21.08.2011 / Välillä Huopalahti–Leppävaara

21.08.2011 Hätäjarrun toimivuutta lienee testattu ja sinetöinti osoittautunut vahvemmaksi kuin kytkin.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Teppo Niemi
Lisätty: 29.08.2011 15:25
Junatyyppi
H: 8583
Muu tunniste
Sekalaiset: Vaunun sisätila

Kommentit

30.08.2011 12:33 [Tunnus poistettu]: Pahimman lajin ilkivaltaa - niin tyypillistä satoa vapaasta kasvatuksesta!
30.08.2011 23:38 Jouni Hytönen: Miten tämä nyt on oikeastaan kytkettävissä vapaaseen kasvatukseen? Ennen mainittua suuntaustahan ilkivaltaa ei maassamme esiintynyt laisinkaan vai kuinka?
31.08.2011 07:51 [Tunnus poistettu]: Vapaa kasvatushan tarkoittaa sitä että saa tehdä ihan mitä huvittaa - kuten ilkivaltaa - eikä siitä saa rangaista koska se on väärin ihmistä kohtaan! Tällaista siitä seuraa... itse olen vanhanajan remmikurin kannalla, kokemuksesta tiedän sen toimivuuden.
31.08.2011 08:20 [Tunnus poistettu]: Montako mukulaa mr. K. Jokisella mahtaa olla? Oman ikäryhmäni jannuista melko moni on "joutunut" vapaan kasvatuksen "uhreiksi" sillä seuraamuksella, että kaverit ovat nykyään inssejä, lekureita, dippainssejä, ekonomeja ja niin edelleen. Mainitaanko, että ainakaan tietääkseni yksikään näistä vapaan kasvatuksen kaltoin kohtelemista jätkistä ei ole koskaan tehnyt mitään sellaiseen rinnastettavaa, johon Kartsa Jokinen tässä viittaa.

Toki otantani on hyvin kapea, mutta missään nimessä en laittaisi yhtäsuuruusmerkkejä hölmöläisten ja vapaan kasvatuksen saaneiden ihmisten välille. Mainittakoon, että tiedän muutamia esimerkkitapauksia ihmisistä, jotka ovat saaneet kotona hyvinkin tiukan kasvatuksen ja purkaneet sitten turhautumistaan sellaisiin asioihin, joihin sitä ei pitäisi purkaa, kuten nyt vaikkapa bommaamiseen junnuna tai vaikkapa nujakointeihin ajautumiseen kerta toisensa jälkeen.

Onko Jokisella lisättävää?
31.08.2011 11:51 Perttu Karttunen: Seurakunnan nuorisotyöntekijänä voisin olla asiasta osittain samoilla linjoilla kuin Kari, mutta keskustelunaihe ei liittyisi millään tavalla tämän sivuston käsittelemään aiheeseen. Sanonpa vaan sen verran että jos joskus omia lapsia on, niin kasvatus ei ole vapaa.
31.08.2011 11:53 [Tunnus poistettu]: On hyvinkin: kapea otantasi ei kerro kuin yhden lajin totuuden eli sellaisen jonka saa kun haluaa kulkea laput silmillä. Vapaa kasvatus on vaikeata: sen on perustuttava opettamiseen ja rajojen vetämiseen, ei kaiken sallimiseen!

Mutta: miksi esimerkiksi kaikenlaiset ryöstelyt, pahoinpitelyt ja ilkivalta ovat viimeisen neljän vuosikymmenen aikana vain räjähtäneet käsiin? Minun lapsuudessani ja vielä kouluaikana polkupyörän saattoi jättää kaupan eteen lukitsematta - kenenkään mieleenkään ei tullut koskea siihen!

Samoin: menepä joskus sivusta vilkaisemaan vappu- tai uudenvuodenoperaatioita, kun vapaaehtoiset työntekijät - Punainen Risti, erityisnuorisotyöntekijät, sosiaaliväki - keräävät humalaisia tai huumeisia lapsia talteen katuojista ja pahemmistakin paikoista. Minä olin siellä kaksi vuosikymmentä mukana, niin kentällä kuin selviämisasemallakin: kauhistavaa oli nähdä esimerkiksi kymmenvuotias jolla oli kädessään itse tyhjentämänsä dryanis -pullo - siis kovaa viinaa joka hirvittää monia aikuisiakin! Mitään sellaista ei minun lapsuudessani nähty... piipun tai pihistettyjen savukkeiden polttelu sen ikäisenä oli kovinta mitä yleensä uskallettiin. Keskikaljan tultua jotkut pihistelivät sitä mutta yleensä se ensimmäinen pahoinvointi sai lopettamaan yrityksetkin - ja onneksi useimmat vanhemmat pitivät tiukkaa kuria tuossa suhteessa. Itse kolkuttelin kuuttatoista kun laki muuttui eikä minulla ollut erikoista intoa moiseen... mitäs mokomasta pahanmakuisesta aineesta kun mehut olivat parempia.

Mutta tänäänhän tilanne on lähes se että kaikki pitää sallia ettei kukaan vain "ahdistu"!
31.08.2011 13:29 Petri P. Pentikäinen: Erittäin filosofinen hätäjarrukahva ainakin kommenttien perusteella. Yritä Kari kestää: kaikki eivät siedä nykyajan arvomaailman arvostelua, kokevathan monet hyötyvänsä siitä, että ahneus ja pahuus ovat hyväksyttävämpiä adjektiiveja kuin ennen.
31.08.2011 17:12 Tunnus poistettu: Vaikka panelistien ahdistus vaikuttaa tässä aivan aidolta, tahtoisin kysyä missä kohtaa hätäjarrukahvaa lukee että se on nuorison rikkoma. Minä kun en näe. Aikuisetkin kansalaiset ovat kännissä täysiä apinoita ja pomot jopa varsinaisia sikoja. - Perustan käsitykseni ammatilliseen kokemukseen.
31.08.2011 18:48 Juhani Pirttilahti: Khyyllä nykyajan arvomaailma jostain on tullut. Ja se ei ole nuorten keksintöä se.
31.08.2011 19:51 [Tunnus poistettu]: Yksinkertaista: useimmat aikuiset eivät vaivaudu tuollaiseen ilkivaltaan - huumehörhöt (enimmältään nuorisoa hekin) saattavat tehdä jotain tuollaista. Mutta: kyllä se on elämän varrella näkemällä opittu fakta että juuri nuoriso tekee suurimman osan ilkivallasta, ja nimenomaan tuollaisen ilkivallan ilkivallan vuoksi joka hätäjarrukahvan rikkominen on! Aikuiset etupäässä tappelevat keskenään tai ryöstelevät, eivät riko turvalaitteita. Joku itseään teatterilaiseksi luuleva keskenkasvuinen saattaa varastaa sammuttimen junasta roiskiakseen sen kriitikkojen kasvoille teatterissa kuten ne neljä hörhöä Oulussa taannoin - mutta siitä heitän kivellä ja isolla sellaisella päin taulua maamme kautta aikojen pahinta anarkistia joka on erehdytty päästämään teatteriohjaajaksi ja eräässä vaiheessa jopa teatterikorkeakoulun rehtoriksikin! No, potkut tuli ilkiölle siitä tempusta, siihen yllyttämisestä ja vielä väärinteon ylistelystäkin... mutta hänhän onkin anarkisti joka haluaa järjestyneen yhteiskunnan hajoamista...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!