12.08.1971 / Nokia

12.08.1971 Knoppikuva, missähän ollaankaan? Kuva on lisäksi omistettu innokkaalle junien harrastajalle, ystävälleni Kössille, joka seuraa tätä kuvastosivustoa innostuneena. Knoppi ratkesi nopsaan, kun asiantuntijat kuvan arvostelivat.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Nokia (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Jorma Rauhala
Kuvasarja: Nokia ennen aalloppia
Lisätty: 26.02.2013 17:01
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen, Kuva-arvoitus
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

26.02.2013 17:24 Martin Hillebard: Sellutehdas? Vaunussa makaavat propsi-pöllit ovat käyneet kuorimossa ja ovat matkalla kohti rakennusta - kuvaajasta poispäin - jossa niistä tehdään haketta josta se sellu sitten keitetään. Ylös oikealle vievä linja olisi siis hakekuljetin joka päättyy kattilarakennuksen korkeimpiin osiin.
Maantieteellistä sijaintia en uskalla arvailla. Oy W. Rosenlew Ab:lle laitos ei ainakan ole kuulunut.
26.02.2013 18:01 Tommi K Hakala: Ihan heitto, Nokia?
26.02.2013 18:36 Jorma Rauhala: Tommilla oli heitto kohdallaan! O/Y Nokia A/B:hän tämä. Viehättävä 600 millinen teollisuusrata, jonka aktiivitoimintaa ehdin vielä viimeisinä käyttövuosina todistamaan. Ja oli varmasti toimintatavoiltaan samanlainen kuin paperimarkkinoilla kilpailevan G.A.Serlachius Oy:n vastaava 600 millinen rata Mäntässä. Kuvasta nähdään hyvin, että raideleveys ei ole merkittävä tekijä. Kuorman leveys on kaksi kertaa vaunun leveys, eli leveämmästä raideleveydestä ei olisi ollut juuri mitään hyötyä, päinvastoin haitaksi joustamattomampana. Uusi aikakausi on jo ovella: vasemmalla rakennetaan rautatien korvaavan hihnakuljettimen pilareita ja taisi olla jo seuraavana vuonna se käytössä.
26.02.2013 18:42 Tommi K Hakala: Katselin taustan sekamelskaa, Nokian tehdasalueesta on näkemieni karttojen perusteella jäänyt vastaava kuva...vasta vastauksen jälkeen aloin miettiä että olisin nähnyt Jormalta muutakin kuvaa tältä radalta... http://www.vaunut.org/kuva/13430
26.02.2013 21:33 Martin Hillebard: Jonkinlaisena inhimillisenä kommenttina. Monet,ellei jopa useimmat,maamme sittemmin suuriksi kasvaneista teollisuusyrityksistä perustivat yksityiset henkisiltä kyvyiltään kauaskantoiset miehet. Rosenlew...Serlachius. Nykyään kai lähimain kaikki on anonyymien ulkomaalaisten eläkerahastojen ym hallussa. Firmanimetkin ovat enimmäkseen kolmikirjaimisia yhdistelmiä joihin useimmiten liitty pakkomielteenä X.
Toinen pakkomielle on - jälleen ulkomaalaisten esikuvien mukaisesti - YHTIÖITTÄÄ niin moni järkiperäinen toiminta.
Luin tänään lehtiartikkelin virtuaalisesta sodakäynnistä, siis jossa maamme periaatteessa voidaan valloittaa montakaan laukausta ampumatta, vain tietokonepäätettä näpytellen.
takaisin arkitodellisuuteen Moniko meistä näkee mikä on ero SULFIITTI- ja SULFAATTIselluloosatehtaan välillä
kysyy wanha roselewiläinen * * * MAH
26.02.2013 22:53 Jorma Rauhala: Sulfiitti on vanhempi metodi ja sulfaatti uudempi. Sulfiitti ei haise ja sulfaatti haisee. Sulfiittitehdas oli esim. Mäntässä ja sulfaattitehdas esim. Valkeakoskella. Taitavat olla nykyiset sellutehtaamme nykyisin vain pahan hajuisia sulfaattimenetelmällä toimivia.
27.02.2013 07:37 Tommi K Hakala: Jos kiinnostaa erilaisten metsäteollisuustuotteiden kehitys Suomessa, kannattaa lukea kaksi kirjaa; Vihreän kullan kirous ja Paperisydän. Niissä kerrotaan Serlachiuksen yhtiön kahden ensimmäisen patruunan toiminnasta. Nuorempi, eli Gösta yritti kehittää myös männystä tehtyä sulfiittisellua. Ja Gösta oli mukana yllättävän monen tehtaan pyörittämisessä ja kehittämisessä, kuten Kymin ja Toppilan, sekä tietenkin pelastamassa Kankaan tehtaitakin. Kangashan päätyi lopuksi GAS-konsernin osaksi. Tämän Nokian tehtaan kanssa olikin sitten omat kuvionsa...
(Käyttäjä muokannut 27.02.13 07:38)
27.02.2013 20:34 Jorma Rauhala: Edellä kerrotaan Nokian kilpailijan eli Mäntän patruunoista ja heistä kertovista kirjoista. Kari Heiskanen luki GAS:stä kertovan kirjan ja teki siitä oitis näytelmän: Metsäperkele. Tulee teatteriin aivan kohta: http://www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?na​me=mtpr&more=1
27.02.2013 20:58 Tommi K Hakala: Lippu on jo varattuna tuohon näytelmään...
28.02.2013 21:10 Martin Hillebard: Rosenlew-Yhtymästä on kirjoitettu useampiakin historiikkeja ja uusin niistä on nimeltään Sukuyhtiön Aika (tulee molempina kotimaisina kieliversioina). En tänä myöhäisenä iltana saa esille kirjan tilaus-tietoja enkä ole tekelettä itsellenikään ehtinyt hankkia, se kun ei ole kaupallisessa myynnissä. Konsernista on muuten olemassa paljon infoa. Itsekin olen jotakin laatinut sekä kuvaa että tekstiä. Kiinnostuneet ottakaa yhteyttä minut löytää kyllä aina näiltä sivuilta /oo000 ooo MAH.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!