04.07.2010 / Haaparanta, Ruotsi

04.07.2010 Ja lopulta kovasti myöhässä matkaan kohti Tornionjoen siltaa ja valtakunnanrajaa, veturi kummassakin päässä! Mutta sillan alkupuolelle tuleekin toppi, korkeintaan ensimmäisen veturin osia pääsee Suomen puolelle. Syytä vain spekuloidaan. Huutelemalla penkalla kävelevälle henkilökunnalle käy selville vain, että Suomen viranomaisista on kyse. Kylläpä harmitti (ja harmittaa edelleen) sekä hävetti kotomaan puolesta. Vorg tarjosi jälkikäteen tarkempaa, joskaan ei järkeenkäypää, tietoa. Lopullisen selvityksen kuulisin kernaasti. Eikö viranomaisten toiminnan kuuluisi olla julkista? Etualalla Ruotsi, takana Euroopan unionin vapaata (juna)liikkuvuutta uhmaava, rataliikenteeltään kovasti vaarallinen Suomi. Ehkä vielä joskus saan sittenkin kulkea nämä puuttuvat pari kilometriä armaan kotimaan kiskoja...

Kuvan tiedot
Välillä: Haaparanta–Tornio-raja Kuvauspaikka: Haaparanta Valtio: Ruotsi Koordinaatit: 65.82747 24.14541 [Google Maps]
Kuvaaja: Jussi Mäkinen
Kuvasarja: Pohjanlahden ympäri - Bottniska viken runt 2010
Lisätty: 16.07.2010 23:39
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sekalaiset: Henkilökunta, Tapahtuma
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

17.07.2010 13:17 Timo Salminen: Sivusta katsottuna Suomen puolelle ylsivät etupään veturi kokonaan ja puolet ensimmäisestä tavaravaunusta. Liian vähän siis joka tapauksessa...
17.07.2010 15:45 Tero Korkeakoski: Vaarallinen maahan tuo Suomi on, ei turhaan ole livsfara -merkkiä tuossa sillanpielessä. Mistä siinä oikeasti varoitetaan, kun ei tuolla ajojohtojakaan ole...
17.07.2010 18:09 Jussi Mäkinen: Varmaan sillalta putoamisesta. Toisaalta, heti tästä kuvasta oikealle oli joenrannan metsikön piilossa melko mojova betonibunkkeri, idän vaaraahan on pelätty vuosisatoja. (Suosittelen Bodenin linnoitusta matkakohteeksi kaikille, jotka haluavat vähän erilaisen näkökulman viimeisen vuosisadan historiaan.)
03.09.2010 23:22 Sakari Kestinen: Tuossa rajallako se vasta kävi ilmi, ettei yli pääse? :D Oliko joku Liikenneviraston virkamies siellä punaisen lakin ja lipun kanssa?
06.05.2014 18:56 Tuukka Ryyppö: Siinä kohti kai ilmoitettiin, että "täältä me nyt oltaisiin tulossa, saataisiinko luvat?" ja saatiin vastaukseksi "Ette."
06.05.2014 20:38 Eljas Pölhö: Varaus henkilöjunalle voimassaolevien sääntöjen mukaan (niin kuin ne Ruotsissa on kirjattu) tehtiin toukokuussa. Ruotsalaisen käyttösäännön mukaan liikenne normaaliraiteisella hoidetaan ruotsalaisten sääntöjen mukaan ja leveäraiteisella suomalaisten sääntöjen mukaan myös naapurimaan puolella. Ruotsalainen junahenkilökunta on yhteydessä vain Haaparannan junasuorittajan kanssa ja suomalainen junahenkilökunta Oulun liikenneohjauksen kanssa. Haaparanta ja Oulu keskenään varaavat sillan tarpeen mukaan. Kirjallisten sääntöjen mukaan ei pitänyt olla esteitä, kunhan ruotsalaisten juna ei hyppää leveille raiteille kesken matkan.

Ruotsalaisten julkisen selityksen mukaan: " Vi anmälde att vi var klara för bropassage enligt det ”svenska regelverket”. Tågklareraren i Haparanda ringde till Uleåborg. Då hade ”Sven Dufva” från fänrik Stål sägner återuppstått efter 200 år." Suomennettuna museojunan henkilökunta ei ollut yhteydessä Ouluun, vaan Haaparannan junasuorittajaan, joka oli yhteydessä Ouluun. Eli siis täysin oikea nokkimisjärjestys.
06.05.2014 20:53 Tuukka Ryyppö: Tota, Eljas, se Haaparannan tolle junalle antama vastaus oli kyllä ihan oikeasti, että lupaa ei myönnetä. Ei se juna omasta päätöksestään tuohon jäänyt, vaan siksi, että sille ei myönnetty lupaa ajaa pidemmälle. Ja siitä, että tuo lupa jätettiin myöntämättä, oli vastuussa juurikin Oulun liikenteenohjaus. Lue ne tekstisi huolellisemmin.
06.05.2014 22:32 Eljas Pölhö: Jos Haaparannan junanlähettäjä on yhteydessä Ouluun (kuten sanoin) ja saa sieltä tiedon, että ei saa ajaa Suomen puolelle, niin totta kai hän sen ilmoittaa junahenkilökunnalle. Kai se on itsestään selvää, vaikka en jokaista tiedonsiirron yksityiskohtaa toista. Puhelinnumeroita ja henkilöiden nimiä en edes tiedä.
28.02.2017 10:32 Tuukka Ryyppö: Niin, tuohan oli siis vastaus Sakarin kysymykseen siitä, että ilmenikö asia todella vasta rajalla. Vastasin, että "todennäköisesti kyllä - ja todennäköisesti näin:"

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!