10.01.2010 / Muhos

10.01.2010 Venäjän tilausjuna 502 ohittaa Muhoksen asemaa ja 14 vaunun runkoon on saatu jälleen kirjava vaunusto. Vetäjänä toimi Sr2 3233. Kaikki kuvat: http://paltsu.1g.fi/kuvat/301209-100110/

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Muhos (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Pauli Kyllönen
Kuvasarja: Venäjän tilausjunia vuodenvaihteessa
Lisätty: 10.01.2010 12:51
Junatyyppi
P: 502
Muu tunniste
Rautatieinfra: Makasiini, Opastin
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

10.01.2010 13:19 Harri Junttila: Komea kuurakeli pakkasen lauhtumisen vuoksi, hienosti löi virroitin kipinää kuuraisessa ajolangassa, illan hämärtyessä voisi saada hyvin videolle.
10.01.2010 15:30 Tunnus poistettu: Kuinka monta erityyppistä vaunua? värin perusteella neljää lajia.
10.01.2010 18:32 Tuukka Ryyppö: Värit eivät suoraan kerro mitään vaunutyypistä, vaan vain siitä, mille junavuorolle vaunut on tarkoitettu. Vaunut itsessään ovat käytännössä täsmälleen samoja. Voivat olla valmistettu eri tehtailla ja olla eri vuosimallia, mutta merkittävää rakenteellista tai sisustuksellista eroa ei normaalisti ole. Uudessa vaunusarjassa tosin on liukuovet, paineilma-WC:t ja uskoisin että suurempi huippunopeuskin. En ainakaan näe yhtään liukuovellista (ovi jatkuu alemmas ja siinä on soikea ikkuna) vaunua, joten kaikki vaunut lienevät vastaavaa mallia. Keskellä olevat vaunut ovat linjoilta "Kaksi pääkaupunkia" (MSK-SPb) ja "Pohjoinen Palmyra" (???-???). Taaimmaiset vaunut ovat tiheämmällä vekityksellä, eli melko varmasti kohtuullisen uusia. Istumajärjestykseltään sun muilta kuitenkin kaikki vaunut ravintolavaunua lukuunottamatta ovat samaa kamaa, luultavasti niitä ei sisällä erota toisistaan. Platskarta-vaunuja (lepovaunuja) tällaisessa spessujunassa tuskin on mukana yhtäkään.
10.01.2010 18:40 Tuukka Ryyppö: Venäläisen pitkänmatkan matkustajavaunukauston tyypit olisivat siis: 1) Platskartniy-vaunu (lepovaunu) 1b) Moderni platskartniy-vaunu, 2) kupe-vaunu (osastollinen makuuvaunu), 2b) moderni kupe-vaunu 3) ravintolavaunu 4) matkatavaravaunu. 5) Sapsan-junan kalusto, 6) Neukkuaikaisten suurnopeusmoottorijunien kalusto. Lisäksi olen kerran nähnyt yhdistetyn bistro- ja kupe-vaunun. Tietyille erityisen hienoille junavuoroille on lisäksi hommattu kaikenmaailman luksusta vaunuihin, eli tehty spessuja vaunusarjoja. Euroopan liikenteeseen on sitten pieniprofiilisempia kupe-vaunuja, joista osa ainakin liukuovien verran modernisoituja.
10.01.2010 18:48 Tuukka Ryyppö: Tähän vielä pohjapiirrustus kuvassa näkyvän junan vaunuista: http://www.vr.fi/fin/img/pohjapiirrokset​/tolstoi_2lk.gif .
10.01.2010 19:05 Jorma Rauhala: Pohjolan Palmira -juna liikennöi Pietari-Adler -linjaa. Adler on etelässä, Sotšin seudulla. Ja Pietarihan on se "Pohjolan Palmira".
25.01.2010 01:31 Jouni Seilonen: Thomas Cookin perinteinen aikataulukirja kertoo venäläisiksi vaunutyypeiksi Spalny vagon CB, Kupeiny K, Platskartny ja Obshchi O sekä joissain päiväjunissa vielä Sidyachi.
25.01.2010 12:42 Tuukka Ryyppö: Spalnij vagon kääntyy suomeksi muotoon "nukkumisvaunu", eli makuuvaunu. Juuri tuo ilmaus on kirjoitettu keski-Eurooppaan vaeltavien venäläisten vaunujen kylkeen, vaikka ne eivät mitään erityistä luksusta olekaan. Venäjän sisäisessä liikenteessä tuo lyhenne SV kuitenkin näyttäisi tarkoittavan erityisen hienoa makuuvaunua, jossa hyteissä on tilaa neljän sijaan yhdelle, kahdelle tai kolmelle henkilölle. Kupe on standardi neljän hengen hyttivaunu. P ja O näyttäisivät olevan sama vaunutyyppi, erona vain se, että O:hon ei kuulu paikkalippua, eli siihen voidaan myydä lippuja, vaikka kaikki istuma/makuupaikat ovat jo käytössä. Platskartnyj-vaunuilla matkustaessani olen kerran päätynyt vaunuun, jossa oli paikkanumerot merkitty kahden eri käytännön mukaan: 2 per penkki ja 3 per penkki. Jälkimmäistä käytettäneen sitten vaunun liikkuessa obshij-tyyppisessä käytössä. Sidjatšij vagon, eli istumavaunu, on kaukoliikenteessä melkoinen harvinaisuus. Niitä näkee ainakin Pietarista Vilnaan ja Helsinkiin suuntaavissa päiväjunissa sekä syrjäseutujen liikenteessä, esim Karjalassa. Venäjänkielisessä wikipediassa on artikkelit eri vaunutyypeistä. Tuosta pääsee alkuun ja alareunasta sitten klikkailee muut vaunutyypit näkyviin: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B​1%D1%89%D0%B8%D0%B9_%D0%B2%D0%B0%D0%B3%D​0%BE%D0%BD . Hauskasti tuolla on listattu kaksikerrosvaunu, koska ne ovat Euroopassa yleisiä, mutta avointa tai hytillistäkään päivävaunua ei ole osattu listata.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!