28.02.2010 / Minō, Japani

28.02.2010 Hankyū-yhtiön 3100-sarjalaisen ohjaamo. Kuljettaja ei nappaa suuntakahvaa mukaan, vaan kuljettajaventtiilin jarrukahvan. Jarrukahva irrottaa myötäpäivään käännettäessä. Tehoja säädetään kahvalla, joka on mallia kahvimylly. Kahvimyllyn kahvan tatti on jonkinlainen turvalaite. Vasemman seinän ylempi analoginen mittari näytti ajojohdon jännitettä (1500 V hujakoilla), alempi oli ampeerimittari. Oikean laidan aikataulutelineen vihreä lokero on kuljettajan henkilökohtaiselle taskukellolle. Uudemmassa kalustossa pääsääntöisesti ajetaan Sm5:n tapaan "yhden kahvan tekniikalla", eli samassa kahvassa on sekä tehonsäätö, että jarru. Tätäkään tosin japanilaiset eivät tee samoin kuin muut, vaan tehot lisääntyy taaksepäin vetämällä, kun taas jarruvoima löytyy työntämällä. Hankyun eräässä uudemmassa kalustossa tämä kahva oli suurikokoinen kahden käden käytettävä, T-kirjaimen mallinen. Seurueemme humoristi päätteli, että sähköjen hävitessä tätä kahvaa vemputtamalla voisi nilkutella jännitteelliselle osuudelle... kuten resiinalla ikään.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Minō Valtio: Japani
Kuvaaja: Topi Lajunen
Kuvasarja: Japani 2010
Lisätty: 01.03.2010 10:20
Muu tunniste
Sekalaiset: Ohjaamo
Ulkomaat

Kommentit

01.03.2010 19:57 Tatu Vasara: Asiallisen karu ja siisti ohjaamo. Suomesta poiketen siellä ajopöytä nähtävästi sijaitsee ohjaamon vasemmassa laidassa.
Kiitos Topi että vaivaudut kertomaan myös taustatietoa kuvillesi, todella mielenkiintoisia yksityiskohtia, esim. tuo taskunauriin paikka.
Ennen kuvatekstin lukemista ihmettelin ensin että mikäköhän vastakappale tuohon koloon kuuluu.
(Käyttäjä muokannut 01.03.10 20:00)
02.03.2010 05:38 Topi Lajunen: Juu, olen ihaillen seurannut sivuston sananiekkojen ja tarinaniskijöiden kuvatekstejä ja kommentteja, ja nyt yritän vähän samaa. Ei knoppitietoa koskaan liikaa ole. Ohjaamo on vasemmalla, koska liikennekin on vasemmanpuolista. Jarrukahvan alla näyttäisi olevan sähkökoskettimisto, joka voisi viitata sähköjarruun. En kuitenkaan huomannut kuunnella, huuteliko sähkö jarruttaessa. Nopeusmittari on ilmeisen ei-alkuperäinen, viisaria ei ole, vaan nopeus näkyy ledeinä ulkokehällä sekä lukuna keskellä. Merkiltään näytti olevan Toshiba. Nopeusmittarin oikealla puolella olevat kolme mittaria ovat kaikki paineilmamittareita kPa-asteikolla, ensimmäinen näyttää pääsäiliöpainetta (punaisella normaali vaihteluväli), seuraavassa ilmeisesti jotenkin ilmaistiin jarrusylinteripaine, viimeisestä ei hajua. Tehomyllyn alla oleva pienempi messinkinen vipu voisi olla ehkä seisontajarru, jokaisella asemapysähdyksellä kuski vetäisi sen eri asentoon. Vasemmalla ikkunan edessä oleva ATS näytti nopeusrajoitusta, mutta oli toiminnoiltaan Suomen JKV:tä rajoittuneempi: nopeutta rajoittavan opastimen kohdalla se pompsahti suoraan alempaan arvoon, joten käytössä ei ollut jarrukäyriä eikä ilmeisesti etäisyydenmittaustakaan. Kuljettaja ei päästänyt tilannetta niin pitkälle, että olisi selvinnyt vekottimen kyky tai kykenemättömyys jarruttaa junaa.
02.03.2010 05:52 Topi Lajunen: Olipas siinä ATS:ssä muuten joku ennakkotoimintokin. Muistaakseni nopeusluku alkoi vilkkumaan äänimerkin kera, jos edessä oli jotain rajoittavaa tulossa. Välillä näytössä oli numeron tilalla "F", jonka tulkitsin tarkoittavan sitä, ettei radan puolesta tarvitse vauhtia rajoitella.
02.03.2010 08:19 [Tunnus poistettu]: !!!!!! alkoi vilkkua !!!!!!, ei alkaa vilkkumaan. Lajunen huudattaa Japaniastakin käsin, perhana!
02.03.2010 09:28 Lari Nylund: Mitäs pidit, Topi, japanilaisten kuljettajien tyylistä osoittaa havaitsemiaan opastimia, aikataulut yms?
02.03.2010 10:03 Topi Lajunen: Äkkiseltäänhän se osoittelu näyttää huvittavalta. On siinä kuitenkin ideansa: edellisen opastimen taatusti muistaa, kun sen on havainnut silmillä, sen on sanonut itselleen ääneen ja vielä lisäksi sen vuoksi liikutellut käden lihaksiakin. Myös tullessaan päätä vaihdettaessa ohjaamoon, kuljettaja käy tarkastuskohdat läpi osoittamalla niitä sormella ja sanomalla asian ääneen. Tässä kun alkaa vähitellen silmä ja korva tottua paikalliseen touhuun, ei tuota oikeastaan pidä mitenkään ihmeellisenä. Tulee ainakin jämpti kuva toiminnasta. Kerran sattui kohdalle joku koulutus-, tenttiajo tai vastaava, jossa ohjaamossa kuljettajan lisäksi seisoi kaksi muutakin tyyppiä. Siinä kohtaa joutui vähän jo hymyilemään, kun ne kaikki kolme sojotteli sormilla samaan aikaan samoihin suuntiin ja mölähtivät kuorossa. :)
02.03.2010 10:38 Jorma Toivonen: Pienet kieliopilliset virheet sallitaan, kun teksti on näin asiapitoista ja seikkaperäistä, siitä kiitokset Topille. Voisikohan tuo tehonsäädön alla oleva vipu toimia samalla suunnanvalitsijana - eikös Dm8/9 sarjassa pysähdyttäessä käännetty suunta "keskelle" (vai valmius-asentoko se oli). Myös tuo pehmustettu kellokotelo on näppärä yksityiskohta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!