28.02.2013 / Sancti Spiritus, Iznaga, Kuuba

28.02.2013 Tässä se tuiki Kuubassa tavallinen jenkkivehje (ei nuorempi kuin 1959 vuosimallia) ylittää Iznagan aseman tasoristeyksen. Muuten, valtaosaan noihin vanhoihin jenkkivehkeisiin on vaihdettu sen ison alkuperäisen V8 bensakoneen tilalle joko paikallista tuotantoa oleva pieni maatalouden yleismoottoridiesel tai sitten jos rahakkaampi omistaja, niin peräti kiinalainen tai jopa Toyotan pieni dieseli!

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Sancti Spiritus, Iznaga Valtio: Kuuba
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

23.03.2013 22:47 Ari Palin: Nuo opastimet ovat tutun näköisiä, kun vertaa Suomen lähialueelta vielä paikoitellen löytyviin. :)
24.03.2013 00:55 Jorma Toivonen: Todella vähäistä taitanee olla raideliikenne - tuon tasoristeyksen kunnosta päätellen.
24.03.2013 01:23 Kenneth Magnusson: Kyllä se kovin vähäistä lienee, mutta aina välistä siitä lutkuttaa suomalaisperäinen Mandolino ja joskus jopa jenkkihöyry ajalta ennen vallankumousta 1958/59!
24.03.2013 01:54 Oskari Kvist: Mietin että tässä olisi Mandolino aika eksoottinen näky. Kuubassa lienee käytössä CIS-alueiden (neuvostoperäinen) opastinjärjestelmä?
24.03.2013 02:10 Kenneth Magnusson: Santiago de Cuban rautatieaseman liepeillä näkyi bussin akkunasta katsoen mielenkintoinen "yhdistelmä". Siinä höyrysi mitä ilmeisemmin erittäin kookas Baldwin veturi 1940-50 luvulta perässään vedossa pari Mandolino runkoa! Lienevätkö Mandolinot olleet matkalla remonttiin?
25.03.2013 16:34 Heikki Jalonen: Veteraanijenkki vaikuttaisi olevan Mercury 1957, mahdollisesti malli Montclair. Tosin puskurin upotuksissa olleet näyttävät valopaneelinsa menettäneenä. Ehkäpä jokin muinainen peräkolari on ne syönyt - eikä Havannan Tarviketorilta vastoin odotuksia olekaan löytynyt uusia tilalle...

Mutta tuo bussi onkin sitten kiinnostavampi kysymys: näyttää varsin uudelta. Voisiko se olla jokin kiinalainen, Golden Dragon tai Ankai vaikkapa? Vaiko ehkä Brasiliasta, Marcopolo? Tai Espanjasta, vaikkapa Sunsundegui?

Oli mistä oli, olennainen asia on se, että se kertoo sen että turismiin satsataan ihan uudella otteella myös Kuubassa.
28.03.2013 00:31 Kenneth Magnusson: Joo, tuo bussi oli se millä meikäläinenkin sen Kuuban kiertomatkan teki.

Eli nuo kaikki bussit millä nykyään turisteja Kuubassa kuskataan ovat viimoisen päälle hienoja ilmastoituja ja huussein varustettuja kiinalaisia Youngtong tai Tonghuan merkkisiä dösiä. Tämä siis omien havaintojeni perusteella nyt käydessäni viimeksi siellä 2012 ja 2013. Mutta noin 10 vuotta sitten ei tällaisesta luxuksesta ollut tietoakaan!

Eli kuten olen ymmärtänyt kuubalaisilta ystäviltäni ja osin myös liikekumppaneiltani, niin Kuuba on sen jälkeen kuin Neukkula lopetti toimintansa 199-luvun vaihteessa laittanut pelikorttinsa kutakuinkin kolmen homman varaan:

- Turistibusineksesta hotelleineen ja niiden johtoineen vastaa nykyään Kanada (kanadalaiset ovatkin suurin turistiryhmä siinä maassa). Tämä etenkin Kuuban harvoissa "turistigetoissa" kuten Havannan lähellä olevassa Varanderossa. Kanadan aurinkoturisteilla on lyhimmillään vain noin 3 tunnin lentomatka Havannan liepeen aurinkorannollie. Tämä selittänee kanadalaisten invaasion Kuubaan?

- Energian tuonnista, sen hyödyntämisestä (öljy ja ydin) ja öljyn etsinnästä Kuuban maaperällä vastaa Venezuela. Toistaiseksi mitään suurta läpimurtoa Kuubassa ei öljyn etsinnässä ole tapahtunut. Chávezin kuolema saattaa olla peräti kohtalokas Kuuballe, ihan riippuen siitä miten myötäsukainen hänen seuraajansa on noissa edullisissa energiantoimituksissa Castron veljeksille!

- Kaikki infrastruktuuri ihan joukkokuljetusvälineistä (junat, bussit, uudet autot) ja tietolikenteestä lähtien ovat kiinalaisten hanskassa. He vastaavat siis maan netistä, kännyköistä, busseista, junista, jopa teistä ja viemäreistä jym. Tämä kaikki tietty maan hallituksen, eli Commendante Raulin, antamien vapausasteiden puitteissa.

Siis nämä kolme Kuuban nykyisin tärkeintä kansaintaloudellista aluetta toteutuvatten kaikki periaatteella "joint venture" yhtiöillä, joissa Kuuban hallituksella osakekannasta sen 51% ja sitten ulkomaan firmalla loput 49%.

No, mites muutoin tuon tekisi Raulin "housuissa"?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!