??.01.1970 / Riihimäki tavara

??.01.1970 Höyryveturiaikaan ratapihan mielenkiintoisin ja tunteikkain hetki oli junan lähtö liikkeelle. Parhaimmat ja muistorikkaimmat elävän höyrykoneen ihmettelypaikat kannatti ottaa jonkinmatkan päästä liikkeellelähtöpaikasta. Tässä Hangontien raskas rahtijuna on jo päässyt alkuvauhtiin puhkuen, savuten ja höyryten. Pieni pakkanen antaa lähdölle vielä oman lisämausteensa, kun kaikki höyrypisarointi on nähtävissä veturin ympärillä. Savupiippu ei ole ollenkaan ainoa paikka mistä höyryä purskahtelee. Kuvauksen kannalta on vielä epäselvää, että saadaanko tässä itsekin vielä pieni höyrykylpy!

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Riihimäki tavara
Kuvaaja: Jorma Rauhala
Kuvasarja: Mustia vetureita Riksussa
Lisätty: 24.02.2013 18:08
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

24.02.2013 20:08 Seppo Romana: Kiitos Jorma näistä kuvista. Tunnelma on muistoin kosketeltava. Nykyajan Ristot puhkuvat museokäytössä, mutta 70-luvun ainutlaatuisuus oli höyryvedon arkisuus: veturimiesten arkipäivän keskustelut, tinkimätön ammattilaisuus ja ylpeys siitä, että kylmä rauta liikkui aikataulun mukaan.

Kuljettaja on huomannut valokuvaajan, sillä muuten ei tällaista tolkutonta höyryä suihkisi jokapuolelta.
24.02.2013 20:36 Martin Hillebard: Jorma,
Vanha sanonta kuuluu Vaatteet tekevät miehen. Se voisi tässä saada uutta sisältöä Kamera ei tee miestä vaan pikemminkin päinvastoin...hups se ei ollut ihan onnistunut.
Pyssy miehen kädessä ei ratkaise sodan lopputulosta vaan mies itse. Kiitos onnistuneista laukauksista!
24.02.2013 22:20 Tapio Muurinen: Joskus tuli mieleen samoja ajatuksia noista sopivasti ajoitetuista ulospuhalluksista, ettei niitä aina vesi-iskun pelossa tehty, vaan leikkimielinen kuljettaja oli tilanteen tasalla ja halusi tarjota kuvauksellisia tilanteita.
25.02.2013 07:07 Kurt Ristniemi: Muistanpa itsekin kerran pelänneeni kuumaa höyrykylpyä Helsingin asemalla laiturin pohjoispäässä junan lähtöä kuvatessani. Vaan kuljettaja armahti: sulki puhalluksen ohituksen ajaksi ja jatkoi sitten taas.
Ei sitä puhallusta siis kuvaajan kunniaksi tehty, vaan se oli normaali toimenpide lähdössä: sylinterit kuivattiin.
25.02.2013 09:56 Tapio Muurinen: Hikiventtiilit raolleen tai auki heti liikkeelle lähdettäessä, kuten tässä tapauksessa, on aivan aiheellista. Laitureilla sitä ei saanut tehdä jos oli ihmisiä lähellä, eli päälle ei saanut puhaltaa. Kuljettajatutkinnossa se oli hylkäyksen peruste, tai ainakin keskustelutti. - Viittaan esim. kuviin http://vaunut.org/kuva/60268?u=701&kv=19​67&paik=Helsinki ja http://vaunut.org/kuva/35252?u=832&kv=19​65&kv2=1969&paik=Hamina+%28uusi%29 - olihan niitä muitakin kuvaustilanteita.
25.02.2013 14:44 Martin Hillebard: Erään kerran 1960-luvun vuosina seisahtui Riihimäkeä kohti taivaltava paikallisjuna Järvenpään asemalle,vetopelinään TRUMAN. Kakkoslaiturilla jäi veturin viereen,hytin kohdalle,mies seisomaan ehkä vaihtaakseen sanan jonkun toisen kanssa. Kuljettaja ei ilmeisesti häntä huomioinut....joka tapauksessa pani kaikessa rauhassa kattilan oikeanpuoleisen injektorin puhaltamaan uutta vettä sisään keitettäväksi höyryksi.
En tunne veturityypin vedensyöttöjärjestelmän kaikkia yksityiskohtia,mutta ainakin hytin alta törrötti putki joka päättyi varsin laajasuiseen torveen - injektoria käytettäessä siitä ilmeisesti purkautui lauhdevettä. Yksityiskohta on näkyvillä kaikille asiasta huvittuneille 1319 yksilössä Rautatiemuseossa.
Vettä siitä nyt ainakin tuli jossakin olomuodossaan, ja suoraan miehen housuille. Seuraavat kommentit eivät olleet ihan koulupojan kuultavaksi sopivaa tekstiä.
Kohtahan juna jatkoi aikataulunmukaista matkaansa eli kuljettajalla oli pätevä syy olla jäämättä osallistumaan keskusteluun joka ehkä olisi suoritettu hyvinkin epämiellyttävään sävyyn.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!