03.08.2011 / Monni, välillä Hyvinkää asema–Riihimäki Arolampi

03.08.2011 Kaasujuna Kilpilahden jalostamolta.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Ari-Pekka Lanne
Kuvasarja: Siperian Susi – kekkosenaikainen ulvoja
Lisätty: 02.01.2013 02:45
Junatyyppi
T: 3107
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

02.01.2013 13:20 Tero Korkeakoski: Onko peräpään kaasuvaunut jotenkin erilaisia (eri tavaralle) kuin kaksi ekaa, kun ovat eriytetty ja näyttävätkin tummemmilta ja ehkä lyhyemmiltäkin...
02.01.2013 16:49 Ari-Pekka Lanne: Nestekaasuvaunuista kahden ekan litterat näyttivät pitkiltä. Erittäin todennäköisesti ne ovat sarjaa Zagkks-z. Vanhemmuuttaan tummuneiden häntäpään kaasuvaunun litteraksi ei jää kai muita vaihtoehtoja kuin Sonk. Jälkimmäisten kaasuvaunujen lyhyysvaikutelma saattaa olla enimmäkseen perspektiivin hämäystä - vaikkakin Sonkkeja on valmistettu kahden eri koon säiliöillä, vaunutyyppiä löytyy 14,28 ja 14,30 metrin pituisilla säiliöillä. Sekä Zagkks-z:n että Sonkin kokonaispituus puskimesta puskimeen on kuitenkin ymmärtääkseni aina 16,06 metriä.

Ensimmäinen ja neljäs vaunu, Soekit tai vastaavat öljyvaunut, voisivat ehkä molemmatkin olla pelkkiä tyhjiä suojavaunuja. Ehkä juna katkaistaan määräasemallaan Tampere tavarassa kolmannen ja neljännen vaunun välistä, minkä jälkeen keulaosa ohjautuu jossain junassa vaikkapa enempi koillisen suuntaan häntäosan jatkaessa esim. pohjoiseen, jonnekin Oulun seudulle. Vai voisiko neljäs vaunu olla vaikkapa BSoek kuljettamassa löpöä VR:n Nokelan varikon naftasäiliöille? Jollain lienee täsmällisempää tietoa.
02.01.2013 17:25 Riku Outinen: Kyllähän kaikki kaasuvaunut pitäisi olla saman pituisia, sekä Zagkks-z, että Sonk-vaunut. Näyttäisi olevan tässä letkassa yksi Zagkks-z, eli kaasuvaunu nro 2. Siinä näyttäisi olevan massiivisemmat kaiderakenteet vaunun päällä, joka on yksi aika hyvä tunnusmerkki.

Ensimmäinen ja neljäs vaunu ovat 99 % varmuudella tyhjiä. Niiden tyyppi ei ole Soek, vaan Zaes-w (ex.Soea), joiden ainoa tehtävä on toimia suoja- ja välivaunuina.

Suomessa taitaa olla tällä hetkellä 4 teollisuuslaitosta, jotka käyttävät nestekaasuvaunuja. Ruukki Raahessa (suurin käyttäjä, monta toimitusta viikossa Sköldvikistä sekä Torniosta), Outokumpu Torniossa (satunnainen käyttäjä, pääosa kaasuvaunuista taitaa tulla täysinä Torniosta), Eka polymer latex Oulussa (butadieenia lateksin valmistukseen), ja BASF Haminassa (butadieenia lateksin valmistukseen). Lisäksi Nesteen tuotantolaitosten välillä kulkee kaasua Viheriäisistä Kilpilahteen.

Jotenkin on sellainen mielikuva, että BSo ja BSoek-vaunut ovat jääneet (ainakin lähes) toimettomiksi, eli veturin polttoaineet kulkevat valtaosaltaan kumipyörillä. Saa korjata jos väärää tietoa.
02.01.2013 17:50 Lasse Hinkkanen: Isäni puhui valokasuvaunuista, joita täytettiin Seinäkoskella, mitäs ne olivat.
02.01.2013 17:58 Ari-Pekka Lanne: Rikultahan tuli taas tietoa. Korjasin kuvan tietoihin Soekin tilalle Zaes-w:n. Harmillista ja hölmöä, jos BSoekkien virka on tosiaan "ulkoistettu" maanteille. Vielä kesällä näin sellaista vekslailtavan Nokelassa - tosin harmikseni myöhästyin noin minuutin, että olisin saanut kuvan Dv12:sta BSoekkeineen legendaarisilla löpösäiliöillä...
02.01.2013 23:35 Tero Korkeakoski: Nestekaasun toiseksi ja kolmanneksi suurimmat käyttäjät (tai ainakin olivat vielä muutamia vuosia sitten) Porissa ja Harjavallassa ovat täysin rekkakuljetusten varassa. Kakkostiellä kulkeekin aika tiiviiseen tahtiin kaasurekkoja muutenkin tukkoisessa liikenteessä.
02.01.2013 23:42 Jorma Toivonen: Lasselle pari esimerkkiä valokaasuvaunusta, http://vaunut.org/kuva/30024 , http://vaunut.org/kuva/31376 .
04.01.2013 12:15 Ari-Pekka Lanne: Maanteille ovat kohta kaikki kuljetukset siirtyneet. Vielä vajaa kymmenen vuotta sitten kannatti ajaa junalla rikkidioksidia Harjavallasta Raumalle, sellun vai minkä lie massan valkaisuun se oli. Yksi ainoa Sos-vaunu keikkui pari jollei muutamankin kerran viikossa jonkun junan kyydissä ensin Harjavallasta Tampereelle ja sieltä melkein samaa latua takaisin Raumalle. Maanteitse matka olisi ollut huomattavasti lyhyempi, mutta silti noinkin volyymiltään ohut kuljetus kannatti hoitaa kiskoitse - niin, eihän yksi Sos junan hännässä toki mitään painakaan. Mutta eiköhän nykyään sekin asia hoideta pikiteitse.

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajat tietty ovat mielissään, kun heille riittää töitä, vieläpä VAK-lisällä terästettynä. Mutta yhtä hyvin porukoille luulisi riittävän töitä rautateillä, jos kuljetukset tehtäisiinkin siellä. Mutta kun ei niin ei.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!