07.05.1991 / Miami, Florida, Yhdysvallat

07.05.1991 Gold Coast Railway Museum, Miami. California Zephyr-junan salonkivaunu "Silver Crescent". California Zephyr-junan perustivat 1945 rautatieyhtiöt Burlington, Rio Grande ja Western Pacific. Valmistuessaan tämä vaunu edusti aikansa nykyaikaisinta tekniikkaa: levyjarrut, luistonestolaite, välyksettömät vaununkytkimet, automaattisesti käynnistyvä sähkögeneraattori, mikrokytkimellä ohjatut porrasvalot, ilman hiilidioksiidipitoisuuden mittari, elektrostaattinen ilmanpuhdistin, koneellinen Frigidaire-keskusilmastointi, ym. Valmistaja BUDD, 1948. Kori ja runko ruostumatonta terästä. Vaunu oli käytössä 1949-1970. California Zephyr-junia oli yhteensä kuusi ja jokaisessa oli viisi näköalaosastoa, junan kaksi viimeistä osastoa oli varattu Pullman-makuuvaunujen matkustajille. Istuimia on 24 ja niitä ei voinut varata.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Miami, Florida Valtio: Yhdysvallat
Kuvaaja: Pauli Ruonala
Kuvasarja: Rautatiearkeologiaa Floridassa
Lisätty: 24.04.2010 16:25
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen
Sijainti: Varikolla
Ulkomaat

Kommentit

27.10.2012 03:53 Eljas Pölhö: Kerrotaan, että kun GM:n virkailija C.R. Osborn matkusti dieselveturissa Kalliovuorten yli vuonna 1943, niin hän totesi, että matkustajat varmasti maksaisivat 500 dollaria saadakseen nähdä mitä veturinkuljettaja näkee. Hän piirsi ideansa paperille ja esitteli sen Burligtonin presidentille Ralph Budd'ille. Kaksi vuotta myöhemmin Burlington rakensi ensimmäisen näköalavaunun Auroran konepajallaan ja GM/EMD + Pullman-vaunutehdas laajensivat ideaa "Train of Tomorrow" junassaan 1947 (vaunuja kutsuttiin nimellä "Astra Dome"). Ralph Budd tilasi sukulaisensa firmalta (Budd-vaunutehdas) mm. kuvan näköalavaunuja ja valmistaja Budd alkoi kutsua niitä nimellä "Vista-Dome". Myöhemmin rakennettuja kokovaunun mittaisia näköalaosastollisia vaunuja kutsuttiin nimellä "Super Dome". Siellä missä kuormanulottuma ei sallinut korotuksia, tuli käyttöön lasikattoisia "Sky Top" näköalavaunuja. Pauli jo kertookin tärkeimmän kiinnostavan tekniikasta. Mainos- ja markkinointipuolesta voisi lisätä, että vaunuissa oli "Zephyrette" vaunuemäntä ja mainokset muistivat aina mainita kyseessä olevan "Amerikan puhutuin juna".

Linja-autopuolella Greyhound-yhtiö kopioi "Dome-vaunujen" idean ja rakennutti 1954-56 kahden proton jälkeen 1000 kolmiakselista "Scenicruiser"-bussia (GM PD4501), jossa takaosa oli korotettu (lienee yksi maailman tunnetuimmista bussimalleista, vaikka siitä on myöhemmin tehty nykyaikaisempia versioita). Sinänsä bussipuolella tällaisia linja-autoja oli jo Euroopassa (mm Büssing ja Foden) ja ennenkaikkea Espanjassa, jossa 2-akselinen Pegaso Z-403 tuli tuotantoon jo 1951.

(Lähdekirjallisuutta mm. "The Art of the Steamliner", kirj. Bob Johnston & Joe Welsh; "De Hispano a Pegaso" kirj. César Ariño Planchería ja jenkkibusseista "Modern Intercity Coaches" kirj. Larry Plachno)
31.10.2012 10:46 Eljas Pölhö: California Zephyrin 28min mainosfilmi "Vista Dome Adventure" vuodelta 1950. Vista Domet tulevat mukaan noin kolmen minuutin kaupunkiesittelyjen jälkeen. Reilun 7 minuutin jäkeen juna ajaa liikkeellä ollen pesulaitteen läpi ja sitä on filmattu ulkoa ja Vista Domesta käsin. Sen jälkeen matka jatkuu vuoristossa.

http://www.youtube.com/watch?v=7PuhIjJIy​jI&feature=g-vrec
(Käyttäjä muokannut 31.10.12 10:49)
31.10.2012 14:47 Heikki Kannosto: Oli vähän niin kuin pakko kirjanmerkitä tuo kun samalla juutuubin sivulla on muitakin vastaavia. Vahinko että kuvan laatu on laatikkokameraluokkaa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!