27.03.1999 / Helsinki, Huopalahti

27.03.1999 Leppävaaran kaupunkiratatyömaata kuvattuna Huopalahdesta Valimon suuntaan. Oikeanpuolimmainen raide johtaa Vantaankoskelle.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Huopalahti (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Helsinki
Kuvaaja: Juha Kutvonen
Lisätty: 07.05.2004 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Työmaa
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

07.05.2004 20:00 Riku: Kylläpä oli mukavia aikoja kun junat Vantaankoskelle menivät niin kuninkaallisesti läpi metsikköä. Tosin uusi pöyrä- ja kävelytie vanhan raiteen paikalla on ihan hyvä sekin.
08.05.2004 15:18 Vx: Törmäsin kevättalvella juuri tuolla Huopalahden pohjoispuolella metsän läpi oikaisevaan vanhaksi tie- tai ratapohjaksi veikkaamaani leveään kinttupolkuun. Se lienee tuon oikeanpuoleisen kiskoparin linjaus? Oliko kyseessä tilapäinen ratalinjaus tuon rakennustyön ajaksi vai Vantaankosken radan aito ja alkuperäisempi reitti?
08.05.2004 19:41 Juhana N.: Yllä olevan kuvan laitimmaisen (oikea puoli) raiteen kohdalla menee asfaltoitu kevytliikenneväylä. Tuolta kauempaa raide kaartaa oikealle eli Pohjois-Haagaan. Siinä kohtaa on nykyään vain penkka jäljellä. Myöhemmin penkkaan yhtyy Pohjois-Haagan suuntaan johtava kevytliikenneväylä ja tämä jatkaa siitä eteen päin vähän matkaa vanhaa Martinlaakson radan itäistä ratakäytävää pitkin kohti Pohjois-Haagaa. Harvalla pyörätiellä on niin siistejä kallioleikkauksia kuin tuolla. Tässä on väliaikaista raidetta kuvan edessä oikealla näkyvä kohta. Martinlaaksoon johtanut varsinainen raide näkyy hieman keskemmällä katkaistuna ja siinä jopa erotusjaksoon liittyvä juttu näkyy kiskojen välissä. Rantaradan pohjoisin raide menee nykyään kutakuinkin samasta kohtaa. (PS. Mä asun hyvin lähellä mainittua paikkaa)
30.11.2006 16:43 Christian Stén: Minäkin olen asunnut tossa kurvissa 1950 - 62 Korkeella kallion puolella puutalossa. Tämä kuva on otettu länteen päin kohti vihdintien siltaa. Siinä missä Martinlaakson rata erkanee kaupunkiradalta oli Huopalahden ratapihan tavarajunaraiteen länsippään päätypuomi. Vaan siitä päätypuomista ja nykyisen Orapihlajantien (ent Pohjoinen Ratapolku, nimenvaihto 1962 Orapihljantieksi) välissä oli vielä yksi raide joka johti Otavan Paperirulla-varastoon ja noin 50 metriä länteen "Pärnäsen Korjaamolle". Jossa oli sen raiteen päätypuomi. Huopalahden ratapihalta oli loiva lasku siihen puomille jota pitkin vaunut saattajan kansa laskettiin varastoille. (Enemmän kun yhden kerran vaunut ovat menneet "hupsista,keikka" sen puomin lävitse pienviljeliän pellolle. Siihen on nyt kasvatettu metsää pellolle). Siitä raiteesta ei enää ole jälkeäkään kenties nyt on ne raiteetkin purettu. Se purettu osa oli alkuperäinen Turun rata aina 1950 luvulle asti. Muistan sen hyvin sillä katselin junia ikkunasta aivan 10 metrin päästä. Siis noin 50 metriä nykyisen kaupunkiradan pohjoispuolta. Siinä oli melkoinen kurvi. Sekin raide johti Vihdintien sillan kohdalle. Vihdintien siltaa ei muistaakseni ollut ennen 1950 koska betonisillan rakentaminen tehtiin 1950 luvun alkupuolella. oiskohan ollut jonkinlainen puusilta ennen? Luultavasti ei koska Vihdintien likkenne oli hyvin harva. Ehkä kymmenkunta autoa tunnissa. Joskus laskettin automerkkejä, Ifa, Voorti, Pobedaa, folkaria jne. Betonisilta oli lyhyt, oli vaan varattuu aukko kahdelle raiteelle, vaikka vaan yksi rade oli rakennettu. Siltaa on nykyään uudesti pidennetty koko rantaradan ylitse viisi? raidetta. Strömbergin tehdas rakennettin tai laajennettin siihen aikaan. Muistan työporukan joka aamuisin vaaelteli, oikaisi meidän pihan ylitse Pohjois-Haagasta, ja kävelivät osittain raidetta pitkin Strömbergin tehtaalle. Seisaketta Valimo, ei ollut olemassa vielä 50 ja kuudenkymmenen alussa.
30.11.2006 16:53 Christian Stén: Olen käynnyt katselemassa maisemia nyt jälkeenpäin, niin mullistus on valtava. Ei tuntisi jos ei tietäisi. Kallioleikkaus missä tuo juna kulkee oli siihen aikaan vaan puolet niin leveä kun nyt. Orapihlajantie (ent Pohjoinen ratapolku) oli 1950 luvulla vaan kapea mutkainen hiekkatie.
30.11.2006 17:03 Christian Stén: Vastaus Vx'lle Tuon mainitsemasi kinttupolku on pätkä sitä vanhaa rataa jonka mainitsin varastoradaksi. Se oli sitä vanhaa turunradan pengertä. Ehkä sitä on käytetty radan uudistuksien rakentanmiseen aikana. Paljon alempana kun uusi rata. Siis sitä "loivaa alamäkeä" Huopalahden asemalta varastoalueelle.
30.11.2006 17:08 Christian Stén: Tarkoitan Vantaankoskelle. kun kävin siellä niin junat menivät vaan Martinlaaksolle (kauan sitten)!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!