27.07.2012 / Unikankare, välillä Uusikaupunki–Mynämäki

27.07.2012 Uudestakaupungista palaava Lättähattujuna möyryää Unikankareen pelloilla.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Ari-Pekka Lanne
Kuvasarja: Dieseleitä Uudenkaupungin radalla
Lisätty: 27.07.2012 23:16
Junatyyppi
H:
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

28.07.2012 09:15 Jaakko Keränen: Kaunista! Erityisesti viehättää tämä alkuperäinen lätän maalausmalli ilman keltaista turvanokkamaalausta. Pilvitaivaasta tulee mieleen Tuulenviemää-elokuva. Pilvien muodoissa toistuu lättärungon horisinttaalinen linja. Upea sommitelma!
28.07.2012 15:09 Ari-Pekka Lanne: Kaikkiin kuviin liittyy tarina, niin tähänkin. Pyöräilin eilen 27/7 kesäisen vapaapäiväni ratoksi ”satasen lenkin”. Ainoa haittatekijä oli kovan autoliikenteen aiheuttama rengasmelu Kustavintiellä. Poikkesin ensin Rahkmalassa ottamassa lopultakin junallisen kuvan siitä hienosta kivisillasta. Yritystä on ollut ennenkin, joskus pyöräillessäni Turusta Raumalle - mutta juna onkin mennyt etuajassa, odottelu on osoittautunut turhaksi. Rahkmalan jälkeen kävin Vinkkilän osuuskaupassa ostamassa pullaa. Kahvia olinkin jo keittänyt aamulla termokseen matkalle mukaan. Vinkkilästä jatkoin maantietä 1950 kohti Mynämäkeä, tarkoituksena valikoida mutulla jokin paikka Lättäjunan kuvaamiseen. Tässä kohdin kellon viisarit alkoivat olla siinä asennossa, että päätin pysähtyä pullakahville ja ottamaan kuvan kohta tulevasta Lätästä. Sattumaa oli paljon tämänkin kuvan otossa mukana. Ja veturinkuljettaja (evp) J. Toivosta lainatakseni, olin vain yhtenä lenkkinä ketjussa. Kiitos kuvasta kuuluu Valmetille, HMVY:lle, matkansa maksaneille matkustajille, maanviljelijälle ja Ilmatieteenlaitokselle! =o) Tämän kommentin pihvi on siinäkin, että haluan suositella kaikille ”satasen lenkkiä”. Älkää jääkö löhöilemään sohvalle tai autonpenkille! ;o)
28.07.2012 21:06 Niila Heikkilä: Mainio ja ajaton kuva. En malta olla kysymättä onko tämä otettu automaattiasetuksella? Jos on, EOS 1100D on käyttänyt varsin erikoisia, ehkä liikkuvaan kohteisiin jo aavistuksen sopimattomia asetuksia. EXIF paljastaa että kuvassa on aukko 14, ja valotusaika on tämän takia joutunut olemaan niinkin pitkä kuin 1/200s vaikka maisemaa hallitsee kirkas päivänvalo. Tämä on taas aiheuttanut kuvaan ilmeistä laukaisutärähdys-epäterävyyttä. Kittiputkissa muutenkin noin pieni aukko aiheuttaa kokemusten mukaan kuviin itsessään jo sumeutta ja sisäisiä heijastumia. Tämä siis vain rakentavaa palautetta, kun katselin läpi noita muita kuvia. Kameran AF-toiminnon käyttäminen ja himmentimen himmennysarvojen rajoittaminen jonnekin max. 9 tienoille hyvässä valossa olisi varmaan kittiputkelle paras. Tällöin kuvanlaatu säilyy vielä jotenkin kelvollisena.
30.07.2012 01:13 Jorma Toivonen: Niilan kanssa samaa mieltä mainiosta kuvasta (nuo muut maininnat menevät hieman ohi alkeelliselta kameraharrastajalta). Mutta, mutta mieleen tulvahtavat muistot kiireettömistä "lättävuoroista", lämmin kesäinen ilta, ehtii hieman katsella maisemiakin (pari vetoa mukana - tarvittaessa onnistuu vauhdin kiristäminenkin), sivuikkuna auki, josta leppoisa ilma tulvii ohjaamoon... nautitaan kerrankin työnteosta ja seurataan viljan kypsymistä. "Tuommoinen kuuskymppiä pidetään nopeutena - hyvin ehditään (jos "S-paikoilta" tulee matkustajia hieman kiristetään, muutoin löysäillään, tarvittaessa yhteysjuna odottanee muutaman minuutin)". Tuolloin kuljettajan aikataulussa oli merkitty liikennepaikkojen välimatkat sadan metrin tarkkuudella (aiemmin jopa ajoajat minuutin tarkkudella), 5km ajoaika 8min - pari "ässää" välillä - hyvin riitää 60km/h, seuraavassa hieman kiristetään 8,5km ja 9min (75km/h), mutta seuraava etappi 9,5km:ä ja ajoaikaa annettu 14min:a, eipähän hätäillä... (eräs juna Ri-Lh).
30.07.2012 10:59 Ari-Pekka Lanne: Huomenta Niila ja muu .org-väki! Ja kiitokset Niilalle rakentavasta palautteesta! "Kuvastudio Aapee" on vasta niin varhaisessa kehitysvaiheessa, etteivät EXIF-tietueet oikein kestä lähempää tarkastelua. Ostin kameran keväällä NetAnttilan tarjouksesta, ja olen tähän saakka käyttänyt vain erilaisia automaattiasetuksia. Olen semmoinen kapteeni Kirk, jolle MF-avaruus on toistaiseksi käymätöntä universumin osaa. En ole ehtinyt vielä perehtyä kameraan niin tarkasti. Tiedän itsekin, että olisi pitänyt. Pohjimmiltaan olen enemmän rautatie- kuin kameraharrastaja. Ja vaikken olekaan kuin hiukan vaille kolmekymppinen, tekee ikä jo nyt sen, että kaks vuotta menee kerralla - aika juoksee, kaikenlaista tahtoo jäädä rästiin. Mutta enköhän saa vielä toimeksi opiskella tuon kameran. Jos lupaan vaikka Jouluun mennessä - jollei tämän niin jonkun muun vuoden Jouluun. Kehitystä tapahtuu hiljakseen. Viimeksi muutama päivä sitten luovuin Paintin käytöstä kuvien koon muuttamisessa ja siirryin käyttämään netistä ladattua GIMPiä - jää ehkä pahimmat rompoolit pois kuvista. XoD

Mukavaa fiilistelyä ja muisteloa taas Jormalta... ;o)
(Käyttäjä muokannut 30.07.12 11:33)
31.07.2012 09:44 Pasi Utriainen: Ehkäpä noiden erikoisten asetusten ja jännän epäterävyyden takia kuva on niin maukas.
31.07.2012 22:28 Kimmo T. Lumirae: Erittäin kaunis otos. Kuvasta näkyy hyvin, miten ongelmallista on löytää Lätän "oikea" värisavy; liitevaunun vaalea väri on harmahtavan kerman värinen, varmaan hyvin lähelle Museon pienoismallimaalisarjassa julkaistua väriä, moottorivaunujen vaaleanharmaan sijaan, joka näyttää kuitenkin silmään tutummalta. Samoin sinistä näyttäisi olevan eri museoyksilöissäkin eri sävyjä.
02.08.2012 23:49 Tapio Muurinen: Jorman leppoisaan matkantekoon pohjoinen ulottuvuus. Esimerkiksi Rovaniemen - Kemijärven välillä ei katseltu viljan varttumista, mutta muita luonnon antimia seurattiin. Aikataulu oli niin väljä, että voitiin pysähdellä muuallakin kuin S-paikoilla, jos matkustajat olivat menossa marjaan, kalaan tai kämpilleen: "Siehän tiiät missä miun vene on". - Tiiän, tiiän". Takaisin päin seisomaan radan varteen ja käsi ojoon Lätän saapuessa. Kerran ohjaamoon tuli pari herraa, jotka kysyivät kuljettajalta, mikä pysähdys se oli? - "Meillä täällä pohjoisessa palvellaan näin matkustajia, koska aikataulu hyvin sen sallii." Herrat olivat Rautatiehallituksesta, mutta eivät jatkaneet aiheesta enempää. - Kuljettaja tohti ottaa itselleen lintupaistinkin, jos teeri tai metso sattui samaan aikaan linjalle.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!