19.08.1984 / Hamina, Salmenkylä

19.08.1984 "Salmenkylä on 4 km päässä Haminasta sijaitseva vaihde, missä pääraiteen lisäksi on kaksi sivuraidetta. Salmenkylästä erkanee rata Hilloon." Näin kuvasi Salmenkylää Haminan ratapihojen liikennöimissääntö 1961. Salmenkylä toimi luvanantopaikkana jossa oli miehityksenä vaihdemies, vuoden 1952 säännön mukaan joko junanlähettäjä tai vaihdemies silloin kun Hilloon on tarvetta liikennöidä. Kaikista junista ilmoitettiin Salmenkylän vaihdemiehelle joka piti myös junapäiväkirjaa. Liikennepaikkarakennuksesta ohjesääntö käytti nimitystä "yksinkertainen vahtimaja". Elokuussa 1984 vahtimaja ja rata Salmenkylästä Inkeroisiin oli jo purettu ja jäljellä oli vain kuvan vaihdekoppi joka oli ratapihan Metsäkylän puoleisessa päässä. Vaihdekopissa on valkoinen lätkä 50/11 ja vajassa 51/62.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Salmenkylä (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Hamina
Kuvaaja: Pauli Ruonala
Lisätty: 07.03.2011 17:04
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus, Vaihdekoppi
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

07.03.2011 22:03 Tapio Muurinen: Muistoja herättelevä kuva, vaikka näistä Salmenkylän rakennuksista ei kovin tarkkoja muistikuvia jäänytkään. "Tutkimusmatkat" eivät koskaan ulottuneet tänne saakka, mitä nyt Lättahatun ikkunasta ohiajettaessa saattoi jotain "tarttua matkaan". Henkilöjunat eivät tässä pysähtyneet. Salmenkylässä oli tosiaan vakituinen miehitys lakkoja, joulua ja juhannusta lukuun ottamatta. Kaikkia etelään, Haminaan tai Hilloon, menevät tavarajunat pysähtyivät aina, kun taas pohjoiseen sai jatkaa pysähtymättä (luvan jälkeen), jos muistan.
07.03.2011 22:37 Tapio Muurinen: Viihtyisyyttä luovat kamiina, pieni pöytä, pari puujakkaraa, sähkövalo ja työmaapuhelin. - Lieneekö ollut juuri tämä vaihdekoppi, kun nuorta vaihdemiestä (Paavo M.) väsytti ankarasti aamuyön raskaina tunteina. Uni sai Paavosta armeliaan voiton, jonka keskeyttivät veturimiehet tullessaan kysymään: "Saako tästä ajaa ohi?"
07.03.2011 23:13 Marko Anttila: Salmenkylä on ollut "hankala" liikennepaikka siinä mielessä, että sitä ei ole näkynyt liikennepaikkaluetteloissa. Onkohan se laskettu Haminan aseman tai sataman ratapihaan kuuluvaksi kun ei sitä ole eritelty? Aikataulukirjoissa olen nähnyt Salmenkylän kursiivilla kirjoitettuna (esim. 1944 kirjassa). Vuoden 1937 Rautatiehallituksen vuosikertomus mainitsee että Hillon satamarata erkanee Husun erkanemisliikennepaikalta.
08.03.2011 07:48 Jukka Voudinmäki: Salmenkylä on tosiaankin syystä tai toisesta pitänyt hyvin matalaa profiilia liikennepaikkaluetteloissa. Ainoa näkemäni merkintä löytyy vuoden 1962 Käskylehdestä n:o 8, jossa Salmenkylän vaihde (Smk) lisätään julkaisuun päivämäärällä 1.3.1962. Mukava oli nähdä kunnon kuva tästä vahtimajasta.
08.03.2011 22:42 Tapio Muurinen: Profiili on matala, kuten kuvastakin voi päätellä. - Tuo "Husun" erkanemisliikennepaikka tulee Husulan kylästä, joka on itäpuolella vajaan kilometrin päässä. Salmenkylään (eteläpuolella) on vähintään kaksinkertainen matka. Haminan alaisuudessa tämä toimi, koska kaupunkiasemalle oli vain 3,9 km. Vakituista henkilöstöä oli vain ratavartija. Muut kulkivat Haminasta. Ratapihan eteläpäässä oli toinen vahtitupa, malliltaan erilainen. Jos koppi voisi kertoa, niin monenmoista tarinaa saisimme kuulla yli 40 vuoden ajalta.
20.03.2011 12:39 Tapio Muurinen: Jukka kyseli joskus minulta Salmenkylän koordenaatteja. Tähän "Smk vaihde" on lukema 235+292 m. Se liikennepaikkarakennus "yksinkertainen vahtimaja" oli toisella puolella vajaa 300 m etelään, 235+564 m. Kuvassa vaihdekoju ja puuliiteri ja näyttäisivät vaihtaneen paikkaa ratapihakaavioon verrattuna. - Tulkinnan yritystä: Kun Haminan henkilöliikenne lakkasi 1968 ja muukin tavaraliikenne painottui vahvasti Hillon suuntaan, kaikki aktiviteetit keskittyivät tämän kopin ympäristöön. Tässä oli kolme raidetta I (päätie Hamina), 2 (Hillo), 3 (Hillo sivur.) ja turvaraide 2a Hillosta. Vakituista miehitystä ei enää tarvittu, ja vaihteet olivat varmistuslukittuja. Liikennepaikkakyltti siirrettiin tarpeettomaksi käyneestä vahtimajasta tähän vaihdekopin seinään.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!