15.06.2012 / Tokawa, Japani

15.06.2012 Chōshi Electric Railway:n KuHa 2501 lähestymässä Tokawa:n asemaa. Tämä EMU on entistä Keio Electric Railway:n kalustoa. Kuten kuvasta näkyy Japanilaisissa pikkukylissä ei aina ole idyllisen näköistä.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Tokawa Valtio: Japani
Kuvaaja: Leevi Pietiläinen
Lisätty: 26.12.2012 00:59
Junatyyppi
H:
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

27.12.2012 10:12 Ilkka Hovi: Hienoja kuvia Japanista. Minusta tämä on sarjan kiinnostavin. Japanissa kait vasemmanpuoleinen rautatieliikenne ja autoista päätellen ajellaan myös maanteillä väärää puolta. Sivistyksen paikkaamista, please.
27.12.2012 11:03 Kari Haapakangas: No enpä tiedä, eihän tässäkään riko idylliä muu kuin lerpahtanut puomi ja johtoh*lvetti.
27.12.2012 12:33 Topi Lajunen: Juu, vasemmalla ajelevat sekä kumi- että teräspyörillä. Opastinjärjestelmässäkin on vähän brittiläistä henkeä, joten olisikohan paikallista rautatiemaailmaa perustettaessa käytetty brittiläistä asiantuntemusta?

Mitenhän yleistä on, että raide- ja kumipyöräliikenne kulkevat eri puolilla? Äkkiseltään tulee mieleen ainakin Ruotsi ja Ranska.
27.12.2012 12:35 Topi Lajunen: Ilmajohdot ovat tuolle seudulle sen verran tyypillisiä, että laskisin ne osaksi paikallista idylliä. :)
27.12.2012 12:45 Teppo Niemi: raide- ja kumipyöräliikenne kulkevat eri puolilla? Ja kun niitä haetaan, niin mitenkäs on aluksi sellainen eurooppalainen rautatiemaa kuin Sveitsi? Entä mitä voidaankaan todeta sen naapurimaasta Itävallasta?
27.12.2012 12:54 Mikko Otava: Japanissa käytetään ilmajohtoja maanjäristyksien takia. Maakaapelit eivät kestä maanjäristyksiä kovin hyvin.
27.12.2012 13:07 Topi Lajunen: Ja lisäksi ilmajohdot on vaurion jälkeen huomattavasti nopeampi korjata, ja ylipäätään vikakohta helpompi paikallistaa.
27.12.2012 13:10 Kari Haapakangas: Kunnon järistyksen jälkeen termi kuuluu 'rakentaa uudestaan', ei suinkaan 'korjata' ;) Ja kyllä, ilmajohdot ovat siinä suhteessa nopeampia.
27.12.2012 20:48 Tuukka Ryyppö: Teppo: Itävallan ja Sveitsin lisäksi voisi mainita Ranskan, Portugalin, Ruotsin, Belgian, Luxemburgin, Slovenian ja Italian. Tässä kartta havainnollistamaan asiaa: http://www.bueker.net/trainspotting/volt​age_map_europe.php (sivun kolmas kartta). Kartta on nykyisellään Tshekin osalta virheellinen, koska siellä vaihdettiin viimeisiltäkin osin oikeanpuoleiseen liikenteeseen viime kuussa.
27.12.2012 20:56 Tuukka Ryyppö: Lisäksi Itävalta on ilmeisesti jo nyt pääosin oikeanpuoleisen liikenteen maa ja viimeisetkin vasemmanpuoleisen liikenteen saarekkeet poistuvat lähivuosina: http://www.kleinezeitung.at/nachrichten/​chronik/2326303/bahn-stellt-den-linksver​kehr-ein.story .
28.12.2012 02:42 Timo Valtonen: Rautatierakentamisen esikuvana käytettiin muinoin brittejä enemmän kuin muita. Asia näkyy monessa muussakin asiassa kuin kuin opastimissa. Vasemmanpuoleinen liikenne oli vakiintunut jo ajalla ennen autoja ja junia, koska samurait kävelivät tien vasenta laitaa.
28.12.2012 12:06 Heikki Jalonen: Kiinnittäkääpä huomiota yleiseen siisteyteen ja puhtauteen. Ei roskan roskaa missään, ei ainoatakaan sivistystasoa kuvaavaa töhryä, ajoratamerkinnät kuin eilen tehtyjä, asvaltti sileää kuin laakerin selkä. Ainoa villi elementti, joka ei ole haravoitu ja puhdistettu ja siivottu, on viereisen tontin laajentumishaluinen kasvillisuus. Junakin, vaikka onkin jo varmaan melko iäkäs yksilö, vaikuttaa hyvin siistiltä. Ehkäpä kuvan rouvat päivittelevätkin parhaillaan juuri ajoratapuomin kehnoa moraalia kuvastavaa lerpottavan häpeällistä alennustilaa...

Itävalta-Unkarissa ajeltiin maantieliikenteessä aikoinaan "väärällä" = vasemmalla puolella. Itävallassa siirryttiin "oikealle" = oikealle puolelle vuonna 1938. Silloin sinne tuli eräästä oikeanpuoleisen liikenteen suurvallasta, ihan naapurista, hyvin nopeasti ja runsaasti vasemmalta ajettavia ajoneuvoja joiden kuljettajat olivat oikeanpuoleiseen liikenteeseen tottuneita ja erittäin käskevää sorttia. Tsekissä vastaava tapahtui seuraavana vuonna.

Italiassa oikealle puolelle siirryttiin jo 1920-luvulla. Ja koska Italia, se tapahtui vaiheittain. Siellä siis aivan aidosti totetutui se ikäkulu Ruotsalaisvitsi vaiheittaisesta oikeanpuoleiseen liikenteeseen siirtymisestä. Tosiasiahan on, että vaikkapa Rooman ruuhkaliikenteessä on edelleenkin hetkittäin hieman vaikea päätellä sitä, kumpaa ajoradan reunaa pitäisi edetä. Enemmistö sentään noudattaa nykyisin oikeanpuoleista liikennettä. Mutta, koska Italia, vastaanhangoittelijoitakin löytyy.

Ranskassa on "aina" ajettu oikeaa puolta. Ilmeisesti ihan vain siksi, että kaikki muut (ja varsinkin Britit) ajoivat toista puolta.

Ruotsissa paremmalle puolelle siirryttiin vuonna 1967, erikoisena H-päivänä (3.9.).

Siispä, junaliikenteen ja maantieliikenteen kätisyydet joskus ovat varmaankin samanlähtöisiä. Mutta, merkittäviä poikkeuksia löytyy vaikka kuinka paljon. Siihen osasyynä ovat varmaan myös teolliset syyt, suurten kaluston valmistajamaiden (kuten UK) käytännöt levisivät vientimaihin. Toisaalta käytännöt ja niitä tukevat menetelmät levisivät myös alan koulutuksen kautta ja tärkeiden koulutuksen antajamaiden opit valtasivat alaa. Saksan vaikutus on silloin merkittävä, myös Suomessa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!