17.12.2009 / Välillä Kouvola–Utti

17.12.2009 Raakapuujuna kulkee pitkällä Kullasvaaran ja Utin välisellä suoralla. Rataremontin vuoksi pystytetyt väliaiakaiset esiopastimet on kaadettu, niiden ei tarvinut palvella vuottakaan. Kun vuoden pimeimpiä päiviä eletään, auringonlaikkuja saa etsimällä etsiä vaikka aukealla mennäänkin. Salpausselän takaa nousee Kuusaanniemen höyryt.

Kuvan tiedot
Välillä: Kouvola–Utti
Kuvaaja: Tuomas Pätäri
Lisätty: 23.01.2010 20:35
Junatyyppi
T: 2365
Muu tunniste
Rautatieinfra: Opastin
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

23.01.2010 20:40 Tuomas Pätäri: Lisää räpsyjä joulukuulta voi katsoa osoitteessa http://www.tup.1g.fi/kuvat/Junia%2C+1220​09/
23.01.2010 22:07 Markku Blomgren: Noita raakapuupendeleitä tuntuu nyt kulkevan kumpaankin suuntaan. Pitkään kulki vain Uimaharju - Kuusankoski pendeli. Mistähän nämä puut tulevat, jostain etelä-suomen alueelta? Matkalla kaiketi Lappeenrantaan Kaukaalle...tai sitten Imatralle.
23.01.2010 23:50 Tuomas Pätäri: Tämä on 2365, Kouvolan lajittelusta Joutsenoon. Näin ollen puun alkuperää on vaikeampi hahmottaa, se ei ole välttämättä peräisin etelästä kun raakapuuvaunuja tulee Kouvolaan suuria määriä pohjoisesta ja lännestä, ja myös Venäjältä. Myös suoria junia varsinkin Savon radalta Etelä-Karjalaan kulkee reilusti, ja on kulkenut ennenkin. Juuri Venäjän puun takia Kouvolan ja Luumäen välillä kulkee puuta molempiin suuntiin, monilla muilla rataosuuksilla se on harvinaisempaa. Edit: Lisätäänpäs junanumero tietoihin
(Käyttäjä muokannut 23.01.10 23:50)
24.01.2010 04:01 Markku Blomgren: Niin, mutta harvemmin venäjän puuta siirtokuormataan suomalaisiin vaunuihin joista tämä juna koostuu. En tosiaan tuota savon suuntaan edes ajatellut, tai jos ajattelin, niin ajattelin, että tuovat Savonlinnan kautta...
24.01.2010 10:19 Pasi Seppälä: Mites noi opastimet on taas nurin? Viime keväästä asti on uudenmalliset esiopastimet olleet tossakohtaa toiminnassa. Vai puretaanko nämä nyt kokonaan pois? Sillan toisella puolellahan on samaan suuntaan pääopastimet esiopastimilla.
24.01.2010 11:11 Tuomas Pätäri: Hetkonen, ajatuskatkos, tokihan ne "lopulliset" opastimet olivat jo 17.12 käytössä. Näkyvätkin tuolla linkissä rullan seuraavassa kuvassa. Nämä maassa lojuvat olivat varmastikin Kullasvaaran raiteenvaihtopaikan väliaikaiset esiopastimet. Näitä rataremontin aikaisia väliaikaisia opastimia on ainakin myös Suurellasuolla. Korjaan vähän kuvatekstiä.
(Käyttäjä muokannut 24.01.10 11:12)
24.01.2010 11:34 Tuomas Pätäri: Ja Markulle, tarkoitin ihan yleisesti sitä mistä puu Kouvolaan tulee. Jos asiaa miettii vielä eteenpäin, Riihimäen itäpuolella Lapinjärvi taitaa olla ainoa paikka missä puuta lastataan. Valtaosa lännestä tulevasta puusta lienee siis Riihimäkeä kauempaa, mutta mistä, kertokaa. Veikkaisin kuitenkin että sinnekin puuvaunut tulevat pikemmin pohjoisesta kuin etelästä. Savon radalla Mikkeli taitaa olla ensimmäinen lastauspaikka, Karjalan radalla Poiksilta? Savonlinnan suunnalla ainakin Kerimäellä lastataan. Jossain PDF-dokumentissa oli havainnollinen kartta puun suunnista ja määristä, mutta en muista missä.
24.01.2010 14:58 Riku Outinen: Kyllä Venäläistä puuta on siirtokuormattu aikanaan paljonkin Suomalaisiin vaunuihin(Niirala, Imatrankoski,Vartius). Riihimäen ja Kouvolan "välissä" on Lapinjärven lisäksi lastauspaikkoina Mukkula ja Heinola. Riihimäki on nykyään valtava lastauspaikka. Marraskuussa kun kävin lastauspaikalla oli kolmella eri raiteella valehtelematta varmaan n.60 puuvaunua lastauksessa. Riihimäki toimii raakapuujunien kokoamisasemana jossa Riksussa lastattujen vaunujen lisäksi tulee puuta mm. Hangon radalta(jossa Karjaa iso lastausasema, pääasiallisesti Stora Enson puuta), Hämeenlinnasta ja Tampereen/Porin suunnalta. Savon radalla Mäntyharju oli vielä 2007 lastauspaikkana nykyisin läheisin paikka on Mikkeli.
24.01.2010 15:34 Iikka Kekko: Myös Heinolassa lastataan puuta vaunuihin. Hieno kuva, pakkasen tuntua kuvassa ja veturi juuri oikeassa kohdassa valon kannalta.
24.01.2010 18:36 Markku Blomgren: Niin, siis 'aikanaan' siirtokuormattu, mutta nykyään vähemmän. Onhan toki Imatralla rajan pinnassa iso puuterminaali jossa tätä siirtokuormausta tehtiin/tehdään ehkä edelleenkin, en ole varma. Osasyynä tietysti venäläisten tapa lastata puut vokkiin joista purkaminen ei onnistu nappaamalla koko nippu kerralla kuin suomalaisvaunuista ja muutamista venäläsistä vaunuista. Savonlinnalla tarkoitin sitä, että miksi niitä savonradan puita ei kuskata huutokoski - Parikkala reitin kautta kun ratakin kovalla rahalla kunnostettiin. Tuleeko sitten halvemmaksi vetää sähköllä Kouvolaan ja sieltä etiäpäin.
24.01.2010 19:40 Lari Åhman: Saattaahan sitä puuta tulla sinne Kouvolaan täältä Pohjois-Savon perukoilta saakka. Iisalmesta on monena päivänä lähtenyt etelään pitkiä puuroikkia, ja nykyään puun logistiikkajärjestelyt ovat niin ihmeellisiä, että ei olisi mikään ihme jos nekin menisivät tuonne Etelä-Karjalan suuntaan. Sekin on mielenkiintoista, ettei tuollaisia junia voi ajaa vastikään fiksattua Hko-Sl-Par -reittiä vaan ilmeisesti näillä on tapana kiertää Kv:n kautta.
24.01.2010 21:52 Tuomas Pätäri: Sitä olen tässä vähän hakenutkin että puuta saattaa tulla hyvinkin kaukaa. Suomessa suuret metsäalueet ja jalostuslaitokset sijaitsevat kokonaisuutena siten että puuta on pakkokin kuljettaa pitkiä matkoja. Kouvolalla tarkoitin tuossa yhteydessä lähinnä lajittelua eli sitä myötä myös Etelä-Karjalaa, mutta kulussa on sinne tosiaan myös suoria junia (jotka siis ajavat rataverkon kohentumisesta huolimatta Kouvolan kautta). Suoria puujunia Savon radalta menee myös Inkeroisiin ja Kuusankoskelle.
24.01.2010 23:57 Riku Outinen: Joutsenoon on tullut puuta aina Vartiuksen radalta asti. Tuo taitaa olla pisimpiä matkoja raakapuun kuljetuksessa mitä olen havainnut.
25.01.2010 21:31 Lari Åhman: Junalla se ehkä jo kannattaa kuljettaa noinkin pitkiä matkoja. Kumipyörillä saa aika monta kertaa ajaa edestakaisin, että päästään samaan tonnimäärään. Kyllähän niilläkin pitkiä siivuja ajetaan, kuten aikanaan ajettiin Sisulla Simpeleelle ja Imatralle Joensuun ympäristöstä puuta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!