollut Rc 4 tai 5 ja muistikuvani ovat siitä mallista.

Tuukka: alkoi muuten ihan tavattomasti kiinnostaa, että mistä tyypistä mahtoi olla kyse? Hiekan myyminen arabeillehan on lastenleikkiä verrattuna sähkövetureiden myymiseen noille nurkkapatrioottisille ranskalaisille.

Ja ennen kun joku sanoo, että viisarinäyttö on parempi kuin digitaalinen: niin tiettävästi onkin; siitä näkee yhdellä vilkaisulla noin-nopeuden eikä tarvitse lukea ja mielessään käsitellä sitä digitaalinumeroa läpi. Näissä uudemmissa kaluissa onkin ideana se, että näytölle piirretään analogisen nopeusmittarin kuva ja muut tarpeelliset ilmaisut niin, että näytetään vain ne ilmaisut, jotka ovat kulloinkin tarpeellisia ja muut voidaan piirtää vasta sitten, kun kuljettaja niitä veturilta kysyy tai niillä on jotain kerrottavaa.
25.12.2012 15:06 Tuukka Ryyppö: Huh, jutellessani en tullut kysyneeksi tiedon julkisuudesta mitään, vaikkei kyllä millään tavoin salaiseksikaan vinkattu, joten en nyt lähde lähdettä sanomaan. Enkä veturityypistäkään tiedä tarkemmin, koska Ranska ei mulle ole kovin tuttu maa, eikä siten mielenkiintoinenkaan (matkailun kanssa on se hassu juttu, että tutut jutut tuntuu usein mielenkiintoisemmilta kuin vieraat). Mutta, Railfaneuropen kalustolistauksia kun pläräilee, niin SNCF:llä näkyisi olevan Alstomin Siemensin kanssa yhteistyössä väsäämiä diisseli-Primoja noin 200 kpl ainakin. Mutta kysehän ei välttämättä ole SNCF:stä, koska Ranskassa on muitakin firmoja. Ohjaamokuvistahan tuo ilmenisi. Tosin, nyt kun tuota mietin, herää hämärä muistikuva, että kyse olisi itse asiassa ollut saksalaisveturista, jolla haluttiin saada liikennöidä Ranskan maaperällä. Veturi ku veturi, mitä sillä nyt on väliä ;)
25.12.2012 15:07 Tuukka Ryyppö: Mitähän Velaroiden (Eurostarhan sai niitä juuri) ja ICE3:jen ohjaamoista löytyy? Nehän eivät ole vetureita, mutta hallintalaitteita niidenkin ohjaamoissa kai on.
25.12.2012 18:55 Topi Lajunen: Viisarinäytön ylivoimaisuus tulee mielestäni siitä, että sen avulla hahmottaa parhaiten nopeuden muutosnopeuden, ja samalla ajan tavoitenopeuden saavuttamiseen. Junan ajaminen kun on jatkuvaa ennakointia, jota viisarinäyttö helpottaa. Toki se kelpaa näytölle piirrettynäkin, kunhan piirroksen päivitysnopeus on tarpeeksi vinha.

Nämä Suomessa kattavasti käytössä olevat JKV-laitteistoon kytköksissä olevat EKE:n viisarinopeusmittarit ovat itse asiassa pohjimmiltaan myös digitaalisia. Viisaria liikuttelee askelmoottori.
25.12.2012 19:10 Kimmo T. Lumirae: Esmerkiksi tuollainen 100 fps on ihan kelvollinen ruudunpäivitysnopeus.
26.12.2012 11:09 Topi Lajunen: Kyllä, vähempikin riittäisi. Esimerkiksi Sm5:n diagnostiikan viisarimittari päivittyy auttamattomasti liian hitaasti käytettäväksi primäärimittarina. Onneksi ei tarvitse. Ruutu päivittyy nopeasti kyllä, mutta se viisari ei päivity. :)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!