??.??.1964 / Hamina, Hillo, Hamina (uusi)

??.??.1964 Repola 7 on uitettu Osa 199523 vaunun päälle Lakulahden laskuraiteella ja vedetty ylös Suomenlahdesta viimeistä kertaa - ellei sitten myöhemmin käynyt uutta Saimaan kanavaa pitkin vaikkapa Viipurin vesillä. Hinaaja on nimeään kantavan yhtiön "Rauma-Repolan" kuurin edustalla lähtövalmiina kuljetettavaksi Saimaalle. Siellähän alus syntyikin höyryhinaajaksi, Joroisissa Lehtoniemen konepajalla v. 1921, ja sai kasteessa nimen Tapio. Alus purjehtii edelleen ja tuntee nimen Hanhi. Tiettävästi alus teki tämän Saimaan ja Suomenlahden välisen junamatkan kahdesti.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Hamina (uusi) (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Hamina, Hillo
Kuvaaja: Tapio Muurinen
Kuvasarja: Laivajunia Saimaan ja Suomenlahden välillä
Lisätty: 16.08.2012 23:31
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

17.08.2012 15:57 Hannu Peltola: Wau mikä kuva! Osallistuiko Repola 7 merimiinojen raivaukseen Suomenlahdella sotien jälkeen? (eli oliko siihen liittyvät kuljetukset se toinen junamatka?)
17.08.2012 20:01 Tapio Muurinen: Sellaista tietoa minulla ei ole, että olisi osallistunut raivauksiin; luultavasti ei. Alus oli jo 1950-luvulla Haminassa, missä se veti yhtiönsä sahatavaraproomuja redille laivojen kupeeseen ja avusti joskus yhdessä kaupungin hinaaja "Merikarhun" kanssa suuria laivoja. Talvikelpoinen tämä ei ollut. Keväällä 1957, kun jäät olivat jo heikot, Repola 7 avasi väylän tullessaan Hietakylän telakalta vakiopaikalleen Lakulahteen. Sitä, missä vaiheessa se olisi välillä käväissyt Saimaalla, mietityttää minuakin, mutta tällaista juttua on liikkeellä.
19.08.2012 02:15 Jukka Viitala: Pienenä poikana Hillonniemen edesmenneellä hietikolla tuli kolhittua kinttuja vedenalaiseen rataan suunnilleen paikassa http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkk​i?scale=8000&text=Laskuraide&srs=EPSG%3A​3067&y=6710478&x=509333&lang=fi ja tuo on tuntemaani, pariinkin kertaan kuivatyönä syvennettyä Lakulahtea etelämpänä. Raide taisi jäädä Hiirenkarin laajennuksen alle ja hiekkaranta hävisi historiaan Palokankaan myötä. Muistaakseni Haminan sataman ensimmäinen ja varmaan viimeinen Sm1 pyyhkäisi Palokankaalle -84, vaikkei virtaakaan ollut sinne saakka, joku Dv1x auttoi mennen tullen. Lakulahden syventämisen jälkeen vuosia edellistä aiemmin laiturilla taisi kipaista Porkkana, pitihän nuo kupit ja viidennetkin nauttia silloinkin säältä suojassa. Palokankaan avajaisissa oli ainakin jugurttia by Alko Rajamäki, eli valmis paukku foliokannen alla. Joitakin taisi päätyä kellarikomeroomme, jos en väärin muista. Nuo takavuosien pukuäijien törmäilyt olisivat varmaan olleet herkkua nykyisten juorulehtien toimittajille, mutta silloin juotettiin mukaan kutsuttu luottotoimittaja ensin pöydän alle ja sen jälkeen "ordet fritt". Toimittaja teki asiallisen jutun ylihuomiseen lehteen sanelun mukaan.
19.08.2012 02:49 Jukka Viitala: Edelliseen vielä lisäystä sen verran, että nämä alituiset satamaremontit tuottivat kaupunkiin sen verran sisämaan väkeä, joka oli tottunut maksamaan sekä alkkomahoolista että siitä toisesta kosteahkosta tavarasta niin kovaa hintaa, että markkinat räjähtivät käsiin, edellisten suhteen tullimiehetkin heräsivät ja jälkimmäisissä markkinoille tunki ties mitä pyryharakkaa pohjoisesta. -84 kolmen vartin kulmikkaan pahanmakuisen skottilaisen hinta oli jo puolikkaan kossun tasoa, poitsilalaiset missitkin riipivät liki kekkosta yhteishyvästään, josta sai samalla ainakin kolmen sortin tuliaiset eri itämisajoilla ja VR:n palkat polkivat paikallaan, joten siirtymiseni intin päivärahahommiin kävi luontevasti. Totuuden nimissä on mainittava, että poitsilalaiseen ei tarvinnut nuorena ja nättinä turvautua, mutta pyörihän niitä "ammattilaisia" joskus jaloissakin. Muutaman yli meni junakin, mutta työn sankaria ei muutama tuhat tonnia herätä, jos kukkaroon on kertynyt saman verran. Eipä ollut kinttuja kiskon päällä ja muutama liehuletti muuttui polkkatukaksi kiskolle jäätyään. Vanhan liiton tyttelit hoitivat koko laivan ja reissu kesti joskus muutaman päivänkin, 30 vuoden takainen silloin uusi polvi tuntui tekevän kuolemaa jo aamuyöllä. Käsittääkseni molempien kauppatavara oli samanlaista, eli markkinointikoulutukseen kannattaisi satsata.
(Käyttäjä muokannut 19.08.12 02:51)
21.08.2012 00:31 Tapio Muurinen: Aika samoille seutuville Karttapaikan linkin mukaan sen laskuraiteen sijoittaisin minäkin; ehkä pikkasen vielä lännemmäksi. Sehän erkani Lakulahden 4-raiteisen ratapihan laitimmaisesta r.103:sta jatkuen suoraan ja kääntyi Repolan ylikäytävän paikkeilla vielä hieman "ulospäin" kohti Pikku-Mustan pohjoiskärkeä. Silloin kun rata mereen tehtiin, paikalla oli vain kaksiraiteinen ratapiha. Laskuraiteen penkkaan tarvittavat kivet louhittiin Hillonniemen kalliosta aivan siitä kohdalta. Se kalliolouhossyvennys katosi, kun Hillonniemen kalliot ammuttiin tasaiseksi Palokankaan laajennuksen tieltä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!