09.10.1967 / Riihimäki lajittelu

09.10.1967 Riihimäen laskumäen automatisointityö oli käynnissä syksyllä 1967. Uusi asetinlaitetornirakennus oli valmistumassa, vaihteita muutettiin sähkökäyttöisiksi ja kiskojarruja asennettiin hidastamaan mäestä rullaavia vaunuja. Kolmen miehen työntämään kolmipyöräresiinaan oli sovitettu jokin ratatyökone. Vanhoja opastimia korvattiin uusilla.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tapio Keränen
Lisätty: 10.02.2013 15:05
Muu tunniste
Rautatieinfra: Laskumäki, Opastin, Vaihdekoppi
Sekalaiset: Työmaa
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

10.02.2013 18:03 Tapio Nikula: "Ratatyökone" saattaisi olla tappijuotoslaite. Siis vehje, jolla juotettiin kuparilenkit kiskon jatkoksiin. Yhdistelmässä oli akut ja pieni polttomoottorikäyttöinen aggregaatti. Kaksi miestä jaksoi nostaa laitteiston pois raiteilta. Työ tehtiin niin, että akuista virtansa ottavalla kulmahiomakoneella hiottiin kiskojen päähän kirkkaat kohdat. Juotostappi asetettiin erityiseen pistooliin ja sen jälkeen pistoolissa oleva tappi asetettiin lenkissä olevaan reikään ja tämä hökötys painettiin sitten tukevasti hiottuun kiskon pintaan tukevasti. Sitten painettiin liipaisinta ja valokaari sulatti juotosmetallin ja täten myös lenkki kiinnittyi tukevasti kiskoon. Sama homma lenkin toiselle päälle. Sitten vasaralla naksautettiin tapin kanta irti ja naputeltiin juotetut lenkin päät tasaiseksi, ettei kolmipyöräresinan pyörä leikkaa lenkkiä irti. Lenkeillä siis varmistettiin sähkön kulku jatkoksen yli.
12.02.2013 22:21 Lasse Hinkkanen: Aivan noin, näinhän se tapahtuu lenkin ampuminen nykyisinkin. Nykyään taitaa vain nuo generaattorivehkeet olla käyttökiellossa, kun jossain oli akut räjähtäneet.
Vasemmalla puolen näkyy olevan siipiopastin joka on lukituksista riippumaton. Onkohan sen vieressä jo valo-opastinmasto.
Vaihteenmottori näkyy olevan jo paikoillaan, vaikka lippuasetin on myös. Ilmeisesti moottorin tangot eivät ole vielä kiinni.
09.03.2020 20:43 Jimi Lappalainen: Juuri noihin aikoihin (2013) olen tehnyt silloisella VR Trackilla tuota "ammuntaa" :)
10.03.2020 10:48 Jouni Hytönen: Yllättävän vähän on tämä maisema muuttunut kuvanoton jälkeen. Oikean reunan raiteille on tullut sähköistys ja valaisinpylväitä on tullut lisää. Nuo kaksi isoa mastoa ovat pystyssä edelleen.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!